Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Δικαίωση για τους Ποντίους

- Η Σουηδία αναγνώρισε τη γενοκτονία από τους Τούρκους

Η δικαίωση στους πολυετείς αγώνες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ήρθε από τη Σουηδία. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και χαράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον απανταχού ελληνισμό.

- Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος εξηγεί στη “Μ” τον αγώνα που έδωσε

- Μιλούν: Γιώργος Παρχαρίδης, Χαράλαμπος Αποστολίδης, Στέλιος Παπαθεμελής


Tης Μαρίας Τερζούδη
terzoudi@makthes.gr

Η δικαίωση στους πολυετείς αγώνες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ήρθε απο την Σουηδία. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και χαράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον απανταχού ελληνισμό. Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου με την οποία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων αλλά και των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων (Συρίων, Ασσυρίων και Χαλδαίων) απο την Τουρκία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήρθε να προστεθεί στην πρόσφατη αναγνώριση από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Με οριακή πλειοψηφία 131 ψήφων υπέρ, 130 κατά και 88 δηλώσεις αποχής, η αναγνώριση υπερψηφίστηκε, προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις και συγκίνηση του ποντιακού ελληνισμού σε όλο τον κόσμο, δικαιώνοντας εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ, ταυτόχρονα, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη γειτονική Τουρκία. Η πρόταση ώστε το θέμα να τεθεί προς ψήφιση γινόταν τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα, με πρωτοβουλία διαφόρων κομμάτων, αυτήν τη φορά όμως, έστω και οριακά, υπερψηφίστηκε καθώς ψήφισαν υπέρ και βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος αλλά και οικολόγοι. Σημαντική θεωρείται η συμβολή του ελληνικής καταγωγής βουλευτή των σοσιαλδημοκρατών Νίκου Παπαδόπουλου, του πρώην βουλευτή Τάσου Σταφυλίδη αλλά και σουηδών βουλευτών που υποστήριξαν την πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων της Σουηδίας καθώς και των ομοσπονδιών Αρμενίων και Ασσυρίων της Σουηδίας. Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος “Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης” κάνει λόγο για ιστορική απόφαση, την οποία χαιρετίζει και χειροκροτεί. “Θα δυναμώσει”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, “τον δρόμο του τουρκικού κράτους προς τη δημοκρατία καθώς και την υπάρχουσα έρευνα για τη γενοκτονία”. Την ελπίδα ότι η σουηδική αναγνώριση “θα ανοίξει τα μάτια και άλλων δημοκρατικών κρατών να κάνουν το ίδιο”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, επισημαίνοντας την πρόθεσή του για επιπλέον προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί διεθνής αναγνώριση.

Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν το γεγονός της αναγνώρισης εκ μέρους της Σουηδίας με την πρόσφατη υπερψήφιση της γενοκτονίας των Αρμενίων -με εξίσου οριακή πλειοψηφία- στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ερντογάν “πλήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις” και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, προκαλώντας, κατά πολλούς, σοβαρές τριβές στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ.

Αντιδράσεις


Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, μετά το σχετικό ψήφισμα υπέρ της σουηδικής αναγνώρισης, ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον τούρκο πρεσβευτή στη Στοκχόλμη και ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Σουηδία στις 17 Μαρτίου. “Το ψήφισμα δεν έχει καμία αξιοπιστία για εμάς.

Αυτοί που έλαβαν αυτήν την απόφαση δεν είναι ιστορικοί”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική κυβέρνηση “εκφράζει την απογοήτευσή της και καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την έγκριση του ψηφίσματος του σουηδικού κοινοβουλίου, το οποίο υπαινίσσεται ότι ορισμένοι λαοί έπεσαν θύματα γενοκτονίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με γνώμονα ορισμένα πολιτικά συμφέροντα, ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο του 2010”.

Στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού Ερντογάν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “το ψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στις στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας”.

"Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις"

Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Σουηδίας

“Εδώ και χρόνια κάνω προσπάθεια, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και από κοινού με συναδέλφους βουλευτές, ακόμα και πριν το κόμμα μου αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Δυστυχώς, έως τώρα η αναγνώριση δεν κατάφερνε να περάσει λόγω του ότι δεν πετυχαίναμε πλειοψηφία, παρά τις σχετικές προτάσεις που υποβάλλαμε, μεμονωμένα ή από κοινού. Μετά την αναγνώριση εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πέρυσι, φέτος επιτύχαμε να έρθει το θέμα στη σουηδική βουλή. Με τη συμπαράσταση των Πρασίνων, αλλά και με τέσσερις ψήφους άλλων κομμάτων -δύο από το λαϊκό και δύο από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα - πετύχαμε πλειοψηφία με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των προσπαθειών μας και νιώθω ευτυχής για το αποτέλεσμα. Ο αγώνας ήταν δύσκολος, αλλά νιώθουμε ότι δικαιωθήκαμε. Προσωπικά πιστεύω ότι η Σουηδία, ως μεγάλο, ισχυρό κράτος, μετά την αναγνώριση αυτή, θα παρακινήσει και θα στηρίξει και άλλα κράτη στο να πράξουν το ίδιο, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Θα τους παρακινήσει να κάνουν, όχι τίποτε άλλο, παρά αυτό που είναι δίκαιο και σωστό. Η συνεργασία μου με σωματεία Ποντίων στην Ελλάδα αλλά και τη Σουηδία, όπου ζουν πάρα πολλοί Πόντιοι, ήταν στενή και τους ευχαριστώ”.

"Η Τουρκία κάνει λάθος"


Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αντιπρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων


“Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ακούσαμε ότι το σουηδικό κοινοβούλιο αναγνώρισε, μεταξύ άλλων, την ποντιακή γενοκτονία. Η ψηφοφορία έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και μπροστάρη τον έλληνα βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο, με πέντε ψήφους από κυβερνητικούς και οικολόγους -πλην ενός- βουλευτές. Το γεγονός ότι η Σουηδία γίνεται η τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, που αναγνωρίζει τη γενοκτονία, είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό και τον ελληνισμό γενικότερα. Ως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί 370 σωματεία, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων, θέλω να ευχαριστήσω τη βουλή και τον λαό της Σουηδίας για το θάρρος που επέδειξαν. Η Τουρκία κάνει λάθος. Πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και την ιστορία της, ώστε οι σχέσεις της με άλλα κράτη να βασίζονται στην αλήθεια. Στην αλήθεια πρέπει να βασίζονται οι σχέσεις μεταξύ όλων των λαών. Πιστεύω ότι στο σημαντικό αυτό γεγονός συνέβαλε και η ‘αύρα’ της απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, που αναγνώρισε πρόσφατα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι δύο γενοκτονίες, που έχουν τον ίδιο θύτη, δεν διαφέρουν σε τίποτα, τόσο ηθικά όσο και ουσιαστικά. Πλέον, σκοπεύουμε να ξεσηκώσουμε το ελληνικό στοιχείο του εξωτερικού, ώστε η αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού να έχει συνέχεια”.

"Ευχαριστούμε τον σουηδικό λαό"


Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων


“Αισθανόμαστε υπερήφανοι και ευχαριστούμε τον σουηδικό λαό και την εθνική αντιπροσωπεία της Σουηδίας για την πρόσφατη απόφασή τους να αναγνωρίσουν ως γενοκτονία τη σφαγή 350.000 Ελλήνων από τους Τούρκους. Η απόφαση αυτή, στο πνεύμα και της απόφασης που πήρε πρόπερσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει στην Τουρκία ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να συμφιλιωθεί με το ιστορικό παρελθόν της, εάν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και τα 250 σωματεία που εκπροσωπεί υποκλίνονται στο έργο που επιτέλεσαν τα αδελφά σωματεία της Σουηδίας και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του σουηδικού κοινοβουλίου. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε, τον Δεκαπενταύγουστο ή άλλο πρόσφορο χρόνο, να τιμήσουμε τη σουηδική βουλή στο πρόσωπο του σουηδού πρεσβευτή σε ειδική εκδήλωση στην Παναγία Σουμελά”.

