Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«Η Ρωμανία κι ‘αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι’ άλλο»

Τα ζητήματα του ανά τον κόσμο Ελληνισμού διασυνδέονται με ζητήματα που αφορούν στις κοινωνίες των “πατρίδων” εκτός Ελλάδος, στις οποίες πρωτεύουσα θέση κατέχει ο Πόντος. Μέσα σε ένα κλίμα για αυτογνωσία, για διαφύλαξη της ταυτότητας και της μνήμης, ο Πόντος πολιτισμικά διάχυτος, άρχισε να τείνει προς τον θρύλο. Για να συνεχίσει όμως να ζει, ίσως θα πρέπει πρώτα να απομυθοποιηθεί. Είναι αυτό που φαίνεται να επιθυμεί η γενιά του σήμερα, αλλά και η γενιά του αύριο. Στην κοινωνία του μέλλοντος ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης.

Γενοκτονίες και πολιτικά εγκλήματα βαρύνουν πολλές χώρες και κοινωνίες, επομένως και συνειδήσεις. Και η αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση των όποιων αδικημάτων και εγκλημάτων. Με αυτές τις λίγες σκέψεις και με την ευχή ν’ αναγνωριστεί σύντομα και παγκόσμια η Γενοκτονία των Ποντίων, θα ήθελα να χαιρετήσω την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης των απανταχού ποντίων.

Με απέραντο σεβασμό «ύαν κι ευλοΐαν, ο Θεόν πάντα τα καλά ν’ αξιών».

Με αυτές τις δηλώσεις η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη επισκέφτηκε το περίπτερο ενημέρωσης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, που στήθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου με αφορμή την ημέρα μνήμης.