Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Για την Ποντιακή Πολιτιστική και Ιστορική Μνήμη


Με άρωμα … Λευκάδας

Ρεπορτάζ: Γ. Λογοθέτης

Δημοσιογράφος, Δήμαρχος Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2010.

Το κέντρο «ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ» είναι κατάμεστο από κόσμο. Εδώ έχουν έρθει περίπου 1.500 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Ποζίδης, πρώην ολυμπιονίκης στην πάλη, υποδέχεται τους καλεσμένους με συγκίνηση, αφού ο σκοπός της συνάντησης αφορά την υλοποίηση ενός σημαντικού στόχου που αφορά την ιστορία των προγόνων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας και αφορά την «διατήρηση, διαφύλαξη, συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων του πνευματικού πλούτου των Ελλήνων του Πόντου…». Σημαντικό μέρος από τον πολιτιστικό αυτό πλούτο είναι ιστορικά βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου, μοναδικά υπολείμματα της Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού της Ανατολής.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, πολιτικοί, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες Ποντιακής καταγωγής. Εκτός από τα μουσικά συγκροτήματα με μουσικούς δεξιοτέχνες στα παραδοσιακά μουσικά όργανα, στη σκηνή παρελαύνουν γνωστά ονόματα όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βασίλης Καρράς, η Νατάσσα Θεοδωρίδου, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Νίκος Κουρκούλης, ο Λεωνίδας Βελής κ.ά.

Ο ένας μετά τον άλλο όλοι οι καλλιτέχνες μεταδίδουν συγκίνηση και ενθουσιασμό τραγουδώντας παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια αλλά και συνθέσεις λαϊκών δημιουργών που σχετίζονται με το θέμα της βραδιάς. Ο κόσμος συμμετέχει άλλοτε τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες και άλλοτε χορεύοντας σε κάθε γωνιά της τεράστιας αίθουσας.

Η συγκίνηση κορυφώνεται όταν ο Πέτρος Γαιτάνος ερμηνεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το τραγούδι «Η ΜΑΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ…», ένας ύμνος για την Πόντια Μάννα και όλες τις μάνες του κόσμου. Την ίδια ώρα στην γιγαντοοθόνη προβάλλονται εικόνες με πονεμένες μητέρες από τον Πόντο και μητέρες ελλήνων αγνοουμένων από την Κύπρο.

Ακολούθησε μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Θεόφιλου Τεληγιαννίδη:
«Μαζί μας απόψε βρίσκεται και ο δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας Γιώργος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης δεν είναι Πόντιος… Όμως στο Δήμο του οργανώνει εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό και μας καλεί όλους στην Λευκάδα να τιμήσουμε μαζί την Ιστορική Μνήμη του Προσφυγικού ελληνισμού…».

Τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα συνοδεύουν τον δήμαρχο Απολλωνίων όταν μεταξύ άλλων τονίζει:
«Στο Δήμο μας δεν έχουμε δημότες Ποντιακής καταγωγής. Όμως η Λευκάδα στα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες και πολλά ορφανά από τον Πόντο που έχασαν τους γονείς τους την τραγική εκείνη περίοδο. Δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στη Λευκάδα ένα μνημείο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό και μαζί να οργανώνουμε εκδηλώσεις στη μνήμη εκείνων που δημιούργησαν τις πολιτιστικές παραδόσεις αιώνων. Και αυτές τις πολιτιστικές παραδόσεις σας καλούμε να παρουσιάζετε στο νησί της Λευκάδας που μπορείτε να θεωρείτε και δικό σας νησί»!!!

Τα τελευταία λόγια του Γιώργου Λογοθέτη ξεσήκωσαν κυριολεκτικά το κοινό. Στις επαφές που ακολούθησαν θετική ανταπόκριση βρήκε η πρόταση για την δημιουργία στη Λευκάδα Μνημείου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό όπως και η πρόταση η Λευκάδα να γίνει ετήσιος χώρος συνάντησης του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Απολλωνίων κ. Γιώργο Λογοθέτη

Η εφημερίδα μας ήρθε σε επαφή με τον κ. δήμαρχο Απολλωνίων κ. Γιώργο Λογοθέτη ο οποίος στην συνέντευξη που ακολουθεί μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας που έχουν σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ερώτηση: κ. Λογοθέτη, εσείς δεν έχετε Ποντιακή καταγωγή, αλλά ούτε οι δημότες σας στο Δήμο Απολλωνίων Λευκάδα. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να οργανώνετε εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό;
Απάντηση: «Με τον Ποντιακό Ελληνισμό ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά στη Σουηδία όταν εργαζόμουν στην Σουηδική Τηλεόραση. Ως δημοσιογράφος ταξίδευα στις πόλεις όπου ζούσαν Έλληνες μετανάστες καταγράφοντας τα προβλήματά τους αλλά και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις των προγόνων τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αγάπη και η αφοσίωσή τους στα ήθη και στα έθιμα που μετέφεραν και κρατούσαν ζωντανά ακόμα και στην Σουηδία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις εμπειρίες που ζήσαμε όταν βιντεοσκοπούσαμε ένα Ποντιακό γάμο για την Σουηδική Τηλεόραση σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας. Ήταν χειμώνας με αρκετό χιόνι και οι κατάπληκτοι Σουηδοί έβλεπαν εκατοντάδες Έλληνες από όλη τη Σουηδία να συνοδεύουν τους νεόνυμφους τραγουδώντας και χορεύοντας στους χιονισμένους δρόμους της πόλης. Και μετά βέβαια το ατέλειωτο γλέντι παρουσία του Σουηδού δημάρχου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας».

