Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Υπερ-Πόντιοι ΗΠΑ-Καναδά


του Γιώργου Κιούση


«Πόντος: από το χθες στο αύριο» ήταν το θέμα του 19ου Παμποντιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Μόντρεαλ «Ο Εύξεινος Πόντος».

Σε αυτό συμμετείχαν αντιπρόσωποι όλων των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας από τη Νέα Υόρκη, το Ιλινόις, την Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη, το Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Παρόντες από την Ελλάδα ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο επίτιμος πρόεδρος Χρήστος Γαλανίδης, η «γιαγιά του Πόντου» Sano και η κόρη Thea Halo.

«Είναι σημαντικό οι νεότεροι να μάθουν την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του Πόντου», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά, Μιχάλης Μουρατίδης. «Σήμερα οι νέοι έχουν καλύτερα προσόντα από εμάς. Πρέπει να υπάρχει όραμα και θέληση για να πετύχουμε κάποια πράγματα».

Μερικές από τις διαπιστώσεις μας: Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ήταν καθαρός, απαλλαγμένος από στρεβλώσεις. Η έλλειψη εσωστρέφειας στην ομογένεια και η ύπαρξη συνολικής αντίληψης των πραγμάτων στο παγκόσμιο χωριό οδηγεί στη διατύπωση των θέσεων με ξεκάθαρο, απροκατάληπτο λόγο. Οι σύνεδροι ζήτησαν τη «διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που υπέστη ο Ελληνισμός του Πόντου την περίοδο 1916-1923 και την ταυτόχρονη καταδίκη της Τουρκίας».

Αξίζει να τονιστεί πως η καταδίκη της πρακτικής της γενοκτονίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ομογενείς συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν τα μεγάλα αυτά ιστορικά γεγονότα μέσα από μια παγκόσμια ματιά, όντας απαλλαγμένοι από τα δεσμά του τοπικισμού. Επίσης ζητήθηκε η άμεση αποκατάσταση του ιστορικού, εκκλησιαστικού, ηγετικού και πνευματικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης καθώς και της Αγίας Σοφίας ως εκκλησίας και η αποκατάσταση όλων των ιστορικών μονών του Πόντου, της Καππαδοκίας και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας.

Το συνέδριο έκλεισε με χορευτικά από τη Βέροια, τη Νάουσα και το Μόντρεαλ, που μας ταξίδεψαν μουσικά σε όλες της γωνιές της χώρας μας.

Μια ζωή αγώνες

Αγωνιστής από τα χρόνια της Κατοχής στη Βέροια ο Μιχάλης Μουρατίδης από την Παναγίτσα Πέλλης.

Πρωταθλητής Ελλάδας στα 3.000 μέτρα στιπλ και στα 5.000 μέτρα, μέλος της Εθνικής Ελλάδας Νέων, σύζυγος της αγαπητής κ. Ρούλας, πατέρας του Κοσμά, του Αγγελου και του Δημήτρη. Ζουν στο Τορόντο και είναι συγγραφέας του πρώτου ιστορικού λευκώματος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, ο πρώτος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Βεργίνα» το 1991 και μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά. Στα 66 του σήμερα, με περισσή σοφία, ενωτικός, εχέφρων και πάνω απ' όλα ευπροσήγορος ώστε να συμφιλιώνει τάσεις και αντιπαλότητες. Δεν είναι τυχαίο που ανήκει στη χορεία των Ποντίων που ηγούνται κερδίζοντας δίκαια την καθολική εκτίμηση ομογενών και μη. Αλλη μια απόδειξη πως η σύγχρονη ιστορία των Ποντίων συντίθεται από προσωποπαγείς επιτυχίες ανθρώπων που έχουν πλήρη επίγνωση του καθήκοντος που επιτελούν.
Ποντιακός Ελληνισμός

«Ημαθιώτικα» στον Καναδά, σε Μόντρεαλ και Τορόντο.

Με 18μελή αποστολή ήταν εκεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας», με έδρα τη Βέροια, διεύθυνση Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα, τηλ. 23310-72060, ο οποίος ιδρύθηκε το 1955. Με την καταλυτική συμβολή του νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, τα μέλη του συλλόγου παρουσίασαν την παράσταση «Μωμόγεροι» και χόρεψαν ποντιακούς χορούς, έχοντας στο τραγούδι τον Αλέξη Παρχαρίδη. Οπως μας είπε ο Λάζαρος Ζευγαρόπουλος, «στόχος μας είναι η διάσωση και διατήρηση της ταυτότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, κυρίως της ιστορίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η διεθνοποίηση και διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ανέγερση μνημείων που να έχουν σχέση με τον Πόντο και την ιστορία του».
Εγχειρίδιο... ποντιακής

Νέος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά είναι ο Κατερινιώτης, φυσικός, Δημήτρης Μολοχίδης, με καταγωγή από την Τραπεζούντα (πατέρας) και από τα Σούρμενα (μητέρα).

Στη Νέα Υόρκη είναι σύμβουλος περιβαλλοντικών θεμάτων και διευθυντής περιβαλλοντικού εργαστηρίου αναλύσεων. Οι άμεσοι στόχοι του; «Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στο τρίπτυχο εκπαιδευτικά προγράμματα, νεολαία, αναγνώριση Ποντιακής Γενοκτονίας. Σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα νέο εγχειρίδιο ποντιακής ιστορίας με ασκήσεις στα ελληνικά, που θα απευθύνεται σε παιδιά 10 - 12 ετών, θα ανατεθεί σε έγκριτο Ελληνα ακαδημαϊκό με απώτερο σκοπό τη διδασκαλία του στην ομογένεια».
Αντιθέσεις

Δημήτριος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

«Η ιστορία των Ποντίων πρέπει να παραμείνει νωπή προς αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων»

Βλάσης Αγτζίδης ιστορικός

«Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής από τον τουρκικό εθνικισμό»

Πηγή: "Ελευθεροτυπία" 20-10-2009