Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μηνύματα Βουλευτών και Δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Στα πλαίσια της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η πολιτική ηγεσία της Δυτικής Μακεδονίας έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα:


Μήνυμα του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλου

19η MAIOY 2010 - H ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Σουηδική Βουλή έδωσε φτερά στον Ποντιακό λαό και το κίνημα του.

Είμαστε υπόχρεοι και παντοτινά ευγνώμονες στους δημοκράτες Σουηδούς Βουλευτές για αυτήν τους την επιτυχία, η οποία προσφέρει τα μέγιστα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε όμως και υποχρεωμένοι να μείνουμε όλοι μπροστά, για την περαιτέρω αναγνώριση της γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο.

Οι επιμέρους αποφάσεις αναγνώρισης γενοκτονιών από τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όποιον στόχο κι αν εξυπηρετούν, είναι ελπιδοφόρες. Αλλάζουν την γεωστρατηγική της περιοχής. Οι Έλληνες του Ελλαδικού χώρου πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουν τους Έλληνες του εξωτερικού και να δώσουν το δικό τους στίγμα μαζικής διεκδίκησης μαζί με την κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευτούν την συγκυρία. Όλοι μας πρέπει να αγωνισθούμε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις 19 Μαΐου, ημέρα διεκδίκησης και αγώνα, δεν πρέπει να κλαίμε μόνο.

Πρέπει να διεκδικούμε με συλλαλητήρια, ψηφίσματα, δημόσιο λόγο, κάθε μορφής δυναμική δημοκρατική διεκδίκηση και πολιτικές πράξεις.

Ο δρόμος για την δικαίωση μπορεί να μην είναι πλέον τόσο μακρινός όσο φαίνεται.

Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Κοζάνης



Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κίρκου

Η θλιβερή επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί για όλους μας ημέρα συλλογικής μνήμης και περίσκεψης, γιατί πριν από 91 χρόνια, την 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτήθηκε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη της Αμισού.

Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζοντας αυτό το ιστορικό γεγονός, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα τιμής και μνήμης για τα 353.000 αθώα θύματα του τούρκικου εθνικισμού.

Η αναγνώριση και από το σύγχρονο τουρκικό κράτος του εγκλήματος που διαπράχθηκε συστηματικά στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, δεν έχει στόχο την τιμωρία του, αλλά ως διαδικασία αυτοκάθαρσης την αυτογνωσία, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά στο μέλλον και για κανέναν άλλο.

Επειδή η λήθη και η αποσιώπηση της ιστορικής αλήθειας καταδικάζουν τους λαούς να ξαναζήσουν τις τραγικές στιγμές της ιστορίας τους, οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές των Ελλήνων τις μνήμες και τα γεγονότα ως παρακαταθήκη, για την πορεία του έθνους στο μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργος Κίρκος



Μήνυμα του Νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη

Η νομοθετική καθιέρωση, μετά από αγώνες ετών των ποντίων, το 1994 από την Ελληνική Βουλή της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποδεικνύει στη πράξη ότι οι νεότεροι Έλληνες δεν ξεχνούν.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης των νεκρών αδελφών μας Ποντίων αλλά και ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης για την αποκατάσταση της αλήθειας και της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας Διεθνώς.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός παρά τα δεινά του ξεριζωμού μπόρεσε να σταθεί όρθιος και να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και να κρατήσει άσβεστη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του με αξιοπρέπεια, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων Ποντίων.

Η 19η Μαΐου φέρνει στη μνήμη μας γεγονότα τα οποία γράφτηκαν με μαύρα γράμματα στις σελίδες της σύγχρονης ιστορία της χώρας μας.

Ημέρα τιμής και όχι λήθης για τις 353.000 και πλέον ψυχές που περιμένουν μία δικαίωση και αυτός είναι ο στόχος μας. Το παράδειγμα του Αυστραλού Υπουργού αλλά και του Σουηδικού Κοινοβουλίου που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία να το ακολουθήσουν και άλλοι με την Ελληνική Κυβέρνηση να το διεκδικεί ώστε να γίνει πραγματικότητα, το οφείλουμε στην ιστορία.

Τιμώντας του χιλιάδες πόντιους νεκρούς με σεβασμό στη μνήμη τους ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας ιστορίας του Πόντου με την ίδρυση και στήριξη της Ένωσης Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών αλλά και κάθε προσπάθειας που έχει ως σκοπό την καταγραφή της ιστορίας των ποντίων που εγκαταστάθηκαν στο Νομό μας.