Ερώτηση: Ποια ήταν η πιο σημαντική επαφή με τους Πόντιους;
Απάντηση: «Θα αναφέρω δύο παραδείγματα: Το πρώτο όταν στη Σουηδία ήρθε ο τραγουδιστής Χρύσανθος, ένας ζωντανός τότε θρύλος. Για τους Πόντιους ο Χρύσανθος και ο Καζαντζίδης αποτελούν το θεϊκό δίδυμο που δίνει ζωή στις ιστορικές και πολιτιστικές μνήμες των προγόνων τους. Κάναμε τότε μια εκπομπή μαζί του που αποδείχτηκε ότι είναι η μόνη τηλεοπτική εκπομπή που υπάρχει για τον Χρύσανθο!

Το δεύτερο ήταν οι προσωπικές εμπειρίες σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στις περιοχές της Μικρασιατικής ενδοχώρας όπου ήκμασε ο Ποντιακός Ελληνισμός. Για το ταξίδι αυτό που μας οδήγησε μέχρι τα σύνορα με την Αρμενία, στην πόλη Άνιον, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αρμενίας, έχω γράψει σειρά από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Ήταν ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι
στη γη της Μικράς Ασίας, όπου μεγαλούργησε η μεγαλοσύνη του ελληνικού πνεύματος πάνω από 2.600 χρόνια»!

Ερώτηση: Ποιος είναι ο στόχος των εκδηλώσεων στη Λευκάδα;
Απάντηση: «Θέλουμε να τιμήσουμε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού. Να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και συγχρόνως να αναδείξουμε τις πολιτιστικές αξίες του λαού μας. Οι πρόγονοι και οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Φτάνει να διαβάσουμε τι έγραψε στο μήνυμά του για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, ο Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Πολιτείας κ. Μάϊκλ Άτκινσον όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Οι Έλληνες Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, είναι οι φύλακες της φλόγας και κληρονόμοι του ανεκτίμητου και μοναδικού πολιτισμού τον οποίο και διατήρησαν αναλλοίωτο κάτω από αντίξοες, διώξεις, πολέμους και ειρήνη, σε καιρούς δόξας και σκλαβιάς, για τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Κανένα από αυτά τα γεγονότα, ούτε και η τραγική και βάρβαρη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να σβήσουν την λάμψη και το φως που εκπέμπει ο Ποντιακός Πολιτισμός, μια εσωτερική φλόγα που γέννησε το θαύμα των Ελληνικών επιτευγμάτων και τον κλασικό Ελληνικό Πολιτισμό. Οι Πόντιοι διατήρησαν και διέδωσαν, με αγάπη και σεβασμό, την πολιτιστική κληρονομιά τους και χάρη σε αυτό, η Νότια Αυστραλία αισθάνεται και είναι πιο πλούσια”.

Αυτό πιστεύουμε και εμείς στη Λευκάδα. Ότι δηλαδή η επαφή μας με τον προσφυγικό Ελληνισμό θα μας δυναμώσει περισσότερο ως Λευκαδίτες αλλά και ως μέρος του Έθνους».

Ερώτηση: Πιες ήταν οι εμπειρίες σας από τις εκδηλώσεις το περασμένο Καλοκαίρι;

Απάντηση: «Όλοι συμφωνούν ότι οι εκδηλώσεις με τίτλο: “ΠΟΝΤΟΣ-ΛΕΥΚΑΔΑ, Ταξίδι στην ιστορία…”, απετέλεσαν σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκάδας. Οι εικόνες για τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες ήταν μοναδικές. Νέοι και νέες από την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, την Καλαμαριά και από τα Ποντιακά χωριά της Ακαρνανίας, έδωσαν το δικό τους παρών με τους πανάρχαιους ποντιακούς χορούς και τα λάβαρα των προγόνων. Με τις ποντιακές λύρες, τα νταούλια και τα λάβαρα, χορευτές και επισκέπτες έστησαν ατέλειωτους χορούς στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία. Ήταν μια πρωτόγνωρη εικόνα για τους κατοίκους της Λευκάδας που θα μείνει αξέχαστη στη μνήμη μικρών και μεγάλων. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις από τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κκ Θεόφιλο ο οποίος εγκαινίασε και την έκθεση για τον Ποντιακό Ελληνισμό του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη ο οποίος βραβεύτηκε από το Δήμο Απολλωνίων.

