Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τουρκική «αμνησία» για τη Γενοκτονία

Μαθήματα Ιστορίας επιχείρησε να παραδώσει χτες η Αγκυρα, προβαίνοντας σε επίσημη διαμαρτυρία, επειδή παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (24 Φεβρουαρίου 1994) για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απαιτεί να διαγραφούν από την Ιστορία θηριωδίες που την εκθέτουν, ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε σε υψηλότατο επίπεδο, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφεί η πρώτη «παραφωνία» στο κλίμα συνεννόησης που προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το τουρκικό μάθημα επιλεκτικής ιστορικής μνήμης. «Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εντός του πλαισίου της λεγόμενης "Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού" αποτελούν παραποίηση των ιστορικών γεγονότων. Τέτοιες εκδηλώσεις στοχεύουν στο να δημιουργήσουν παραπλανητικές ερμηνείες της Ιστορίας και έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του κλίματος συνεργασίας, το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε με την κοινή βούληση των πολιτικών ηγετών και στις δύο χώρες, προκειμένου να δώσουμε μία νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αναφέρει το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται. Δεν παραγράφεται. Δεν ξαναγράφεται. Η Ελλάδα σέβεται την Ιστορία. Ταυτόχρονα, έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προς όφελος των δύο λαών. Προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στις σχέσεις μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Την πρόβλεψη ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου «θα εκπλήξει τους πάντες» με τη στάση του στις διαπραγματεύσεις διατύπωσε o Εγκεμέν Μπαγίς. Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας εξέφρασε παράλληλα την (πολύ) αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα εξευρεθεί τελικά λύση που «θα τύχει στήριξης από ολόκληρο το λαό του νησιού».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Πηγή: Αγγελιοφόρος