Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

«Ακρίτεια 2009» από την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, παρουσία εκατοντάδων κόσμου, γιόρτασε και φέτος για μια ακόμη χρονιά τα «Ακρίτεια», με διήμερες εκδηλώσεις το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εκδηλώσεις – θεσμό στην ιστορία της Ευξείνου Λέσχης, που πραγματοποιούνται είκοσι χρόνια τώρα, με σεβασμό σε όλους του Πόντιους.Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με ομιλία της Φιλολόγου Πόπης Τσακμακίδου-Κωτίδου, με θέμα τη ζωή της γυναίκας στον Πόντο και την Ελλάδα. Η ομιλία συνάντησε την ανταπόκριση του κόσμου και το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί μέσω μιας αναδρομής στο χρόνο και στο χώρο, για τη θέση της γυναίκας στον Πόντο και μετέπειτα στη χώρα μας.

Το κύριο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης, όπου τελέστηκε θεία λειτουργία, ενώ στις 10.30 ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του «Ακρίτα» και κατάθεση στεφάνων από τον αντινομάρχη Γιάννη Σόκουτη, τον αντιδήμαρχο Κοζάνης Θεόδωρο Βασδάρη και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης και δήμαρχο Ελλησπόντου Κώστα Σανίδη. Την. Οι εκδηλώσεις των Ευξεινίων ολοκληρώθηκαν με ομιλία από την εκπρόσωπο της Ευξείνου Λέσχης Φιλόλογο Φωτεινή Χατζάρα-Κωνσταντινίδου, επίδειξη παραδοσιακών ποντιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα της Ευξείνου Λέσχης και δεξίωση στο χώρο του μνημείου.

Για τον κόσμο που παραμένει πιστός στις εκδηλώσεις της Ευξείνου Λέσχης, παρόλο που τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει αθρόα προσέλευση όπως στην αρχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κώστας Σανίδης, επισημαίνοντας μάλιστα πως «ο Σύλλογος θα συνεχίσει με διάθεση να χαράζει το έργο του». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στο νέο «στολίδι» των Ποντίων της ευρύτερης περιοχής, το σπίτι του Πόντου, που ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα εγκαινιαστεί και θα στεγάσει τα νέα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης. Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Σανίδης «με την ολοκλήρωσή του το Σπίτι των Ποντίων, θα δώσει νέες δυνατότητες στον κόσμο και κυρίως στους νέους για να συνεχίσουν από άλλο εφαλτήριο, το έργο που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί μας, με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία».

Να σημειωθεί πως το κτήριο είναι σχεδόν έτοιμο και το διάστημα αυτό ρυθμίζονται λεπτομέρειες. Το νέο «σπίτι» της Ευξείνου Λέσχης είναι ένα υπερσύγχρονο κτίσμα 2.600 τ.μ., που θα περιλαμβάνει αίθουσες εκδηλώσεων, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη με βιβλία για την ιστορία του Πόντου, αίθουσα μουσείου όπου θα εκθέτονται ενθύμια του ποντιακού ελληνισμού κ.α.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" 14-09-2009