Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που αναγνώρισε πρώτη την Αρμενική γενοκτονία», θα πει ο πρεσβευτής της Αρμενίας

Η διαδικασία των αναγνωρίσεων θα συνεχιστεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Υπογράφηκε σύμφωνο Αρμενο-Τουρκικής προσέγγισης για έναρξη διπλωματικών σχέσεων χωρίς προϋποθέσεις και όρους.



Προσκεκλημένος μιας θρησκευτικής εκδήλωσης του Αγίου Ιακώβου που γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια από τους Αρμένιους της Κομοτηνής και συνδυάζεται με γεύμα αγάπης, αλλά και της παρουσίασης ενός σημαντικού βιβλίου, βρέθηκε στην πόλη μας ο νέος πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκιαγήκ Γκαλατσιάν, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει στο «Χ» αποτυπώνοντας τις πρώτες σκέψεις του κι απαντώντας σε ερωτήσεις μας.

Ο κ. Γκαλατσιάν μιλά για την χώρα του την Αρμενία μια χώρα περίκλειστη που ευρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής του Καυκάσου συνορεύει με Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και Τουρκία. Με έκταση 29.800 τ.χ. ήταν η μικρότερη δημοκρατία της Σοβιετικής Ενώσεως. Υπέρ τα 6 εκ. Αρμένιοι αποτελούν την ισχυρότατη αρμενική διασπορά, η οποία έχει συντελέσει αποφασιστικά στην διεθνή υποστήριξη της ανεξάρτητης Αρμενίας, αλλά και στην οικονομική της επιβίωση, μέσω των μεταναστευτικών εμβασμάτων. Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που δέχθηκε τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία του κράτους (301 μ.Χ.) και η πρώτη από τους λαούς του Καυκάσου η οποία δημιούργησε δικό της "εθνικό" αλφάβητο (405 μ.Χ. από τον ΜΕΣΡΟΠ ΜΑΣΤΟΤΣ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 405 μ.Χ., η αρμενική γλώσσα χρησιμοποιούσε το ελληνικό αλφάβητο. Την 21.9.1991, κατόπιν δημοψηφίσματος, η Αρμενία κήρυξε την ανεξαρτησία της, μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.). Η πρωτεύουσα Ερεβάν, εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Χραζντάν και εκεί ξεχωρίζει το Μουσείο Μatenadaran, (βιβλιοθήκη, κέντρο χειρογράφων), αποτελεί το μοναδικό και το μεγαλύτερο παγκοσμίως μουσείο και ερευνητικό κέντρο αρχαίων χειρογράφων, που έλαβε την ονομασία του από τον Mesrop Mashtots, εφευρέτη του αρμενικού αλφαβήτου (405 μ.Χ.).

Άνω των 17.000 χειρογράφων (αρμενικά, ελληνικά, αραβικά, περσικά, ινδικά κ.λ.π.), που καλύπτουν τους τομείς της ιστορίας, φιλοσοφίας, νομικής επιστήμης, γεωγραφίας, ιατρικής, μαθηματικών, φυλάσσονται εις αυτό. Τα αρμενικά χειρόγραφα ανέρχονται σε 14.000, τα δε ελληνικά περίπου 40 (κυρίως θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου).

Ας σημειωθεί ότι το παλαιότερο χειρόγραφο επί μεμβράνης χρονολογείται από το έτος 887 μ.Χ., ενώ το βαρύτερο ζυγίζει 34 κιλά. Το Μουσείο Γενοκτονίας, Ερεβάν που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Αρμενικής Γενοκτονίας (1915) και περιλαμβάνει πρακτικά συνόδων εθνικών Κοινοβουλίων, μεταξύ οποίων και της Βουλής των Ελλήνων, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1995, ενώ το Μνημείο της Γενοκτονίας, που βρίσκεται παραπλεύρως, αναγέρθηκε το 1967. Η Αρμενία τιμά την Ημέρα της Γενοκτονίας την 24η Απριλίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Εθνική Πινακοθήκη του Ερεβάν.



Κύριε πρέσβη βρισκόμαστε με τους Αρμένιους της Κομοτηνής πως αισθάνεσθε;
«Βλέποντας αυτό τον κόσμο, τους πατριώτες μας και βλέποντας σε τι συνθήκες ζουν εδώ στην πόλη, έχοντας υπόψη την φιλοξενία του ελληνικού λαού και την παραδοσιακή ελληνοαρμενική φιλία πραγματικά νοιώθω ευτυχής. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση και η αίσθηση από την παρουσία μου στην Θράκη.

Με την Αρμενία έχουμε παραδοσιακές φιλίες και αλληλεγγύη. Ο ελληνικός λαός και οι Αρμένιοι έχουν δεσμούς.
- Πράγματι έρχονται από τα βάθη των αιώνων αυτές οι σχέσεις και από την ανεξαρτησία της Αρμενίας και αυτοί οι δεσμοί δεν είναι μόνο μεταξύ των λαών, αλλά και μεταξύ των κρατών και θέλουμε αυτούς τους δεσμούς να τους διατηρήσουμε και να τους ενισχύσουμε.

Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας, υπάρχει κάτι νεότερο;
- Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία της Αρμενίας και εκτός από αυτό τον νόμο έχουμε ελπίδες ότι αυτή η διαδικασία των αναγνωρίσεων θα συνεχιστεί σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής ποιες άλλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει;
- Η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Σλοβακία, η Ρωσία, το Βέλγιο, Ουρουγουάη. Πάνω από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία.

Το σχόλιό σας κ. πρέσβη για το σημερινό πρόσωπο της Τουρκίας;
- Προσπαθούμε να καταστήσουμε γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και όροι. Έχει υπογραφεί το σύμφωνο ΑρμενοΤουρκικής προσέγγισης, για το άνοιγμα των συνόρων και για ανταλλαγή διπλωματικών σχέσεων. Η υπόθεση βρίσκεται στα κοινοβούλια των δύο χωρών προς έγκριση. Πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ελπίζουμε ότι όταν μπουν σε εφαρμογή θα έχουμε πιο πολιτισμένες σχέσεις μεταξύ μας.

Όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, πώς εξελίσσονται εκεί τα πράγματα;
- Είναι λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα εκεί, γιατί υπάρχει το γνωστό θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκεί διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε επίπεδο προέδρων των χωρών. Μόνο αυτή την χρονιά έχουν γίνει έξι συναντήσεις κορυφής και ελπίζουμε ότι θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα».

Μελαχροινή Μαρτίδου

Πηγή: "Ο Χρόνος" 08-12-2009