Τιμήθηκαν επίσης ο παλαίμαχος Πόντιος διεθνής ποδοσφαιριστής Χρήστος Τερζανίδης και η φιλέλλην σουηδέζα μεταφράστρια ποντιακών βιβλίων κ. Elisabeth Lundvall η οποία ήρθε από τη Σουηδία ειδικά για την εκδήλωση».

Ερώτηση: Όμως η Νάουσα απουσίαζε και αναρωτιόμαστε το λόγο;
Απάντηση: «Δυστυχώς η Νάουσα δεν πήρε μέρος, αλλά ελπίζω φέτος δώσει δυναμικό παρών μαζί με άλλα συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε επίσης ότι φέτος θα έχουμε και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με Ελληνόφωνους από την Κάτω Ιταλία και εκπροσώπηση από την Κρήτη. Να σημειωθεί ότι στην Λευκάδα βρήκαν καταφύγιο κρητικοί επαναστάτες και δημιούργησαν μερικά χωριά με το όνομα Σφακιώτες από τα Σφακιά της Κρήτης. Έτσι αν όλα πάνε καλά θα συναντηθούν η ποντιακή λύρα με την κρητική λύρα και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας».

Ερώτηση: Όλα αυτά όμως κοστίζουν και περνάμε περίοδο οικονομικής κρίσης. Πως θα αντιμετωπίσετε το οικονομικό κόστος;
Απάντηση: «Τα οικονομικά μας δεν είναι ανθηρά και οι στόχοι μας μεγάλοι. Όμως με την βοήθεια των εθελοντών μας και την στήριξη αυτών που πιστεύουν στα οράματά μας, αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε, και θα κάνουμε περήφανους όλους αυτούς που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο ίδιος έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Νάουσα και πήρα μέρος σε μία αξέχαστη εκδήλωση για τον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Είναι μία από τις καλλίτερες πόλεις της Ελλάδας με παράδοση στον Πολιτισμό. Θεωρώ λοιπόν δεδομένη την παρουσία του Δήμου της Νάουσας και της Ευξείνου Λέσχης στις εκδηλώσεις το καλοκαίρι στην Λευκάδα».

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
«Και εγώ σας ευχαριστώ και σας περιμένουμε το καλοκαίρι στην Λευκάδα».

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του καθιερωμένου και μοναδικού στην Ελλάδα Διεθνούς Φεστιβάλ Θαλάσσιων Αθλημάτων από 11 έως 20 Ιουνίου 2010. Νέοι και νέες από διάφορες χώρες παίρνουν μέρος στους αγώνες ιστιοπλοΐας, ιστιοσανίδας (Σέρφιν) καταμαράν slalom, freestyle, παιδικό slalom κ.ά.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Ιουνίου. Την Κυριακή ο Δήμος Απολλωνίων θα οργανώσει κρουαζιέρα στις περίφημες ακτές της Λευκάδας όπως Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνούς, στο ακρωτήρι του Λευκάτα όπου σύμφωνα με αρχαία κείμενα και τη λαϊκή παράδοση από το βράχο του έπεσε η ποιήτρια Σαπφώ για να εξαγνιστεί από τον άτυχο έρωτα προς τον νεαρό Φάωνα, στην Ιθάκη και στο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, το Σκορπιό.

Βιογραφικό του Γιώργου Λογοθέτη

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1944 στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας. Μαθήτευσε δύο χρόνια στο Γυμνάσιο Λευκάδας και συνέχισε στο 5ο νυχτερινό Γυμνάσιο της Αθήνας.

Το 1964 μετανάστευσε στη Σουηδία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Από το 1975 ως το 1988 εργάστηκε στη Σουηδική Τηλεόραση ως ρεπόρτερ και υπεύθυνος τηλεοπτικών εκπομπών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος της επιτροπής του Π.Α.Μ. (Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου) στη Σουηδία.

Το 1988 η διοίκηση της ΕΡΤΑΕ τον κάλεσε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει ως διευθυντής Τηλεόρασης την οργάνωση της ΕΡΤ3.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και Ανταποκριτής της Σουηδικής Τηλεόρασης.

Από τον Οκτώβριο 1992 διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.
Α΄ Βραβείο τηλεοπτικού ρεπορτάζ IPEKTSI 1990-91.

Σύμφωνα με το Μίκη Θεοδωράκη, ο Γιώργος Λογοθέτης έσκυψε όσο κανένας άλλος στην πολιτική και καλλιτεχνική μου δράση και στο έργο μου, δημιουργώντας μερικά από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα που με αφορούν…

Η θέση του Μίκη Θεοδωράκη αφορά τη δημιουργία δέκα (10) ωριαίων ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του.

Πηγή: Νέο Βήμα