Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Κρητικοί και Πόντιοι χόρεψαν αντάμα σε μια αλησμόνητη βραδιά στο Κάστρο

Στο τέλος Πόντιοι και Κρητικοί χόρευαν αγκαλιασμένοι σούστα και τικ

Όταν δυο σύλλογοι με σχεδόν εξήντα χρόνια παρουσίας τους στα πολιτισμικά πράγματα ενός τόπου αποφασίζουν να συνεργαστούν, τότε σίγουρα περιμένεις κάτι καλό να βγει. Κι όταν τα μέλη των συλλόγων αυτών αποτελούνται από Κρήτες και Πόντιους, τότε σίγουρα περιμένεις και κάτι το διαφορετικό που δεν το έχεις ξαναδεί.

Αυτό ακριβώς ήταν παράσταση του περασμένου Σαβάτου "Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης Πόντου" που συνδιοργάνωσαν η Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας και η Κρητική Αδελφότητα, για πρώτη φορά στην Καβάλα αλλά όπως μάθαμε και πανελλήνια.

Η αφετηρία των σχέσεων Κρητών και Ποντίων ανάγεται στη ναυτική εκστρατεία του Νικηφόρου Φωκά, που απέβλεπε στην εκδίωξη των Σαρακηνών από τη Μεγαλόνησο. Στην εκστρατεία εκείνη συμμετείχαν ενεργά στρατιώτες από τον Πόντο. Εκτός από τις γραπτές μαρτυρίες, όμως, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία (λαογραφικά, τοπωνύμια κτλ.), που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερες σχέσεις Κρήτης-Πόντου και επιβεβαιώνουν τα ιστορικά στοιχεία.

Η Τραπεζούντα, στα νότια της Σητείας (όπου εντοπίζονται ερείπια του 1414) ήταν φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων. Εξάλλου, στο Μουσείο Ηρακλείου υπάρχει και εκτίθεται οικόσημο με το μονοκέφαλο αετό των Μεγαλοκομνηνών της Τραπεζούντας. Ακόμη, ποντιακή ήταν η καταγωγή του λόγιου Γεώργιου Τραπεζούντιου, που γεννήθηκε στα 1396 στα Χάνδακα, Ο Αθανάσιος ο Αθωνίτης (ο Τραπεζούντιος) βοήθησε επίσης στο ιεραποστολικό έργο του τον Νίκωνα τον "μετανοείτε", που προσπαθούσε επί εφτά χρόνια να επαναφέρει στον παραδοσιακό χριστιανισμό όσους είχαν προσηλυτίσει με τη βία οι Σαρακηνοί στην πίστη τους.

Οι Καππαδόκες αλλά και οι Πόντιοι της Λυκαονίας, συντέλεσαν όχι μόνο στην ήττα των Σαρακηνών, αλλά πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο νησί -με απόφαση του Νικηφόρου Φωκά- για να ενισχύσουν το χριστιανικό πληθυσμό. Ο "εποικισμός" της Κρήτης ωστόσο, συνεχίστηκε και επί Αλεξίου Β' (1182) και επί Ισαάκιου Αγγέλου (1185) με εποίκους από τα ασιατικά θέματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ομοιότητες υπάρχουν και στη στολή που φορούν οι Πόντιοι και οι Κρητικοί, καθώς και στο γλωσσικό ιδίωμα, στα μουσικά όργανα (λύρα) και τους χορούς.

Όλα αυτά παντρεύτηκαν όμορφα από τον Λαογράφο και Μελετητή που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, Γιάννη Τσουχλαράκη και παρουσιάστηκαν στον κόσμο που γέμισε τις κερκίδες του Κάστρου.

27 χοροί και τραγούδια από την Κρήτη και τον Πόντο κατά αντιστοιχία και σύμφωνα μα τα κοινά μορφολογικά ή και θεματολογία στοιχεία τους, πέρασαν μπροστά από τους θεατές, που ενθουσιασμένοι δεν σταμάτησαν στιγμή το χειροκρότημα. Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν ο Μάκης Καρασαββίδης, ο Γιάννης Τσουχλαράκης και η Σάτυα Κασίμη.

Την όλη εκδήλωση στήριξαν η διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας Δράμας Ξάνθης, η νομαρχία και ο Δήμος Καβάλας και η ΔΑΝΕΚ, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η "Ε" και το "Στούντιο 7". Παρόντες στην εκδήλωση ο νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και Ορεινού Γιάννης Τσαχαλίδης, ο αντινομάρχης Θανάσης Βαφειάδης, ο γραμματέας της νομαρχίας Κίμωνας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παύλος Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ιορδάνης Παπαντίδης και Κώστας Παπακοσμάς , ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Δεμερτζίδης και πολύς κόσμος που όπως είπαμε γέμισε το Κάστρο και απόλαυσε μια μοναδική παράσταση. Και είχαν απόλυτο δίκιο στο τέλος οι πρόεδροι της Λέσχης Ποντίων Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης και Στέλιος Λιοντάκης να είναι ευχαριστημένοι από αυτή την υπερπροσπάθεια, αλλά και το πετυχημένο κατά γενική ομολογία αποτέλεσμα.

Αργά το βράδυ Κρήτες και Πόντιοι αγκαλιασμένοι, χόρευαν στην παραλία Σούστα και Τικ, δίνοντας μια υπόσχεση. Η τόσο πετυχημένη αυτή συνεργασία να συνεχιστεί. Και να βάλουν στο μυαλό τους όλοι οι τοπικοί μας σύλλογοι ότι... οι έξυπνοι συνεργάζονται!

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Πηγή: "Εβδόμη" 31-08-2009