Επίσης προγραμματίζουμε Πολυθεματική Έκθεση με Θέμα: «ΠΟΝΤΟΣ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ» του Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων/νου Φωτιάδη, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις νεότερες γενεές των Ποντίων και όχι μόνο να γνωρίσουν το τόπο καταγωγής των προγόνων τους.

Η Ρωμανία κι αν πέρασε ανθεί και φέρει κι άλλο

Ο Νομάρχης Γρεβενών
Δημοσθένης Κουπτσίδης



Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή, αγωνιστική αλλά και συνάμα οδυνηρή.

Οι Έλληνες άντεξαν και μεγαλούργησαν, ρίζωσαν και δημιούργησαν πολιτισμό, στα εδάφη του Ευξείνου Πόντου, από τον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας μέχρι την αρχαία αυτοκρατορία του Πόντου των Μιθριδατών και την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, των Μεγάλων Κομνηνών.

Στο διάβα της ιστορίας ήρθαν χρόνια άγρια και δύσκολα, με τον τρόμο να απλώνεται παντού πάνω από τη γη του Πόντου. Πολιτικές σκοπιμότητες και οι βουλές των Μεγάλων Δυνάμεων υπαγόρευσαν την πλήρη ερήμωση και καταστροφή του.

Οι Πόντιοι, οι λίγοι που απέμειναν, φεύγουν κυνηγημένοι από την πανάρχαια κοιτίδα τους.

Η τραγωδία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απαιτεί την ιστορική της δικαίωση. Με τη βεβαιότητα ότι η ιστορική αλήθεια είναι ο ασφαλέστερος δρόμος που οδηγεί στη συνεννόηση και την ειρήνη, εύχομαι όλες οι προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση να στεφθούν με επιτυχία.

Λάζαρος Μαλούτας
Δήμαρχος Κοζάνης



Μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Νούτσου

Ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου, που όλους μας καλεί σε προσωπική δράση και εγρήγορση και όχι σε μεγαλόστομες αλλά άνευ αντικρίσματος διακηρύξεις.

Η περιοχή μας είναι ένα ψηφιδωτό από ιστορίες που θυμίζουν την μακραίωνη ιστορία της Ιωνίας και του Πόντου, που είναι η γνήσια όψη της ιστορίας. Πρόσωπα κοντινά μας, οι πρόγονοι που ήρθαν εδώ και πρόσφεραν και μόχθησαν και δημιούργησαν.

Και κληρονομούν σε εμάς το δρόμο του χρέους, την αδυσώπητη ανάγκη για αγωνιστική διεκδίκηση.

Σε καιρούς δύσκολους για την χώρα μας, οφείλουμε ακόμα περισσότερο να προστατεύσουμε τη φλόγα της μνήμης.

Είναι αυτή που θα μείνει μόνη πηγή φωτισμού για όλους μας.

Γιώργος Νούτσος
Δήμαρχος Γρεβενών



Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Στέφανου Παπαναστασίου

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων την περίοδο 1916-1923, τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα με 700.000 νεκρούς. Η αναγνώριση αυτή το 1994 από το ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από 70 χρόνια, αποτελεί μια ηθική δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Μέσα από αυτό το γεγονός περιορίστηκαν όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο όμως δε σχετίζεται με πολεμικές συγκρούσεις. Οι γενοκτόνοι εξόντωσαν τους Έλληνες του Πόντου επειδή ακριβώς ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Ο ποντιακός ελληνισμός από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου έγινε σε τρεις περιόδους, με χαρακτηριστική τη θρησκευτική βία.

Οι Νεότουρκοι πίστευαν, ότι μόνο με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία. Οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον εκτουρκισμό.

Τα εργατικά τάγματα, η τρομοκρατία, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι αρπαγές νέων κοριτσιών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες άμαχου πληθυσμού ήταν τα χαρακτηριστικά του διωγμού. Τα θύματα γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε το επικό και ακατάβλητο ποντιακό αντάρτικο.

Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.

Η μοίρα αυτή αποτράπηκε με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο: με τις γενοκτονίες των Ελλήνων και Αρμενίων χριστιανών, με την υποχρεωτική έξοδο όσων επιβίωσαν και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων που συνέχισαν να παραμένουν στην τουρκική πια επικράτεια.

