Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται την Παρασκευή το Τίμιο Ξύλο της Μονής Παναγίας Σουμελά


Θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη 9 Μαρτίου

Η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως θα φιλοξενήσει από τις 5-9 Μαρτίου μέρος του Τιμίου Ξύλου από την μονή Παναγίας Σουμελά στον ενοριακό ναό της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως.

Το Τίμιο Ξύλο θα μεταφερθεί στο ναό της Αγίας Κυριακής το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαρτίου από τον μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.

Το πρόγραμμα της υποδοχής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
6.30 μ.μ.: Υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως.
7.00 μ.μ.: Ακολουθία της Γ' στάσεως των χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου προεξάρχοντος του μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνει στο ναό της Αγίας Κυριακής μέχρι την Τρίτη 9 Μαρτίου οπότε και θα επιστρέψει στην μονή Παναγίας Σουμελά. Καθημερινά θα τελούνται διάφορες ακολουθίες στον ναό της Αγίας Κυριακής, ο οποίος θα παραμένει ανοιχτός από τις 7 π.μ. μέχρι τις 11.00 μ.μ.

Αναλυτικό πρόγραμμα των ακολουθιών

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ:
7.00 π.μ. - 9.30 π.μ. θεία λειτουργία,
11.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. παράκληση του Τιμίου Σταυρού,
4.30 μ.μ. ιερό ευχέλαιο,
5.30 μ.μ. εσπερινός,
10.00 μ.μ. - 11.00 μ.μ. παράκληση του Τιμίου Σταυρού

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ:
7.00 π.μ. - 10.00 π.μ. αρχιερατική θεία λειτουργία υπό του μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου,
11.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. παράκληση του Τιμίου Σταυρού,
9.00 μ.μ. - 11.00 μ.μ. χαιρετισμός του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ:
7.00 π.μ. - 9.30 π.μ. ακολουθία του όρθρου και τέλεση αγιασμού με το Τίμιο Ξύλο,
11.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. παράκληση του Τιμίου Σταυρού,
8.00 μ.μ. - 10.30 μ.μ. βραδυνή θεία λειτουργία των προηγιασμένων δώρων για την εορτή των αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ:

7.00π.μ. - 9.30 π.μ. ακολουθία του όρθρου,
11.00 π.μ. - 12.00 μ.μ. παράκληση του Τιμίου Σταυρού,
1.00 μ.μ. αποχώρηση του Τιμίου Ξύλου

Σύντομο Ιστορικό Τιμίου Ξύλου

Το Τίμιο Ξύλο που βρίσκεται στην μονή Σουμελά, στο Βέρμιο Όρος της Μακεδονίας, είναι από τα μεγαλύτερα σωζόμενα ανά τον κόσμο τεμάχια του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου. Κατά τον Γερμανό ιστορικό Φαλμεράγιερ, το 1390 ο Μανουήλ ο Γ’ ο Μεγαλοκομνηνός έβγαλε από το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο έναν σταυρό, ο οποίος περιείχε μεγάλο τμήμα του Τιμίου Ξύλου και τον προσέφερε ως ευλογία στην μονή Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, για αγιασμό των πατέρων και των προσκυνητών. Κατά τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, το Τίμιο Ξύλο θάφτηκε σε υπόγεια κρύπτη στη μονή Σουμελά. Το 1931, με ενέργειες του τότε μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών) και του Ελευθερίου Βενιζέλου, η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να ανασυρθεί το ιερό κειμήλιο από την κρύπτη όπου είχε τοποθετηθεί.

Ένας παλιός ιερομόναχος της Σουμελά, ο π. Αμβρόσιος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, επέστρεψε στον αιματοβαμμένο Πόντο, στο κατεστραμμένο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, βρήκε το Τίμιο Ξύλο με την ιερά εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας καθώς και το τρίτο διασωθέν από τη λεηλασία ιερό κειμήλιο, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Χριστοφόρου και τα μετέφερε στην Αθήνα, εναποθέτοντας τα στο Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί παρέμεινε το Τίμιο Ξύλο για έξι ολόκληρες δεκαετίες σαν ένα από τα εκθέματα στις βιτρίνες του. Τελικά, το 1993, το Τίμιο Ξύλο μεταφέρθηκε με τις αρμόζουσες τιμές στον τόπο όπου ανήκε, στην μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Όρος, στην οποία βρίσκεται ευλογώντας και αγιάζοντας τους ευλαβείς προσκυνητές του.

Πηγή: Ο Χρόνος