Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Τιμήθηκε η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας - Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου. Τη βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής κα Μαρία Μίχου.

Το πρωί της Κυριακής τελέστη επιμνημόσυνη δέηση και συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο επί της 19ης Μαΐου.

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του νομού αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναγνώρισης της ποντιακής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

"Οι χρυσές σελίδες του πολιτισμού της Ιστορίας σκιάζονται από μαύρες σελίδες. Μια από αυτές είναι αυτή της οποίας τη μνήμη γιορτάζουμε σήμερα στη Κατερίνη πολύ περισσότερο όταν αυτή η μέρα γιορτάζεται σε μια πόλη της οποίας τουλάχιστον το 55% του πληθυσμού είναι πόντιοι.

Οφείλουμε σαν έθνος να μη λησμονούμε τις μέρες αυτές της δυστυχίας και τους κατατρεγμού, διότι αυτό σφυρηλατεί την εθνική μνήμη και δίνει κουράγιο για μελλοντικούς αγώνες σαν και αυτούς που θα δώσουμε τους καιρούς που έρχονται και πάλι, ώστε να αποκτήσει η χώρα τη θέση που της αξίζει μέσα στην παγκόσμια σκακιέρα των λαών".

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Τιμούμε τη μνήμη των ποντίων και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους κοινωνικούς αγώνες αλλά ιδιαίτερα για την προσφορά τους στην Πιερία, στην αναγέννηση της Πιερίας, στην πρόοδο της Πιερίας είναι η απαράμιλλη η προσφορά τους. Δόθηκε και η μάχη εκ μέρους τους για προσφορά σε δύσκολες συνθήκες της μετεγκατάστασης τους, για αυτό τιμούμε διπλά, ευχαριστούμε διπλά τους αγώνες και την προσφορά τους.

Θέλω και εγώ να διαβεβαιώσω ότι στον αγώνα στους κάνουμε όλοι για αναγνώριση της γενοκτονίας θα είμαι δίπλα σε όλες τις προσπάθειες θα είμαι μπροστά, το οφείλουμε στην ιστορία το οφείλουμε στη μνήμη των Ελλήνων ποντίων στους αγώνες όλους ποντιακού ελληνισμού".

Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ

"Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και πένθους για τα χιλιάδες θύματα που ποντιακού ελληνισμού που σφαγιάστηκαν από το Τουρκικό Καθεστώς. Είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης όπου θα πρέπει να αναλογιστούμε ο καθένας μας τον καλύτερο τρόπο για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Είναι μια υπόθεση που αφορά όχι μονό τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής αλλά όλους τους Έλληνες. Ο ποντιακός ελληνισμός κρατεί άσβεστη τη μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες. Σ' αυτό συμβάλλουν οι πάρα πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται και όλες οι εκδηλώσεις μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Οι Έλληνες του Πόντου ως πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και έδωσαν την κουλτούρα, τον πολιτισμό τους, και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελλάδος, και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι μας. Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου κανένας δεν ξεχνά αυτή την σημαντική γενοκτονία η οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και του αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου. Μια ημέρα που πρέπει όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι Πόντιοι, να θυμόμαστε. Μια ημέρα που η γείτονα χώρα πρέπει να αναγνωρίσει και να ζητήσει συγνώμη, καθώς έτσι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως θα ήθελε και η ίδια, να έχει σχέσεις καλής γειτονίας και να μην επαναλάβει όσα βλέπουμε να συμβαίνουν ακόμη και σήμερα.

Να θυμηθούμε ότι στην Κωνσταντινούπολη το 1953 - 54 κατοικούσαν 250.000 Έλληνες και να δούμε πόσοι υπάρχουν σήμερα, να θυμηθούμε την Ίμβρο και την Τένεδο και πιο πρόσφατα την Κύπρο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκλείψουν αν υπήρχε η αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως έκανε η Γερμανία για τους Εβραίους.

Εμείς ως Έλληνες τιμούμε τη σημερινή ημέρα, με βαθιά θλίψη, καθώς είναι μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας".

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

"Έχουμε μια γενοκτονία ενός λαού. Όχι των ποντίων, μιας ελληνικής μερίδας πληθυσμού. Μια τεράστια γενοκτονία, τιμούμε αυτή τη μέρα, τιμούμε τους νεκρούς μας, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά που τόλμησαν και έκαναν η βουλή της Αυστραλίας, της Σουηδίας και κάποιες πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ώστε να αναγνωριστεί ένα πραγματικό γεγονός, η μεγάλη γενοκτονία.

Γενοκτονία σημαίνει δεν σκοτώνεις κάποιον επειδή σε βλάπτει, σκοτώνεις κάποιον επειδή είναι κάτι. Ήμασταν Έλληνες, είμαστε Έλληνες και για αυτό σφαγιαστήκαμε. Οφείλουμε στη μνήμη των προγόνων μας, των παππούδων μας, των παππούδων μου και του προπάππου μου και εγώ προσωπικά οφείλουμε τιμή και αγώνα για να μην ξανασυμβούν αυτά τα έκτροπα στην κοινωνία που ζούμε.

Να παλέψουμε όλοι μαζί και οφείλουμε να αναγνωρίζονται οι γενοκτονίες να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων για να αποφύγουμε και άλλες γενοκτονίες που μπορεί να συμβούν".

Ο ΑΡΗΣ ΚΑΣΙΜΙΔΗΣ

Ο κ. Άρης Κασιμίδης εκπροσωπώντας τους ποντιακούς συλλόγους τόνισε: "Ζούμε μέρες πολύ σημαντικές όχι μονό για τον ποντιακό ελληνισμό αλλά ευρύτερα για τον ελληνισμό. Οι πόντιοι σε επίπεδο πρωτοβάθμιων συλλόγων ομοσπονδιών ακαδημαϊκών αλλά και απλών πολιτών με αναζωπυρωμένη τη μνήμη, με πολύ έντονη τη γνώση με θέληση και ωριμότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη δικαίωση των προγόνων μας και την αποκατάσταση της αλήθειας της ιστορίας, την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες δυστυχώς όμως στο διεθνές επίπεδο σε επίπεδο φορέων και οργανισμών και όχι στον εσωτερικό ελλαδικό χώρο από πλευράς πολιτείας και ελληνικού κράτους. Η τελευταία ευχάριστη εξέλιξη για μας είναι η αναγνώριση τη γενοκτονίας από τη βουλή της Σουηδίας. Αυτό δεν αντιμετωπίστηκε δεόντως από την ελληνική πολιτεία δεν αναδείχθηκε δεν βλέπουμε αντανακλαστικά.

Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελεί τη νέα αντίληψη την ελληνική διπλωματία και προσπαθούμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα. Εμείς οργανωμένα και συντονισμένα συνεχίσουμε τον αγώνα μας είναι σημαντικές ημέρες μνήμης το οφείλουμε και είναι χρέος απέναντι στην ιστορία μας".

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ

Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι η μέρα αυτή αποκτά και εντονότερη σημασία. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον οι μεγάλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κυρίως από την Παμποντιακή ομοσπονδία Ελλάδος, από όλα τα ποντιακά σωματεία έχουνε καταφέρει να έχουν ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, πέρυσι από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και φέτος από το Σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο αγώνας αυτός είναι μεγάλος έχει πολύ δρόμο ακόμα και σε αυτό το μεγάλο αγώνα και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει το δικό της ρόλο και κυρίαρχος ρόλος είναι να στηρίζουμε αυτά τα σωματεία".