"Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη" του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη
Ένα μήνα θα διαρκέσει η πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τον Πόντο, η οποία στεγάζεται στην Αστική Σχολή Κατερίνης. Η έκθεση παρουσιάζεται στο κοινό σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών, και τα Ποντιακά Σωματεία Κατερίνης, με τίτλο "Πόντος Δικαίωμα Στην Μνήμη".
Για την έκθεση και τους στόχους αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου, ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Θεόφιλος Καμπερίδης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Εκτός από την έκθεση θα πραγματοποιηθούν 10 σεμινάρια Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παίρνοντας την σχετική βεβαίωση.
Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ
"Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κατερίνης θέτει το στόχο διάδοσης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε και θα στηρίζουμε έμπρακτα πάντοτε πρωτοβουλίες που πέρα από τον ψυχαγωγικό τους ρόλο λαμβάνουν ευρύτερα και εκπαιδευτικές διαστάσεις. Μια απτή λοιπόν πρωτοβουλία ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι η πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Ιστορίας Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδη που φιλοξενούμε στην πόλη μας. Είναι τιμή για την πόλη μας να έχομε κοντά μας τον κ. Φωτιάδη, έναν άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του και το έργο του στην ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού, της Γενοκτονίας των Ποντίων" τόνισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ
Ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Θεόφιλος Καμπερίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την γνωριμία του με τον κ. Φωτιάδη τον πολυγραφότατο όπως είπε φίλο και συνεχάρη τον Πολιτιστικό Οργανισμό για τις δραστηριότητες του. "Ο πολιτισμός είναι αυτός που δείχνει το επίπεδο της κοινωνίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπερίδης.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Ο καθηγητής κ. Φωτιάδης σημείωσε πως είναι ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται σε μια πόλη που αγαπά και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπο Καρατζόγλου για την αμέριστη βοήθεια που προσφέρουν ώστε η πολυθεματική έκθεση να γίνει κτήμα όλων των κατοίκων του Δήμου Κατερίνης και των επισκεπτών.
Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στα σεμινάρια Ιστορίας που θα γίνουν για τον Ελληνισμό της Ανατολής λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μετά από 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στον χώρο της εκπαίδευσης νιώθουμε ακόμα πρόσφυγες, γιατί το Αθηναϊκό κράτος δεν έχει συμπεριλάβει κεφάλαια της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής στα σχολικά εγχειρίδια, εκτός από ένα μέρος στην Γ' Λυκείου".
Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν τίποτα από τα σύγχρονα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας όπως για παράδειγμα τι σημαίνει "υποχρεωτική ανταλλαγή" ή "Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Μ. Ασίας".
Σε ότι αφορά την έκθεση έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη Ρωσία και έχει μεταφραστεί σε δυο αντίγραφα στα Ρωσικά. Κυκλοφορεί στην Ουκρανία και στις ελληνικές πόλεις και σε περισσότερες από 16 πόλεις στη Ρωσία με τη συνεργασία της Ομοσπονδία των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και της 5ης περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και θα εγκαινιαστεί φέτος στην Αυστραλία, ενώ ζητήθηκε ακόμη από την Αμερική και την Αρμενία.
"Θεωρώ ότι είναι τα πρώτα βήματα που κάνουμε οργανωμένα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους διεθνής οργανισμούς. Έχουμε αλληλέγγυους όχι μόνο λαούς που έχουν πάθει ανάλογα εγκλήματα αλλά πολλούς ενθέρμους οπαδούς και μέσα στη σημερινή Μ. Ασία όπου ζουν 72 διαφορετικές εθνότητες εκτός από τους Τούρκους και είναι πολλοί αυτοί που μας στηρίζουν".