Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Κλίμα ενότητας στην Π.Ο.Ε.

Ανακοινώσεις στήριξης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εξέδωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Προδρόμου και ο Σύλλογος "Μιέζα" Κοπανού. Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος του Νέου Προδρόμου τονίζει: "Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ημαθίας. Μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και ομόνοιας εξασφαλίζονται οι καταλληλότερες προϋποθέσεις συνεργασίας και δημιουργικής δράσης. Ενώνοντας τη φωνή μας όλα τα ποντιακά σωματεία του νομού εκφράζουμε την γνώμη μας και αισθανόμαστε υπερήφανοι και ικανοποιημένοι. Αναλογιζόμενοι όμως ότι κάτι τέτοιο ήταν ακατόρθωτο στο παρελθόν κατανοούμε την αιτία της τεράστιας αλλαγής.

Με την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας τέθηκαν οι βάσεις της αποκεντρωτικής διοίκησης και λειτουργίας οι οποίες στηρίζουν την αλληλοβοήθεια, την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλογνωριμία. Συμμετέχοντας πλέον ενεργά στις διαδικασίες ενημερωθήκαμε και εκφραστήκαμε μέσα από τα θεσμικά μας όργανα. Έτσι καταθέσαμε τις απόψεις μας για το νομικό και διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, συνυπογράφοντας το ψήφισμα των ποντιακών σωματείων του Νομού Ημαθίας. Με γνώμονα την διάθεση προσφοράς επιζητούμε τις όποιες νομικές και διοικητικές αλλαγές στο Ίδρυμα και τη λύση της εξαρτημένης σχέσης των συμφερόντων και της ιδιοτέλειας. Θεωρούμε ότι ήρθε ο καιρός να απεμπλακεί το θρησκευτικό συναίσθημα από τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας και τη διοίκηση ενός σωματείου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την πολιτική μέριμνα για την τακτοποίηση ενός ζητήματος που ταλανίζει επί χρόνια το ποντιακό στοιχείο και από την οποία θα επέλθει οριστικά και ουσιαστικά η πολυπόθητη ενότητα".

Η "Μίεζα" σημειώνει: "Πριν από μερικά χρόνια ο οργανωμένος ποντιακός χώρος κατανοώντας την ελλιπή εκπροσώπηση μέσα από το δευτεροβάθμιο όργανο του και διακρίνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας προοπτικής μέσα από τη δυναμική που αναπτύσσονταν, ίδρυσε τη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.). Ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά για την επικρατούσα νοσηρή κατάσταση του παρελθόντος, της αδιαφάνειας, της κατευθυνόμενης αντιπαράθεσης και διχόνοιας, της ανεξήγητης και πολλές φορές ύποπτης συμπεριφοράς, προκάλεσε την πλήρη αδιαφορία διακεκριμένων και ικανών ποντίων που στελεχώνουν επάξια την ελληνική κοινωνία, οι οποίοι με τον καιρό απομακρύνθηκαν συνειδητά από την ενασχόληση τους με το ποντιακό στοιχείο.

Γίνεται κατανοητό πλέον στους πάντες ότι αν όλα λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε και μέσα στα όλα και οι απαραίτητες συλλογικές διαδικασίες, δεν θα ήταν μονόδρομος η ίδρυση της Π.Ο.Ε. Ποιος ο λόγος δημιουργίας ενός νέου δευτεροβάθμιου θεσμού, αν όλα λειτουργούσαν κανονικά; Άρα λοιπόν η λειτουργία αυτή ήταν που από τη μία προκάλεσε αριστοτεχνικά την «φυγή» της μεγαλύτερης μερίδας αξιόλογων και ικανών ποντίων, οι οποίοι προσπαθώντας να διαφυλάξουν την προσωπική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, γύρισαν την πλάτη στο στοιχείο τους και από την άλλη, αυτή ήταν που προβλημάτισε τους εναπομείναντες ιδεαλιστές και ακούραστους εραστές της ποντιακής παράδοσης από τους οποίους ιδρύθηκε η νέα και υγιής πρωτοβουλία.

Στο τρένο του πολιτισμού και της απρόσκοπτης προσφοράς όμως, υπάρχουν θέσεις για όλους και το ενδιαφέρον για τη ρίζα μας είναι μια φλόγα που θα σιγοκαίει για πάντα μέσα μας, όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν τη σιωπή και τη λήθη. Το μέλλον προδιαγράφεται αίσιο και ευοίωνο με διασφαλισμένη την ενότητα, την δημιουργικότητα και την προοπτική μέσα από τα όργανα και τη δομή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε)".

Πηγή: "Πληροφοριοδότης" 12-08-2009