Σήμερα οι Τούρκοι αρνούνται τη σφαγή του 1922, τη σφαγή των Ελλήνων, αποδίδοντάς την στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Όμως πόσο διαφορετική είναι η αλήθεια! Αποδεικνύεται από όλα αυτά τα αδιάσειστα γεγονότα, ντοκουμέντα και τις αθλιότητες που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου τόσα χρόνια!

Αξίζει, λοιπόν, έστω και μια μέρα αφιερωμένη προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να τους αποδοθεί η ελάχιστη τιμή για τα βάσανα και τις κακουχίες που υπέστησαν.

Στέφανος Παπαναστασίου
Δήμαρχος Φλώρινας



Μήνυμα του Αντιδημάρχου Κοζάνης Παναγιώτη Θεοδωρίδη

H βίαιη κι συστηματική εξόντωση λαών, η δίωξη φυλών, πολιτισμών και παραδόσεων αποτελούν στίγμα για την παγκόσμια ιστορία, η οποία τιμωρεί αυτούς που την βιάζουν και μαζί με την ιστορία βιάζουν και τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δικαιώνει αυτούς που αντιστέκονται σε κάθε μορφή βίας, με πίστη στο δίκαιο και στον άνθρωπο.

Οι Έλληνες πολλές φορές αντιστάθηκαν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκαν να πράξουν το ίδιο.

Η βαρβαρότητα των γενοκτονιών, των εγκλημάτων αυτών που στρέφονται κατά της ίδιας ανθρωπότητας, χαρακτηρίζει κράτη και έθνη που δεν μπόρεσαν ποτέ να εκσυγχρονιστούν και να υιοθετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η απαίτησή μας για επίσημη αναγνώριση από το Τουρκικό κράτος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν είναι ενέργεια αντιπαλότητας, ούτε έξαρση πατριωτισμού.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στα αθώα θύματα μιας μαύρης εποχής. Αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη και την κοινή πορεία προς το των δύο λαών.

Αντίθετα, η ανιστόρητη πολιτική της λήθης που έντεχνα και υποβολιμαία προωθούν κάποιοι, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας την αδιαλλαξία και την επιθετική φύση του Τουρκικού καθεστώτος, με την ανοχή και συνενοχή της Δύσης και ιδιαίτερα των Αμερικάνων. Η λήθη ποτέ δε βοηθά την προσέγγιση και τη φιλία των λαών. Αντίθετα η αναγνώριση, η αμοιβαία κατανόηση και η επίλυση των προβλημάτων ανοίγουν το δρόμο της ειρήνης και της προόδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμού και σύγχρονης αντίληψης αποτελεί η περίπτωση της Γερμανίας και της Γαλλίας που όχι μόνο ξεπέρασαν τις μεγάλες ιστορικές διαφορές που είχαν, αλλά κατόρθωσαν να διδάσκεται το ίδιο μάθημα ιστορίας στα σχολεία των δύο χωρών.

Δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση του επίσημου Τουρκικού κράτους, δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της Τουρκίας στις σχέσεις της με τη Δύση είναι ο τρόπος που επιλέγει να περιφρουρήσει την ιστορία της. Αν και η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα άφησε κάποια σημάδια αισιοδοξίας, κυρίως με την απουσία στις συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών με όλες τις προεκτάσεις και κυρίως τα μηνύματα που είχε αυτή η κοινή φυσικά απόφαση.

Οφείλει λοιπόν το Τουρκικό καθεστώς, αν θέλει να έχει θέση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, να κάνει αυτό που έκαναν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί, αλλά και αυτό που το υγιές τμήμα του Τουρκικού λαού-γιατί δεν είναι όλοι οι Τούρκοι γκρίζοι λύκοι- άρχισε σιγά-σιγά να πιστεύει με τη δημιουργία κοινών Ελληνο-Τουρκικών συλλόγων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων που υπάρχουν στις δυο χώρες και με τη συγκέντρωση υπογραφών από προσωπικότητες και ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης αλλά και από απλούς πολίτες με απαίτηση την αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος και την προσέγγιση των δύο λαών.

Να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι πρόγονοι του, να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη, για να δώσει ένα μήνυμα και ένα δίδαγμα για το αύριο.

Παναγιώτης Θεοδωρίδης
Αντιδήμαρχος Κοζάνης