"Κόλαφος για την επίσημη Ελλάδα"


Στέλιος Παπαθεμελής, πρόεδρος “Δημοκρατικής Αναγέννησης”


“Η απόφαση της σουηδικής βουλής να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, που διέπραξε το τουρκικό κράτος, είναι εξόχως σημαντική. Επιτέλους δείχνει ότι όλα στον κόσμο δεν είναι ωμό συμφέρον και όλοι στον κόσμο δεν είναι ιδιοτελείς.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι έκπληξη και από το γεγονός ότι αναφέρεται και στη γενοκτονία του ποντιακού και λόγω της γενικής της διατυπώσεως του όλου ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής και όχι μόνον στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η περίπτωση είναι ένας κόλαφος για την επίσημη Ελλάδα, η οποία “κατάπιε” από μόνη της την αίσχιστη τουρκική κακουργία. Πράγματι, σε αντίθεση με τους Αρμενίους, οι οποίοι και χωρίς κράτος πάλεψαν χρόνια στους διαδρόμους των ξένων βουλών και κυβερνήσεων, διεθνοποιώντας εξαρχής το έγκλημα και αιτώντας (όχι επαιτώντας) την αναγνώρισή του, εμείς επί 80 χρόνια σφυρίζαμε αδιάφορα για τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της τουρκικής κτηνωδίας. Μετά “σαλαμοποιήσαμε” την εις βάρος μας γενοκτονία, αναγνωρίζοντας την ποντιακή, αργότερα των Μικρασιατών. Με την τελευταία μπερδέψαμε τα πόδια και τα χέρια μας, αποσύροντας το αρχικό προεδρικό διάταγμα και αντικαθιστώντας το με άλλο, απ’ το οποίο διεγράφη ο δράστης του εγκλήματος (“το τουρκικό κράτος”). Η γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού δεν προχώρησε καθόλου.

Πρόταση νόμου συνταχθείσα από τον υπογράφοντα στη Βουλή του 2004 δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο σώμα, διότι όπως εξήγησε η τότε πρόεδρος της Βουλής "δεν το επιθυμούν τα κόμματα".

Σήμερα προέχει η ενοποίηση των εις βάρος μας γενοκτονιών σε μια, τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, η διεθνοποίηση του ζητήματος και η συστηματική διεκδίκηση της αναγνώρισης από τις ξένες κυβερνήσεις, του στιγματισμού και της καταδίκης των γενοκτόνων”.

Το ιστορικό της φρίκης.
Η γενοκτονία των Ποντίων διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο εξόντωσής τους από τους Νεότουρκους που εκπονήθηκε το 1911, και η δεύτερη, και σκληρότερη, με την απόβαση του Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919.

Η Μαύρη Βίβλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων αναφέρει σχετικά με τη γενοκτονία τα εξής: “Οι σφαγέντες και οπωσδήποτε εξολοθρευθέντες Έλληνες του Πόντου από το 1914 μέχρι το 1922 ανέρχονται εις τους εξής αριθμούς: Περιφέρεια Αμασείας: 134.078, Περιφέρεια Ροδοπόλεως: 17.479, Περιφέρεια Χαλδείας - Κερασούντας: 64.582, Περιφέρεια Νεοκαισαρείας: 27.216, Περιφέρεια Τραπεζούντας: 38.435, Περιφέρεια Κολωνίας: 21.448. Σύνολο: 303.238 άνθρωποι”. Μέχρι την άνοιξη του 1924 το μαρτυρολόγιο των Ποντίων περιέλαβε ακόμα 50.000 θύματα, συνολικά δηλαδή ο αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν έως τον Μάρτιο του 1924 ήταν 353.000, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού τους. Η γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα, στην πρώην ΕΣΣΔ, στο Ιράν, στη Συρία και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ).

Πηγή: Μακεδονία