Επέτειος Ένωσης Ποντίων Πειραιώς: 90 χρόνια προσφοράς
Μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου στην παλιά προσφυγούπολη τη Δραπετσώνα, στην αίθουσα του αρχαιότερου ποντιακού σωματείου, αυτού της Ενώσεως Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του εκδότη και δημοσιογράφου της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη, τον οποίο εξάλλου εδώ και τέσσερα χρόνια τιμά ο σύλλογος με ετήσιες εκδηλώσεις του με την επωνυμία «Καπετανίδεια».
Η αρχή της βραδιάς έγινε με την πρέπουσα λαμπρότητα, αφού στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη απέναντι από το κτήριο του σωματείου, όπου η προτομή του ήρωα, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και σωματεία συνοδεία της 25αμελούς μπάντας του Δήμου Κερατσινίου. Στη συνέχεια, στην αίθουσα του σωματείου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Δραπετσώνας Αλέξανδρος Χρυσός, ο οποίος με ιδιαίτερη θέρμη μίλησε για την τεράστια πολυετή προσφορά του σωματείου στο δήμο και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, δηλώνοντας πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυσή του. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δαμιανός Ποιμενίδης, που βαθιά συγκινημένος αναφέρθηκε και στις προσωπικές εμπειρίες από τις δύσκολες εποχές της Κατοχής όταν ο σύλλογος παρείχε συσσίτια και κάθε άλλη υποστήριξη στις προσφυγικές οικογένειες και όχι μόνο, ευχαρίστησε τον κόσμο, αλλά και τους συνδιοργανωτές, το Δήμο Δραπετσώνας και το Κε.Π.Κ.Υ. του δήμου, εκπροσωπούμενο από την πρόεδρό του Ξένια Φωτίου, για την άψογη συνεργασία.
Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του τιμώμενου εκδότη και δημοσιογράφου από τον ανιψιό του, επίσης Νίκο Καπετανίδη.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος δεν περιόρισε το λόγο του στην αναφορά για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καπετανίδη, αλλά το επένδυσε με πληθώρα ιστορικών στοιχείων για την εποχή στην οποία έζησε και έδρασε ο δημοσιογράφος της Τραπεζούντας, στις συνθήκες που ανέπτυξαν την ελληνικότατη σκέψη του, η οποία και τον οδήγησε στην αγχόνη. Η περιεκτική ομιλία -όσα κι αν έχει διαβάσει ή ακούσει κανείς για την ιστορία του Πόντου- πρόσφερε μοναδικές πληροφορίες και εύστοχες παρατηρήσεις του ομιλητή και κρατούσε προσηλωμένη την προσοχή του κοινού. Στο κλείσιμο, ανταποκρινόμενος στο σχόλιο του Προέδρου κ. Ποιμενίδη για το ότι η εφημερίδα του κυρίου Καλεντερίδη «Ποντιακή Γνώμη» έχει όλες τις προοπτικές να γίνει αντάξιος συνεχιστής της «Εποχής» του Ν. Καπετανίδη, ο ομιλητής χαριτολογώντας ευχήθηκε να μην έχει την ίδια κατάληξη μαζί του, προκαλώντας κύμα γέλιου στους παρευρισκομένους.
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του εκδότη Σάββα Καλεντερίδη από τον Πρόεδρο Δαμιανό Ποιμενίδη παρουσία του λαογράφου Γιώργου Χατζηελευθερίου.
Στον αλησμόνητο Πόντο μεταφέρθηκαν στη συνέχεια νοητά οι παρευρισκόμενοι μέσα από τους χορούς και τις μελωδίες που παρουσίασαν τα συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Νικαίας-Κορυδαλλού, του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» και του μικρού χορευτικού της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς.
Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια, ενώ με ειδική πλακέτα τιμήθηκαν ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, ο Δήμαρχος Δραπετσώνας Αλέξανδρος Χρυσός και ο λαογράφος-ερευνητής Γεώργιος Χατζηελευθερίου, ο οποίος παρουσίαζε το πρόγραμμα με το χαρακτηριστικό του πάθος για τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.
Η δεύτερη μέρα είχε απόλυτα εορταστικό χαρακτήρα αφού το σωματείο γιόρταζε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, αμέσως μετά την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, το 1919, με την επωνυμία Σύλλογος Ποντίων Πειραιώς «Ο Υψηλάντης». Αναλυτικά στην ιστορία του σωματείου αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Χριστίνα Χαφουσίδου, μεταφέροντας το κοινό στα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού και των αγώνων για επιβίωση των προγόνων μας στη νέα πατρίδα, οπότε ο σύλλογος συνέβαλε ηθικά και υλικά στις καθημερινές βασικές τους ανάγκες. Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Χαφουσίδου τόνισε ότι αν και τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων έχουν πλέον ορθοποδήσει από οικονομικής απόψεως και δεν στηρίζονται στα υλικά μέσα ενός συλλόγου, είναι ανάγκη να παραμένουν κοντά στα πολιτιστικά σωματεία που αγωνίζονται να τονώσουν την εθνική μας συνείδηση και να βάλουν τις παραδόσεις, τα έθιμα, τη διάλεκτο την ποντιακή στα σπίτια μας, ώστε να εξακολουθούν οι Πόντιοι να είναι από τους λίγους λαούς που επιμένουν να μην «πολτοποιηθούν» στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης και να μην καταλήξουν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα και χωρίς δεσμούς με τους συνανθρώπους, με την πατρώα γη, με τη θρησκεία.
Την ελπίδα πως ο αγώνας για τη διάσωση του πολιτισμού των Ποντίων έχει δυνατούς «στρατιώτες» έδωσε η μουσική παράσταση που ακολούθησε από τον «Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο» του Δημήτρη Καρασαββίδη και του μαέστρο Ιωάννη Ισχνόπουλου, οι μαθητές των οποίων ταξίδεψαν το κοινό με τις λύρες, τα νταούλια και τις νεανικές φωνές τους στα «μέρε μουν». Ύστερα η αίθουσα πλημμύρισε από χρώματα και ζωντάνια του κυρίως χορευτικού της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο οποίο αξίζει να αναφέρουμε πως συμμετέχουν και νέα άτομα που βρίσκονται για πάνω από 15 χρόνια στο δυναμικό του σωματείου, από 6-7 χρονών έχουν φτάσει τα 22-23, όπως π.χ. τα «Κεσιδάκια», κάτι που για πρωτεύουσα, όπου οι νεολαίοι έχουν άφθονες επιλογές διασκέδασης και επιμόρφωσης, είναι αξιέπαινο.
Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν η συμβολική κοπή της τούρτας γενεθλίων του συλλόγου στο προαύλιο χώρο του, κάτω από τη βροχή των πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Η βραδιά συνεχίστηκε μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα με παραδοσιακό γλέντι με τους καλλιτέχνες: Δημήτριο Καρασαββίδη στο τραγούδι, Χριστόφορο Απατσίδη στη λύρα και Νικόλαο Χατζηδαυιτίδη στο νταούλι. Η φιλοξενία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η άψογη διοργάνωση άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους όσους παρευρέθηκαν, ενώ ιδιαίτερη ευχαρίστηση έδωσαν τα εύφημα σχόλια του ανιψιού του Καπετανίδη, επίσης Νίκου Καπετανίδη, που ανελλιπώς τιμά τις ετήσιες εκδηλώσεις της Ένωσης.
Απέδωσαν τιμή καταθέτοντας στεφάνι στην προτομή του Ν. Καπετανίδη οι: Αντινομάρχης Πειραιά Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος του Ε’ Διαμ. Δήμου Πειραιά Σπύρος Παούρης, Δήμαρχος Δραπετσώνας Αλέξανδρος Χρυσός, ανιψιός του τιμώμενου Νίκος Καπετανίδης, Ταμίας του Σ.ΠΟ.Σ. Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. Παναγιώτης Λεσγίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών Γεώργιος Τσαλουχίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περάματος Τάκης Βογιατζίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νικαίας-Κορυδαλλού Νίκος Κοπαλάς, Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Καλή Μέρα Κερατσίνι» Λουκάς Τζανής, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Συνταξιούχων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου Μιχάλης Χαλκίδης και εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθνικής-ΕΑΜικής Αντίστασης Κωνσταντίνος Αγαθαγγελίδης, ενώ επίσης τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης, οι βουλευτές Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης και Αναστάσιος Νεράντζης, ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος, η Πρόεδρος της Χορωδίας «Ποιμενικός Αυλός» Αγγελική Χούσου-Νέγκα, π. βουλευτής Λάλος Κανέλλος, η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη κ.ά.