Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Συγκίνησε η απόδοση τιμής στον Παναγιώτη Συμεωνίδη

Σε μια ζεστή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (5/8) από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Άρδασσας, δ.δ. του δήμου Μουρικίου, ένα από τα πλέον άξια τέκνα της Άρδασσας, ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Παναγιώτης Συμεωνίδης.

Με τα θερμότερα λόγια αναφέρθηκαν στη διαδρομή και την προσφορά, του διάσημου και στο εξωτερικό Καθηγητή Ορθοπεδικής, στην ιατρική επιστήμη, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Παντελής Καραλευθέρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Άρδασσας Παναγιώτης Τσολακίδης, οι οποίοι τόνισαν το πόσο περήφανοι αισθάνονται οι κάτοικοι της Άρδασσας για τον Π. Συμεωνίδη, επισημαίνοντας ότι η απόδοση τιμής προς το πρόσωπό του αποτελεί για το σύλλογο και την Άρδασσα οφειλόμενο χρέος. Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Καραλευθέρης, ο κ. Συμεωνίδης ήταν στήριγμα για πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα για όποιον αρδασσιώττη πήγαινε τα παλιότερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Τα συγχαρητήριά τους προς τον σύλλογο για την πρωτοβουλία του να τιμήσει την προβεβλημένη προσωπικότητα της Άρδασσας, που προσέφερε πολλά στην ιατρική επιστήμη, εξέφρασαν ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι οποίοι και συγχάρηκαν το τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά του.

«Μας έχετε κάνει υπερήφανους και στο πρόσωπό σας ο καθένας βλέπει τη δική του προσπάθεια αν και αυτό που εσείς καταφέρατε ήταν κορυφαίο» ανέφερε απευθυνόμενη προς το τιμώμενο πρόσωπο η δήμαρχος Μουρικίου Παρασκευή Βρυζίδου και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή δεν θα είναι η μοναδική, αφού οι αποδιδόμενες τιμές θα καταγραφούν σε βιβλία και συγγράμματα για να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές.

Για μια ξεχωριστή μέρα για το χωριό και εξαιρετική τιμή για τον σύλλογο και τους κατοίκους του να βραβεύσουν αυτό το άξιο τέκνο της Άρδασσας, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από όλα όσα άκουσε για το τιμώμενο πρόσωπο δήλωσε ο αντινομάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης Παύλος Τσότσος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που επεφύλαξε ο σύλλογος του χωριού τους στον αδελφό της εξέφρασε συγκινημένη η Μαίρη Συμεωνίδου, λέγοντας ότι του έτυχαν πολλές βραβεύσεις στη ζωή του και καμαρώνει γι' αυτόν η οικογένειά του, όμως είναι εξαιρετική η απόδοση τιμής από το χωριό του, τον τόπο που γεννήθηκε.

Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε ο κ. Συμεωνίδης για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής προς το πρόσωπό του, καθώς και για τα λόγια με τα οποία μίλησαν γι' αυτόν ο παρουσιαστής και οι ομιλητές της εκδήλωσης. Τόνισε μάλιστα ότι η τιμή αυτή είναι η μεγαλύτερη από όλες όσες έχει πάρει μέχρι σήμερα, αφού όπως είπε, καμία δεν συγκρίνεται με άλλες τιμές που του αποδόθηκαν και δήλωσε ευτυχισμένος καθώς σπάνια έχει απολαύσει τόσο μια εκδήλωση προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του σύντομου βιογραφικού του Π. Συμεωνίδη, γεννήθηκε στην Άρδασσα από πρόσφυγες γονείς που ήρθαν από την Αργυρούπολη του Πόντου και μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών στην Πτολεμαΐδα εισήχθη μεταξύ των πρώτων στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Ειδικεύθηκε στην Ορθοπεδική κι έκανε μετεκπαίδευση και ειδικότητα στην Αγγλία, την Αμερική και τη Γερμανία και σε ηλικία 31 ετών ανέλαβε τη διεύθυνση της Ορθοπεδικής και Τραυματολογικής Κλινικής του Γεν. Νοσοκομείου Αεροπορίας. Τον Ιανουάριο του 1980 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και επί 17 χρονιά ήταν διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γεν. νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ορθοπεδικής Εταιρείας, οι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά υπερβαίνουν τις 500 και έγραψε και δύο βιβλία Ορθοπεδικής για τους φοιτητές της Ιατρικής και ειδικευόμενους της Ορθοπεδικής. Επινόησε και χρησιμοποίησε χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση της αστάθειας του ώμου που έγινε αποδεκτή διεθνώς ως εγχείρηση «Συμεωνίδης».

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη από την Ακαδημία Αθηνών ως Αντεπιστέλλον Μέλος της, εκλογή που αποτελεί την κορυφαία διάκριση στη σταδιοδρομία του. Τιμήθηκε πολλές φορές από φορείς της Πολιτείας, οργανισμούς, συλλόγους και επιστημονικές εταιρείες, καθώς και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας για την προσφορά του στην κοινωνία, την επιστήμη και την εκκλησία.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Πηγή: "Πτολεμαίος" 07-08-2009