Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ημερίδα με θέμα «Ποντιακή Ανδρική Ενδυμασία» στα Μελίσσια

Την Τετάρτη 14 Απριλίου η Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής στα πλαίσια των γενικότερων δραστηριοτήτων της για τον Ποντιακό Πολιτισμό, πραγματοποίησε ημερίδα στην αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου με θέμα την Ποντιακή Ανδρική Ενδυμασία.

Το Α΄μέρος της ημερίδας περιελάμβανε τις εισηγήσεις τριών εξειδικευμένων στο θέμα ομιλητών.

Η κα Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μίλησε γενικότερα για την Ελληνική τοπική φορεσιά (17ος – 20ος αι), το πολιτισμικό παρελθόν και το παρόν της. Έκανε αναφορά στην αγροτική και αστική ενδυμασία καθώς και στις επιρροές που δέχονται οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, τόσο από την Ανατολή, όσο και από τη Δύση. Αναφέρθηκε στα υφάσματα που χρησιμοποιούνται, αλλά και στα κεφαλοδεσίματα, που είναι ανάλογα της γεωγραφικής περιοχής, της οικονομικής τάξης, αλλά και της κοινωνικής κατάστασης. Μίλησε για «αμαλιοποίηση» των φορεσιών και παρεμβολή ξένων στοιχείων και έκλεισε τονίζοντας ότι η κατασκευή ενός αντιγράφου μιας αυθεντικής παραδοσιακής φορεσιάς δεν είναι αρμοδιότητα ενός δασκάλου χορού, αλλά μιας ομάδας ειδικών επιστημών(λαογράφων, βιολόγων κ.ά.) για να γίνει όσο το δυνατόν πιστότερη αντιγραφή και να αποφευχθούν οποιουδήποτε είδους παραποιήσεις.

Η κα Λένα Καλπίδου, Αρχαιολόγος, ερευνήτρια της ποντιακής ενδυμασίας, μίλησε για τις Ενδυματολογικές συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου. Περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες τα εξαρτήματα της ανδρικής ενδυμασίας των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες ανά περιοχή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του Δ. Οικονομίδη στο Αρχείο Πόντου Περί Αμφιέσεως, όπου περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ανδρική και γυναικεία ενδυμασία. Επισήμανε ότι είναι διαφορετικό το τι φορούσαν στον Πόντο κι άλλο πράγμα το τί πρέπει να παρουσιάζουν τα χορευτικά σήμερα. Κλείνοντας, παρουσίασε κάποιες φωτογραφίες, επιβεβαιώνοντας τα όσα προανέφερε.

Ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., Συντονιστής της Επιτροπής για το Χορό, την Ενδυμασία και το Θέατρο, Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Ο Μωμόγεροι», μίλησε για την Ενδυμασία των Ελλήνων του Πόντου, ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Έκανε λόγο για τις κοινωνικές τάξεις, τις επαγγελματικές συντεχνίες, ιδιαίτερα των αρχιμεταλλουργών στον Πόντο, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων η ενδυμασία ήταν καθοριζόμενη από την Υψηλή Πύλη, χωρίς να έχουν δικαίωμα επιλογής. Τόνισε ιδιαίτερα ότι Παράδοση είναι ό,τι περνά από τη μια γενιά στην άλλη, στην προκειμένη περίπτωση, αυτά που μας παρέδωσε η 1η γενιά και ό,τι απεικονίζεται στα σύμβολα ενός λαού (πχ. τα μνημεία). Έκλεισε επισημαίνοντας τη διαφορά στην εμφάνιση ενός χορευτικού συγκροτήματος (όπως τονίζει και ο Δ. Οικονομίδης, ότι δηλαδή χόρευαν Σέρρα μόνο με ζίπκες) και στην απεικόνιση της καθημερινής ζωής.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των ακροατών προς τους ομιλητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Αγτζίδη και του κ. Νίκου Ζουρνατζίδη, που έδειξε φωτογραφία του παππού του με φέσι, δηλώνοντας, όμως ο ίδιος ότι το "φέσι δεν του πάει αισθητικά".

Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων κ. Όμηρος Παχατουρίδης.