Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

"ΨΩΜΙΑΔΕΙΟΝ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα «Μωμόγερων» από μέλη των σωματείων του.

Το δρώμενο των «Μωμόγερων» είναι ένα από τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και παρουσιάζονταν σε πολλές περιοχές του Πόντου την περίοδο του δωδεκαήμερου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα).

Είναι αυτοσχέδιος λαϊκός θίασος, που εμφανίζονταν στα σπίτια, στα σταυροδρόμια και τις πλατείες των χωριών και των πόλεων του Πόντου και έστηναν μικρές ή μεγάλες παραστάσεις, έχοντας κατά τόπους διαφορετικές ονομασίες.

Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ», θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο των «Μωμόγερων» στους δρόμους της Ελευσίνας, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010.

Η 1η εκκίνηση της θεατρικής ομάδας των «Μωμόγερων» θα γίνει στις 13:30 από το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας, Φιλικής Εταιρίας & Ευκλείδη, περιοχή αεροδρομίου και διασχίζοντας τους δρόμους της Ελευσίνας, θα στήνει στο πέρασμά της μικρές παραστάσεις, αναβιώνοντας το έθιμο, όπως ακριβώς γίνονταν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Οι «Μωμόγεροι» θα επιστρέψουν στο Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας, όπου θα στηθεί παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα, προσφορά του συλλόγου.

Η 2η εκκίνηση της θεατρικής ομάδας των Μωμόγερων θα γίνει στις 17:30 από την παραλία Ελευσίνας, οδός Νικολαϊδου, με άφιξη την πλατεία Ηρώων στο κέντρο της Ελευσίνας, όπου θα λάβει μέρος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Ελευσίνας, που θα ξεκινήσουν στις 18:30.

Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε να αναβιώσουμε μαζί το πανάρχαιο αυτό έθιμο, δίνοντας μια διαφορετική παραδοσιακή νότα στις γιορτινές αυτές μέρες, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να γνωρίζουν οι μικρότεροι την ιστορία των προγόνων τους.

Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία