Mηνιαία εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Φύλλο Δεκεμβρίου 2009
ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ: Όραμα, ιδεολογία και ...εθνική χρεωκοπία
... Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή... οι λέξεις εθνικό όραμα και μεγάλη ιδέα «στοχοποιήθηκαν» ...ο ελληνισμός και η ίδια η Ελλάδα κινήθηκε και δυστυχώς συνεχίζει να κινείται χωρίς όραμα, ένα όραμα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες, που θα μπορούσε να επανακαθορίσει την εθνική ιδεολογία και την πορεία της χώρας και του έθνους τον 21ο αιώνα.
Το έλλειμμα του οράματος, ο λαϊκισμός, ο κομματισμός και ο «ευρωπαϊκός εκμαυλισμός» δεν επηρέασαν μόνο την πολιτική, επηρέασαν και τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα, τα ΜΜΕ, τελικά επηρέασαν την ίδια την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα και η κοινωνία στο τέλμα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αναξιοπιστία και την ανηθικότητα, για να έλθει τελικά σήμερα σε όλους μας ο «λογαριασμός»!
...Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε και πάλι ένα εθνικό όραμα... που θα αποτελέσει την καινούρια Μεγάλη Ιδέα του Γένους και θα κινηθεί στο πλαίσιο της Παιδείας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού και του Οικουμενισμού, τομείς που απαξιώθηκαν και μας οδήγησαν στο εθνικό αδιέξοδο και το μαρασμό.
Τ’ Εμέτερα:
Το δέκατο βήμα μας, του Σάββα Καλεντερίδη
Σελ. 2
- Η Λαϊκή σοφία στον Πόντο
- Ποντιακό Σταυρόλεξο
- Πατρίδας Ανέκδοτα
Σελ. 3 Γεγονός του Μήνα
«Υπό αναθεώρηση ο τρόπος αναστύλωσης και αναπαλαίωσης της μονής Σουμελά στον Πόντο»
...Εκτός από τα προφανή εγκλήματα -οι απαράδεκτες «αγιογραφίες» και τα οξυκόρυφα τόξα στην κρήνη του αγιασμού, που παραπέμπουν πιο πολύ σε ισλαμικό κτίσμα- ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο κατασκεύασε έναν επιπλέον όροφο στο οικοδομικό συγκρότημα της μονής!
...Εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι η αγάπη και τα αισθήματα που τρέφουμε για τον Πόντο και την ιστορία του τη φορά αυτή δεν μεταφράστηκαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στην ουσία αφήσαμε στην «τύχη» της τη Σουμελά, ό,τι πιο εμβληματικό στέκεται ακόμα όρθιο στον Πόντο για τους απανταχού Ποντίους, με αποτέλεσμα να προστεθεί αυθαίρετα ένας επιπλέον όροφος! Ευτυχώς που κινήθηκαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες στην Τραπεζούντα και αποφεύχθηκε, έστω και κατόπιν εορτής, ένα ιστορικό και πολιτισμικό έγκλημα.
Σελ. 4-5 Πόντιοι που έγραψαν ιστορία
«Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο Θρύλος της Παγκόσμιας Αρχαιολογίας» - του Κώστα Κούση
Σελ. 6-7 Ποντιακά δρώμενα στην Ελλάδα
Σελ. 8-9 Ποντιακά νέα απ’ όλο τον κόσμο
Σελ. 10-11 Ελεύθερα θέματα
- «Παπαβασίλης Καθρεπτίδης (Αϊνατζής), Μέρος 2ο» - του Ανδρέα Χατζηκυριακίδη
- «Η Αδελφότητα Κρωμναίων τίμησε τον Ιωάννη Πασαλίδη»
- «Ίσως ήσουν εσύ», του Άγι Αποστολίδη
- «Φόρος τιμής στους νεκρούς του ’22 στο λιμάνι της Σμύρνης»
Σελ. 12-13 Πατρίδας Αροθυμίας
- «Θεόδωρος Προυσαεύς, Ιστορία μιας οικογένειας οδοντιάτρων από τη Φάτσα Οινόης», - αφηγείται ο εγγονός του, επίσης οδοντίατρος Θεόδωρος Προυσαεύς
- «Η ελληνική κοινότητα της Φάτσας πριν την Καταστροφή», απόσπασμα από τον οδηγό «Ανατολικός Πόντος» του Σάββα Καλεντερίδη
Σελ. 14 Η καθ’ ημάς Ανατολή
- «Ο εκείθεν του Αιγαίου Ελληνισμός: Μαγνησία Σιπύλου» - του Δημητρίου Κρασσά
Σχετικοί Μύθοι: «Νιόβη, η απαρηγόρητη μάνα της Ελληνικής μυθολογίας», «Ο παιδοκτόνος Τάνταλος, σύμβολο της θείας και αιώνιας καταδίκης»
Σελ. 15-16
- «Μετά από 35 χρόνια η ποντιακή ψυχή του Λαϊκού Νοσοκομείου, η «Μπουμπουλίνα» Μαρία Σαββίδου, τέθηκε εκτός υπηρεσίας λόγω συνταξιοδότησης» - της Μαριέττας Α. Κοντογιαννίδου
- Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Τάσου Κοντογιαννίδη «Αργοναύτες του Έρωτα»
- Συνέντευξη του Πρέσβη της Αρμενίας στην εφ. «Ο Χρόνος»
- «Οι Πόντιοι της Αυστραλίας έχασαν τον Γερβάσιο Κοσμίδη. Ο υπεραιωνόβιος από την Ίμερα του Πόντου πέθανε 106 ετών αφήνοντας δεκάδες απογόνους», - του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Σελ. 18 Αθλητικό Βήμα
- «Χρυσός ο Ταμουρίδης στην Κολομβία. «Το κυνηγούσα πολύ αυτό το μετάλλιο», δήλωσε ο Πόντιος πρωταθλητής»
- «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης… μετ’ εμποδίων, όμως μίλησε η Ποντιακή Ψυχή» - της Χριστίνας Χαφουσίδου
Σελ. 19 Βήμα Αναγνωστών
«Φωνή Λαού, Οργή Θεού» - επιστολή του Δ.Σ. του σωματείου Παναγία Σουμελά Βοστώνης
Σελ. 20 Πατρίδας Αροθυμίας
«Ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου στον Πόντο: Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα» - του Ανδρέα Χατζηκυριακίδη