Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η μνήμη... άλωσε την Πόλη

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενοι και καλλιτέχνες πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη πολιτικό μνημόσυνο για τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Περίπου 300 διανοούμενοι, ακτιβιστές και καλλιτέχνες συμμετείχαν σε πολιτικό μνημόσυνο στην πλατεία Ταξίμ. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, ο Ομπάμα απέφυγε για μία ακόμη φορά τον όρο "γενοκτονία".

Ιστορική η προχθεσινή ημέρα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς για πρώτη φορά από συστάσεως του τουρκικού κράτους επιτράπηκαν δημόσιες εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία του 1915!

Περίπου 300 διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετείχαν στο πολιτικό μνημόσυνο, που ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊντάρπασα. Ηταν το σημείο επιβίβασης του πρώτου κομβόι θανάτου για την Ανατολία, 95 χρόνια πριν. Μέσα σε κλοιό 1.000 και πλέον αστυνομικών, οι Τούρκοι και Αρμένιοι ακτιβιστές άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στη μνήμη του 1,5 εκατ. θυμάτων στην πλατεία Ταξίμ. Αρκετοί κρατούσαν και φωτογραφίες των εκτοπισμένων, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα "Ποτέ πια" και "Αρμένιοι, Τούρκοι, Κούρδοι, ενωμένοι ενάντια στον φασισμό".

Η αστυνομία εμπόδισε ομάδα Τούρκων εθνικιστών και παλιών διπλωματών να πλησιάσουν στο σημείο, ενώ και οι διοργανωτές απέφυγαν τη λέξη "Γενοκτονία" στο ψήφισμα που εξέδωσε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Παρά τα μέτρα ασφαλείας, πάντα υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να γίνουν επεισόδια", τόνισε ο γνωστός πανεπιστημιακός και αναλυτής Τσενγκίζ Τσαντάρ, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για ακόμη μία φορά δεν ανέφερε τον όρο "Γενοκτονία" στον χαιρετισμό του προς το αρμενικό συνέδριο των ΗΠΑ στις 24 Απριλίου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο. Χρησιμοποίησε τον αρμενικό όρο "Μετζ Γεγκέρν" (Μεγάλη Καταστροφή) και χαρακτήρισε τη θανάτωση των Αρμενίων από τους Οθωμανούς "μία από τις μεγαλύτερες βαρβαρότητες του 20ού αιώνα". Παράλληλα ενθάρρυνε τον διάλογο Τούρκων και Αρμενίων, αλλά και τον εσωτερικό διάλογο στην τουρκική κοινωνία.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη φρασεολογία του Ομπάμα εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζοντάς τη "λανθασμένη και απαράδεκτη".

Χωριστή ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τη "βαθιά λύπη του για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η οποία αντανακλά μια εσφαλμένη και μονομερή πολιτική αντίληψη των γεγονότων".

Εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων για την 95η επέτειο της Γενοκτονίας έγιναν στην Αρμενία, στη Γαλλία, στον Λίβανο και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όλα αυτά ενώ η διαδικασία της αρμενο-τουρκικής προσέγγισης έχει παγώσει για τα καλά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι "έχει δηλώσει κατηγορηματικά στον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν πως η τουρκική Βουλή δεν πρόκειται να κυρώσει τα Πρωτόκολλα της Ζυρίχης πριν από την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ".

Την προηγούμενη εβδομάδα η αρμενική κυβέρνηση πάγωσε την κύρωση των Πρωτοκόλλων επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τουρκική αδιαλλαξία, ενώ την Παρασκευή τα υπουργεία Αμυνας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας αντάλλαξαν απειλές σε πολεμικούς τόνους.

Γιάννης Παπαδάτος

Πηγή: Έθνος