Εκ των βασικών ομιλητών ο πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και ο συγγραφέας Κων. Φωτιάδης.
Εκδήλωση μνήμης για τα 60 χρόνια από τον θάνατό του Κομοτηναίου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθου διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής.
Μια ενδιαφέρουσα πνευματική εκδήλωση μνήμης για τα 60χρονα από τον θάνατο του εκ Κομοτηνής αρχιεπισκόπου Ελλάδος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (01-02-2010) όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης. Το κοινό άκουσε με προσοχή τις ομιλίες του Γεωργίου Μεταλληνού, ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών και του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, καθηγητή πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μετά την ομιλία του ο πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, μας δήλωσε: «Εσείς εδώ ξέρετε περισσότερα για τον Αρχιεπίσκοπο αλλά σήμερα αποφασίσαμε με τον κ. Φωτιάδη και πήραμε τον Χρύσανθο στην στροφή και κατεύθυνση του προς την ανατολή, ο ένας και προς την δύση, ο άλλος. Πιστεύω ότι προέκυψαν συμπεράσματα τα οποία δεν κλείνονται στην εποχή τους αλλά έχουν διαχρονική αξία και μάλιστα ισχύουν και σήμερα διότι μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε την σχέση μας και την θέση μας μέσα στον δυτικό κόσμο και συγκεκριμένα στην ενωμένη Ευρώπη.
Μπορείτε να μας δώσετε ορισμένες πτυχές;
-Παρακολουθώ τον Αρχιεπίσκοπο από τα φοιτητικά του χρόνια σε χαρακτηριστικές φάσεις της ζωής του για να δούμε την αντικειμενικότητα του αλλά και την συνείδηση που είχε ως Έλληνας και πως αξιολογεί τα πράγματα θετικά, όταν δεν θίγεται το έθνος. Όλη η κίνησή του είναι εθνοκεντρική και εκκλησιοκεντρική φυσικά και πραγματικά είναι ο αυστηρός αποτιμητής όλων των αντιθέτων διεργασιών που θίγουν την ταυτότητα μας, την Εκκλησία μας, την ορθοδοξία και την Ελλάδα.
Υπάρχουν άξιοι συνεχιστές του;
-Υπάρχουν και αν αρχίσουμε από τώρα να βαπτίζουμε συνεχιστές του Χρυσάνθου, ίσως απογοητευτούμε.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ένας εκ τω ν ομιλητών της εκδήλωσης ανέφερε: «Είναι τιμή να είμαι στο ίδιο πάνελ μαζί με τον πρωτ. Γ. Μεταλληνό και χαίρομαι που στον γενέθλιο τόπο του μεγάλου Χρύσανθου, ο ξανθός άγγελος, έτσι τον αποκαλούσαν οι εφημερίδες οι τοπικές της Τραπεζούντας, μοιράσαμε το έργο του Αρχιεπισκόπου και Τραπεζούντος Χρύσανθου έτσι ώστε ο πατήρ Μεταλλινός μίλησε για την συμβολή του στην Δύση και εγώ στην Ανατολή και η μεγάλη συμβολή του στην Ανατολή ήταν γιατί εκεί, στην πρωτεύουσα των Κομνηνών, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1907 – 1922. Η αναφορά μου γίνεται σ αυτή την περίοδο και κυρίως στους αγώνες που έκανε για την δημιουργία ανεξάρτητου Ποντιακού κράτους.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων «Εύξεινος Πόντος» Βασ. Κυπριανίδης ανέφερε: «Τιμούμε σαν σύλλογος με την σημερινή εκδήλωση τα πρώτα τα 50 χρόνια προσφοράς από την δημιουργία του μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Είναι ενταγμένη και αυτή η εκδήλωση σε αυτό τον κύκλο των εκδηλώσεων που εδώ και αρκετούς μήνες έχει πραγματοποιήσει ο ΜΟΚ.
Ιδιαίτερη χαρά και θεωρώ ότι είναι και συμβολικός ο χαιρετισμός εκ μέρους των Ποντίων, σε αυτή την συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί θέλουμε με αυτό τον τρόπο να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής σε αυτή την σπουδαία προσωπικότητα και αν πούμε ότι εδώ στην γενέτειρα του, εμείς οι Πόντιοι της δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζούμε εδώ και δημιουργούμε θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας για την αγάπη που εισπράξαμε από αυτόν, την ευγνωμοσύνη μας για το τεράστιο έργο, την τεράστια παρακαταθήκη που έχει αφήσει σε εμάς τις νεότερες γενιές. Τόσο με το αρχείο του πόντου όσο και με την επιτροπή ποντιακών μελετών που είχε δημιουργήσει ο ίδιος καθώς επίσης και με το σπουδαίο έργο του με την εκκλησία της Τραπεζούντας. Θέλουμε όμως να τον ευχαριστήσουμε σαν Έλληνες γιατί έτσι έχει σφυρηλατήσει τα πατριωτικά μας και τα θρησκευτικά μας συναισθήματα. ‘Άλλωστε ο Χρύσανθος είναι γνωστός στις νεότερες γενιές. Οι Πόντιοι τον λατρεύουν».
Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή: Ο Χρόνος