Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΔΗΣΥ: Υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων κατά την ενταξιακή της πορεία

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, «στρέφει με προβληματισμό τη μνήμη στα αποτρόπαια εγκλήματα των Νεοτούρκων σε βάρος των Ποντίων και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής».

Σε Διακήρυξή του για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων ο ΔΗΣΥ αναφέρει και τα εξής:

«Το νεοτουρκικό κράτος εφαρμόζοντας την πάγια τακτική της εκδίωξης και εξόντωσης των γηγενών πληθυσμών έσφαξε και εκδίωξε από το 1916 μέχρι το 1923 χιλιάδες ανυπεράσπιστους Έλληνες από τη γη του Πόντου, όπως ακριβώς έκανε και με τους Αρμένιους το 1915.

Ασφαλώς τέτοια ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να παραμένουν διαρκώς ζωντανά στη μνήμη μας για να διδάσκουν και καθοδηγούν τις πολιτικές μας ενέργειες, γιατί δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει το γεγονός ότι η ιστορία, συνήθως, επαναλαμβάνεται.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, θύμα της ίδιας πολιτικής συνεχίζει να υφίσταται την βαναυσότητα του τουρκικού επεκτατισμού. Η κατοχή του 37% του νησιού από τον Αττίλα επιβεβαιώνει την πολιτική της «εθνικής κάθαρσης» που εξακολουθεί να εφαρμόζει η Τουρκία. Δυστυχώς, δεν έχουμε μέχρι στιγμής δείγματα γραφής που να επιτρέπουν τον εφησυχασμό και την ελπίδα πως η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την πολιτική αυτή.

Η αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ποντίων είναι βασική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των κρατών της Ευρώπης. Βασική, επίσης, υποχρέωση αποτελεί και για την ίδια την Τουρκία στην πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον διαβεβαιώνει ότι θα αγωνιστεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά και για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες».