Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Έκοψε την πίτα της η Ποντιακή Εστία

του Γιάννη Δελόγλου

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του αθλητικού κέντρου Rot Weiss Στουτγάρδης, έκοψε την πίτα της η Ποντιακή Εστία της πόλεως.

Οι πόντιοι της Γερμανικής μεγαλουπόλεως που διατηρούν όλα τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και κάθε ιστορική και θρησκευτική γιορτή, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο κόψιμο της βασιλόπιτας όχι μόνο γιατί είναι ένα έθιμο που γεννήθηκε στα άγια χώματα του Πόντου αλλά γιατί είναι μια γιορτή χαράς με την συμμετοχή κάθε ηλικίας και φύλου τόσο μέσα σε οικογενειακό όσο και σε συλλογικό περιβάλλον, ένα έθιμο επικοινωνίας αλλά και σεβασμού.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Οξυζίδης αφού ευχαρίστησε τους 150 και πλέον παραβρισκόμενους έκανε μια σύντομη αναφορά για το έθιμο και στη συνέχεια κάλεσε τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου αιδεσιμώτατο Ζαχαρία Μπατζακάκη για να ευλογήσει και να κόψει την βασιλόπιτα του συλλόγου που το τρέχον έτος γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στα δρώμενα του Ελληνισμού της Γερμανίας.

Τα φλουριά από τις βασιλόπιτες έτυχαν τα παιδιά του χορευτικού τμήματος Παρασκευή Σαββίδου και Πέτρος Λαζαρίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σχετικός έρανος για την ενίσχυση νεαρού ασθενούς από την Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα δείγμα γραφής και επαίνου στην Ποντιακή Εστία για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο.