Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΡΣ"

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδόπης «Η Κερασούντα και το Γαρς» για τον εορτασμό του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου με τίτλο «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που διήρκησαν από τις 13 ως τις 19 Ιουλίου 2009.

Πρόκειται για μια γιορτή πολιτισμού στην καρδιά του θέρους που έχει γίνει πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ροδόπης και όχι μόνο. Γιατί χρόνο με το χρόνο ο πρωταρχικός στόχος που τέθηκε προτού μια εικοσαετία περίπου και αφορούσε την αναβίωση του πανηγυριού και την προσέλκυση του κόσμου στο ξωκλήσι, μετεξελίχθηκε σε γιορτή μνήμης που αναδεικνύει τον ποντιακό πολιτισμό σε όλες του τις μορφές και ειδικότερα την παράδοση και την ιστορία του Θρυλορίου.

Έτσι παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, ποντιακές θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις για την ποντιακή ιστορία, την ποντιακή διάλεκτο και τη λαογραφία, αναβίωση εθίμων, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, λαογραφικές και ιστορικές καταγραφές, κοσμούν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου και κάνουν τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» γνωστό πέρα από τα όρια της Θράκης, στο πανελλήνιο αλλά και πιο πέρα.

Τα τρία τελευταία χρόνια μάλιστα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μέσα από το έντυπο πρόγραμμα ξεκίνησε ένα ταξίδι στο παρελθόν του χωριού, συμπληρώνοντας κάθε χρόνο ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας του, με πρώτο αφιέρωμα στην ονοματολογία του Θρυλορίου, δεύτερο στον ποντιακό γάμο και στην ποντιακή φορεσιά και τρίτο το φετινό του 2009, στον Πιστωτικό Συνεταιρισμό Θρυλορίου.

Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Θρυλορίου, για το οποίο, όπως απέδειξε η έρευνα, οι Θρυλοριώτες μπορούν να είναι περήφανοι, μια και ιδρύθηκε το 1924, ένα χρόνο αμέσως μετά την εγκατάστασή τους ως πόντιοι πρόσφυγες στο Θρυλόριο και αποκτώντας μέχρι τον πόλεμο του 1940, τη φήμη του προοδευτικότερου Συνεταιρισμού της χώρας, έχοντας χτίσει με προσωπική εργασία των χωριανών δύο κτίρια όπου στο ένα στέγαζε τα γραφεία του και στο άλλο το πρατήριο τροφίμων, αγοράζοντας τα πρώτα αλωνιστικά συγκροτήματα στην περιοχή (πατόζες και ελκυστήρες), προσφέροντας βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη και χτίζοντας το 1939 και αλευρόμυλο.

Αυτή την ιστορία, 85 χρόνια μετά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου την κατέγραψε, την έσωσε και την άφησε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μέσα από το έντυπο αυτό. Ιστορία αγώνων και μόχθου, ιστορία ανθρώπων που είχαν ιδέες που αφορούσαν στην ευημερία και την προκοπή του κοινωνικού συνόλου και αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις γι’ αυτό. Ωραίες ιστορίες, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που πίστευαν σε ευγενή ιδανικά, που είχαν την πεποίθηση ότι όλοι μαζί οι άνθρωποι μπορούν πάντοτε περισσότερα από τον καθένα χωριστά.

Οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» έκαναν έναρξη μ’ ένα αφιέρωμα – απόδοση τιμής στον νευροχειρουργό και ποιητή του ποντιακού τραγουδιού Χρήστο Αντωνιάδη, τον τραγουδοποιό της ποντιακής διαλέκτου, και στον πόντιο στιχουργό του λαϊκού τραγουδιού Λευτέρη Χαψιάδη, τον στιχουργό των μεγάλων επιτυχιών, τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ανακήρυξε επίτιμα μέλη του.

Για τον Χρήστο Αντωνιάδη στην εκδήλωση μίλησε η φιλόλογος και δημοτική σύμβουλος Σοφία Μενεσελίδου, ενώ στο έργο του Λευτέρη Χαψιάδη αναφέρθηκε η Καίτη Μακρή προϊσταμένη ΚΕΠ Αλεξανδρούπολης. Το αφιέρωμα πλαισίωσαν μουσικά ποντιακή ορχήστρα με τους Λευτέρη Ξενιτάδη στη λύρα, Κώστα Σαββίδη στα πλήκτρα, Νίκο Παπαδόπουλο και Μαρία Αποστολίδου στο νταούλι, Μιχάλη Κακουλίδη, Στέλιο Ταϊρίδη και Ελένη Αποστολίδου στο τραγούδι και η λαϊκή ορχήστρα «Νότες» με τους Νίκο Μεραχτσάκη στο μπουζούκι, Χάρη Λύρατζη στο αρμόνιο, Αντώνη Λάιο στα κρουστά, Βασίλη Δερμετζή στα τύμπανα, Συμεών Καγκαίδη και Ελένη Αποστολίδου στο τραγούδι.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση στο κατάμεστο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής με τον θίασο του Χάρρυ ΚλΎν και το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ένας ήρωας με παντόφλες», σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση και μουσική επιμέλεια Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων ξεχώρισε για την πρωτοτυπία και τη χαρά που χάρισε στον κόσμο. Πρόκειται για τη βραδιά ποντιακών ανεκδότων, όπου ομιλητής ήταν ο δρ. Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός, Κοινωνιολόγος, ο οποίος μίλησε για την τυπολογία των ποντιακών ανεκδότων, δίνοντας αμέσως μετά τη σκυτάλη στους κορυφαίους στο είδος Πλούταρχο Κανετίδη, Ξενοφών Σοφιανίδη, Γιώργο Ανδρεάδη και Σάββα Σαλπιγγίδη, οι οποίοι σκόρπισαν το γέλιο τόσο με τα ανέκδοτα που είπαν όσο και με τον μοναδικό τρόπο που τα αφηγήθηκαν, στο πολυπληθές κοινό που τους παρακολούθησε. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτή την ξεχωριστή βραδιά ακούστηκαν λέξεις της ποντιακής διαλέκτου που σπάνια πλέον χρησιμοποιούνται από όσους μιλούν την ποντιακή, λέξεις αρχαιοελληνικές, η καταγραφή των οποίων είναι πολύ σημαντική μια και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε την παραμονή της Αγίας Μαρίνας στο ξωκλήσι, με τον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον οποίο τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος.

Ακολούθησε Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο οποίο συμμετείχαν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδας Ν. Δράμας «Ακρίτες», ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος», ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίου «Ο Άγιος Γεώργιος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς).

Τη βραδιά αυτή ο Σύλλογος τίμησε τους επί χρόνια χορηγούς των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας, τους ανθρώπους που πιστεύουν στο έργο του και με ένα τηλεφώνημα βρίσκονται κοντά του, διευκολύνοντας με την αρωγή τους την τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων που υπηρετούν με αγάπη τον πολιτισμό.

Τέλος προσφέρθηκε παραδοσιακό ποντιακό φαγητό (χασίλ) στους χιλιάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν στο ξωκλήσι, ενώ με το πέρας του φεστιβάλ στην πλατεία του Θρυλορίου στήθηκε ποντιακό γλέντι με πρωταγωνιστές τους χορευτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ανήμερα της Αγίας Μαρίνας έγινε ένα αφιέρωμα στον ιστορικό συνεταιρισμό Θρυλορίου, όπου τιμήθηκαν οι πρόεδροι του Συνεταιρισμού και έγινε αναπαράσταση του Θερισμού από το Τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου και τον Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ προσφέρθηκε φρέσκο ζυμωτό ψωμί στους παραβρισκόμενους, ψημένο στον παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο. Τέλος παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό σχετικό με το Συνεταιρισμό και την αγροτική ζωή της παλιάς εποχής.

Το Σάββατο το βράδυ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά όπου οι πόντιοι καλλιτέχνες Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης στο τραγούδι και στη λύρα αντίστοιχα χάρισαν ένα μοναδικό γλέντι στον κόσμο που κράτησε ως το ξημέρωμα.

Με το 8ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών την Κυριακή 19 Ιουλίου το βράδυ έπεσε η αυλαία και των φετινών εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου «Παρακάθ’ κι αροθυμίας». Σ’ αυτό το Συναπάντημα ο Σύλλογος με τον θίασό του παρουσίασε τη θεατρική ποντιακή κωμωδία «Ο Πρωθυπουργόν» του Σάββα Σαλπιγγίδη, σε σκηνοθεσία του Θανάση Δουλγερίδη στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες έδωσαν μαζικό παρών, γέλασαν με τις πολύ εύστοχες ατάκες και χειροκρότησαν την ερασιτεχνική αυτή προσπάθεια, η οποία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα θέατρο, έναν θίασο του κέντρου.

Και φυσικά προσφέρθηκαν στον κόσμο ποντιακά εδέσματα, όπως «σιρόν» και «αριστέ», φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο από τις γυναίκες του Συλλόγου, σε μια προσπάθεια ανάδειξης την υγιεινής ποντιακής διατροφής.

Έτσι με γέλιο και έντονη συγκίνηση που υπάρχει σε κάθε συναπάντημα Θρυλοριωτών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου 2009, αφήνοντας στους συντελεστές πλήρη ικανοποίηση, τόσο από την προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όσο και από την έκφραση της ικανοποίησης του για την ποιότητα των εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις τίμησαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτριος Κοτσάκης, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Στρατού, του Πανεπιστημίου, των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει θερμές ευχαριστίες στα μέλη του και στους χορηγούς που στήριξαν τις εκδηλώσεις, στα μέσα ενημέρωσης που πρόβαλαν όλη αυτή την προσπάθεια και τέλος στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του και με την παρουσία του επιβράβευσε τον κόπο και τον αγώνα του για τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής μας παράδοσης.













Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου Ν. Ροδοπής "Η Κερασούντα και το Γαρς"
Θρυλόριο Ν. Ροδόπης
Τ.Κ. 69100
Τηλ. & Fax: 2531038787
Κιν. 6973070513
www.thrilorio.gr
thrilorio.komotinis@gmail.com
xrysakaiepixrysa@gmail.com