Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ

Δελτίο Τύπου 30-07-2009

Έναν Έλληνα της Διασποράς με μεγάλη προσφορά στην υπόθεση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και σημαντικό αγώνα για την υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τίμησε σήμερα ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρόκειται για τον δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.

Ο κ. Ψωμιάδης του απένειμε ένα ασημένιο πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μετά την τιμητική βράβευση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σεμνά και ταπεινά, τιμήσαμε σήμερα έναν Έλληνα Πόντιο ομογενή που ζει στις ΗΠΑ, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για το χώρο του ποντιακού ελληνισμού. Τιμήσαμε έναν ακρίτα του ελληνισμού, ένα σεμνό και βαθύτατα αξιοπρεπή άνθρωπο που, μαζί με τη σύζυγό του και τους συνεργάτες του, πάνω απ’ όλα θεώρησε υποχρέωσή του να εργαστεί ώστε να μην ξεχάσουν οι Έλληνες των ΗΠΑ τον Πόντο, τον ελληνισμό, τις αξίες, τις παραδόσεις, την ταυτότητά μας».

















Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ το Νομάρχη για την τιμή αυτή, προσωπικά και εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Μείζονος Φιλαδελφείας και τους 45 χορηγούς οι οποίοι πραγματικά συνέβαλαν για να δημιουργήσουμε το πρώτο μνημείο στις ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τον τρόπο αυτό τιμήσαμε τα άταφα και άκλαφτα σώματα των προγόνων μας. Στην κορυφή του μνημείου υπάρχει η επιγραφή "We will never forget" κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμα στις νέες γενιές. Στόχος μας τώρα είναι η διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε αναγνώριση από τις γερουσίες, τα κοινοβούλια και τους κυβερνήτες των Κοινοπολιτειών ώστε να πάμε μετά σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να θέσουμε το ζήτημα δυναμικά. Η κ. Θέα Χάλο έβαλε το πρόβλημά μας στα σαλόνια της Αμερικής. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με ενότητα και στην Διασπορά και στην Ελλάδα».

Ο δρ. Β.Ι. Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντία Αλμωπίας το 1931. Αποφοίτησε από το 6ο Γυμνάσιο Αρένων Θεσσαλονίκης το 1951. Το 1956 αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1960 έλαβε το Master Degree στην Βιολογία από το Boston University στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Το 1963 έλαβε το Doctor of Philosophy (Ph.D.) στη Βιοχημεία επίσης από το Boston University.

O Δρ. Θεοδωρίδης ανακάλυψε σειρά αντιπαρασιτικών φαρμάκων μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβενδαζόλη (Albendazole). Είναι το πρώτο αντιπαρασιτικό φάρμακο ευρέος φάσματος. Τα φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται στα ζώα και τον άνθρωπο για τη θεραπεία παρασιτικών νοσημάτων, όπως ο Εχινόκοκκος, οι Ταινίες, οι Ασκαρίδες, το Ηπατικό Δίστομο κλπ. Η Αλβενδαζόλη σήμερα χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση του Αids.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας για 25 χρόνια. Οι έρευνες του εκτός από τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, καλύπτουν και την περιοχή της Τοξικολογίας-Τερατολογίας, Καρκινογένεσης και Γενετικής Τοξικολογίας.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, όπως η Κτηνιατρική Εταιρεία ΗΠΑ, The Society of Toxicology, η Κτηνιατρική Εταιρεία Ελλάδος, καθώς και το Rotary Ιnternational. Έχει εκδώσει περισσότερες από 120 εργασίες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ελβετίας, Αγγλίας, Ελλάδος και Γαλλίας. Παρουσίασε πολυάριθμες εργασίες σε διεθνή συνέδρια. Υπήρξε σε διάφορες περιόδους Γραμματέας και Ταμίας της Παγκόσμιας Εταιρείας Κτηνιατρικής Παρασιτολογίας.

Υπηρέτησε τον Ποντιακό Ελληνισμό της Ομογένειας στην Αμερική, για δύο χρόνια, από τη θέση του Γραμματέα της Πανποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά.

Υπήρξε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Μείζονος Φιλαδελφείας για τέσσερα χρόνια. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανέγερσης του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου στον χώρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας, 900 South Trooper Road, Pennsylvania, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: www.ana.gr