Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ


“Τρυγομηνάς χειμώς καιρός και χίονια τα ραχία, ασά παρχάρια έφυγαν και κλώσταν σα χωρία"


Για αρκετά χρόνια δραστηριοποιόταν στην περιοχή της Ανατολικής Ελβετίας ο Σύλλογος Ποντίων Ανατολικής Ελβετίας και Πριγκηπάτου Λίχτενσταιν. To φετινό καλοκαίρι, με ομόφωνη απόφαση των δύο αδερφών Συλλόγων έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει πια η συγχώνευση των δύο Συλλόγων μας και όλοι οι Πόντιοι και οι φίλοι των Ποντίων να ενωθούμε κάτω απο την σκεπή της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας.

Για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός η Ένωση Ποντίων Ελβετίας έκανε πράξη έναν παλιό όραμα και στόχο του Δ.Σ. και συνδιοργάνωσε μία εκδήλωση με την Κοινότητα του Herisau της Ανατολικής Ελβετίας στις 10 Οκτωβρίου 2009 με την συμμετοχή του Κώστα Θεοδοσιάδη (ποντιακή λύρα και τραγούδι) απο την πατρίδα, του δικού μας Αλέκου Θεοδοσιάδη (νταούλι) και της λαϊκής ορχήστρας «Ι4» απο το Ludwigshafen της Γερμανίας, στην αίθουσα του Casino Herisau (Poststrasse 9, 9100 Herisau). Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την συμμετοχή δύο εκ των τριών χορευτικών τμημάτων της Ένωσης μας.

Η εκδήλωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, αφού πάνω από 350 άτομα Ελληνικής καταγωγής έδωσαν το παρών, όταν σε αντίστοιχες ομογενειακές εκδηλώσεις της περιοχής δεν δίνουν το παρόν ούτε τα μισά, στο δε Herisau δεν έχει γίνει ομογενειακή εκδήλωση τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτά σημείωσαν στην κοινή τους ομιλία και οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Κώστας Καλπαξίδης και Παύλος Παυλίδης. Χαρά, συγκίνηση και περηφάνεια και για όλους εμάς να βλέπουμε την ευτυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα αδερφών μας Ποντίων από κάθε γωνία της Ανατολικής Ελβετίας και του Lichetnstein (πέντε οικογένειες μελών κατοικούν στο Πριγκηπάτο), αλλά και αυτών που ήρθαν απο την Ζυρίχη, το γραφικό Σαφχάουζεν, τη Λουκέρνη και την μακρινή Γενεύη. Ένωση Ποντίων Ελβετίας, μία μεγάλη οικογένεια.



Επόμενες Εκδηλώσεις
- Όλο το χρόνο: Μαθήματα Ποντιακής παραδοσιακής μουσικής και χορού. Ζυρίχη.
- 16 Ιανουαρίου 2010: Κοπή Βασιλόπιττας. Αίθουσα τελετών εκκλησίας Αγ. Δημητρίου Ζυρίχης. Αντώνης Νικηφορίδης (ποντιακή λύρα), ορχήστρα «Τα Φιλαράκια» μεταξύ άλλων.
- 23 Ιανουαρίου 2010: 2. Φεστιβάλ Ελλήνων της Ελβετίας. Dietikon.
- Φεβρουάριος 2009: Σεμινάριο Ποντιακών Χορών για ενήλικες. Παρακάθ’. Ζυρίχη.
- Μάρτιος 2010: Ετήσια γενική συνέλευση. Ζυρίχη
- Μαΐος 2010: Εκδρομή στον Πόντο / 29. Φεστιβάλ Ποντίων Ευρώπης / Ετήσιο Μνημόσυνο Γενοκτονίας
- 27 Νοεμβρίου 2010: 35 Χρόνια Ένωσης Ποντίων Ελβετίας. Stadtsaal Kloten.


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND

Griechischer Verein Pontion

Dennlerstrasse 14

8048 Zürich, Switzerland

www.opontos.ch
info@opontos.ch