Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Σεμινάριο χοροδιδασκαλίας Ποντίων

του Γιάννη Δελόγλου

Επιτυχία σημείωσε το σεμινάριο χοροδιδασκαλίας ποντιακών χορών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) στην αίθουσα Μέναδρος της Φρανκφούρτης.

Χοροδιδάσκαλοι ποντιακών συλλόγων κάθε ηλικίας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον διακεκριμένο χοροδιδάσκαλο και ερευνητή Ποντιακών χορών κ. Μιχάλη Καραβέλα που πρόθυμα ήλθε στη Γερμανία από την Θεσσαλονίκη για να προσφέρει τις σημαντικές του γνώσεις στους απόδημους συναδέλφους του.

Ο κ. Καραβέλας, που είναι από τους πρώτους χορευτές Ποντιακών χορών της πεντάδας των φοιτητών της δεκαετίας του '60 που ερέθισε τη νεολαία της εποχής και την οδήγησε στην ίδρυση χορευτικών ομάδων, έκανε μια βαθιά αναδρομή, τονίζοντας στο τέλος ότι η δεκαετία του '60 σηματοδότησε ποντιακή πολιτική επανάσταση.

Από 50 μέλη που ξεκινήσαμε, γράψαμε 3000 μέλη στο σύλλογο των φοιτητών! Εμείς, τόνισε ο κ. Καραβέλας, δεν είχαμε χοροδιδασκάλους, είχαμε αυτούς που ήλθαν από τον Πόντο. Ήταν αυστηροί κριτές και η γενιά μας έγινε αποδεκτή απ' αυτούς. Ήταν η εποχή που άνοιγε ο δρόμος στους ποντιακούς χορούς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σοβαρότητα που έχει σήμερα η σωστή χρήση των χορών, η διατήρηση της παράδοσης, αλλά και η χρησιμοποίηση της ανδρικής φορεσιάς από γυναίκες που την τίμησαν στους αγώνες κατά των Τούρκων στο μαρτυρικό Πόντο.

Ο κ. Καραβέλας ανέλυσε τους χορούς, χόρεψε μαζί με τους χοροδιδασκάλους και σε κάθε κίνηση έδινε τις απαραίτητες οδηγίες.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Γιάννης Μπουρσανίδης μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Λάζαρο Βασιλειάδη, είχαν το πρόσταγμα στο σεμινάριο, ενώ ο ταμίας κ. Αριστογείτων Καλυβάς με τη συνεργασία της συντονικής επιτροπής νεολαίας, είχε την ευθύνη της ενημέρωσης.

Οι χορηγοί της ΟΣΕΠΕ κ.κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης και Αμανάτης Ταγκαλίδης, που παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου, εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τον Θεσσαλονικέα χοροδιδάσκαλο και ερευνητή Ποντιακών χορών, αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες των χοροδιδασκάλων της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

Στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ.κ. Λάζαρος Βασιλειάδης, Ιωάννης Μπουρσανίδης, Άρης Καλυβάς, Τάσος Τσαβδαρίδης και Σοφία Καρυπίδου, παρακάθησαν σε σύσκεψη με τους προέδρους και μέλη των Δ.Σ.

Ύστερα από σύντομη ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα ακολούθησε διάλογος, όπου εκτός των παραγόντων των συλλόγων, τοποθετήθηκαν οι δύο χορηγοί και ο παραβρισκόμενος Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιώργος Αμαραντίδης.

Στη συνέχεια η Σ.Ε. Νεολαίας παρουσίασε ένα νέο μοντέλο εφαρμογής για τα Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας και ζήτησε τη στήριξη των Δ.Σ. των Συλλόγων στο επόμενο Συνέδριο όπου θα προταθεί για ψήφιση.