Δώδεκα εξέχουσες προσωπικότητες του Πόντου επέλεξε να προβάλλει στο ημερολόγιο του νέου έτους 2010 ο σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά». Λόγιοι, μοναχοί, αυτοκράτορες, φιλόσοφοι και μερικοί από τους μεγαλύτερους πατέρες της εκκλησίας παρατίθενται ανά μήνα, μαζί με το αντίστοιχο εορτολόγιο, όπως και σχετικές ονομασίες των μηνών στην ποντιακή διάλεκτο.
Τον πρώτο μήνα Ιανουαρίου ξεχωρίσει η προσωπικότητα του Βασίλειου της Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος (μεταξύ 329 και 333 - 379), υπήρξε πατέρας της εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Γεννήθηκε στα 330 μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Ακολουθούν ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ένας από τους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας. Γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 331 μ.Χ. Είχε ενεργό ανάμειξη σε ζητήματα θεολογικά και πολιτικά. Επίσης ο Διογένης ο «Κυνικός», Έλληνας φιλόσοφος, γεννήθηκε στη Σινώπη περίπου το 412 π.Χ., (σύμφωνα με άλλες πηγές το 399 π.Χ.), και πέθανε το 323 π.Χ στην Κόρινθο. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της κυνικής φιλοσοφίας.
Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος ήταν βασιλέας του βασιλείου του Πόντου από το 120 έως το 63 Π.Κ.Ε. Άτομο με ελληνοπερσική παιδεία, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους αντιπάλους των επεκτατικών βλέψεων των Ρωμαίων της ύστερης περιόδου της ρωμαϊκής δημοκρατίας. Ο Στράβων ήταν ένας αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος. Ειδικότερα, ως γεωγράφος, συγκαταλέγεται στους διασημότερους της αρχαίας εποχής. Γεννήθηκε το 63 ή το 64 π.Χ. στην Αμάσεια του Πόντου, όπου και πέθανε, σε ηλικία 90 περίπου ετών. Ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό. Η μνήμη του τιμάται τόσο την 21η Ιανουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του, όσο και στις 24 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης θεωρείται ο θεμελιωτής του μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Γεννήθηκε γύρω στο 930 μ.Χ. στην Τραπεζούντα. Ο Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από τις 22 Δεκεμβρίου 1349 ως τις 20 Μαρτίου 1390, από τους σπουδαιότερους. Στα χρόνια του η Αυτοκρατορία του Πόντου γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση.
Ο Γεώργιος ο Τραπεζούντιος (1395 - 1472) γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης στις 3 Απριλίου 1395 από γονείς που κατάγονταν από την Τραπεζούντα. Συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Γαβράς έζησε τον 11ο αιώνα και καταγόταν από την Άρτα της Χαλδαίας. Υπήρξε στρατηγός και ημιανεξάρτητος ηγεμόνας της Χαλδαίας ως Θεόδωρος Α΄. Γόνος της περίφημης οικογένειας των Γαβράδων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον Πόντο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Οκτωβρίου.
Ο όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε» καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο. Σημαντική μορφή του μοναχισμού, υπήρξε ένας από τους κυριότερους ιεραποστόλους του χριστιανισμού. Η προσωνυμία του οφείλεται στο συνεχές κήρυγμα του «μετανοείτε». Τελευταίος κλείνει το ημερολόγιο του 2010 ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως καρδινάλιος Βησσαρίων. Γεννήθηκε στο βυζαντινό Πόντο περίπου το 1408 και πέθανε στη Ραβένα της Ιταλίας το 1472. επίσκοπος Νίκαιας και μετέπειτα καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας. Αγωνίστηκε για την ένωση των δύο Εκκλησιών.
Πηγή: Ο Χρόνος