Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εκδηλώσεις μνήμης στην Αυστραλία για τη γενοκτονία των Ποντίων

Ο Μάϊος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι απανταχού ευρισκόμενες ποντιακές παροικίες, με κεντρικό στόχο τη διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου 1919 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη Μελβούρνη, για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης εργάσθηκε εντατικά για την εκπόνηση προγράμματος για τις διάφορες εκδηλώσεις και για την προσέλευση στην Αυστραλία ιστορικού που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το εν λόγω ζήτημα, για ομιλίες στη Μελβούρνη κι άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

Τον ρόλο αυτό φέτος ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, παραρτήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Αλέξανδρος Καστρινάκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μελβούρνης, στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων έγινε η κατάθεση στεφάνων εις μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Χρήστο Σαλαμάνη, την υφυπουργό της Πολιτειακής Κυβέρνησης, κ. Τζένη Μικάκου, τον Συντονιστή του Γραφείου Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπο Λαδόπουλο, τον προσκεκλημένο ομιλητή, δρα Αλέξανδρο Καστρινάκη, τον Συντονιστή της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Σπύρο Κοροσίδη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη και εκπροσώπους σαράντα περίπου ομογενειακών συλλογικών φορέων.

Επίσης, στον Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας. Ο αιδεσιμότατος Χρήστος Δημολιάνης αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δράμα των θυμάτων της γενοκτονίας, και τόνισε τη σημασία των εκδηλώσεων μνήμης, ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας.

Η πρώτη ομιλία του δρος Αλέξανδρου Καστρινάκη δόθηκε στο κτίριο της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Μπράνσγουϊκ (Brunswick).

Το θέμα της ομιλίας του κ. Καστρινάκη ήταν: "Από την αυτοδιάθεση στη σύνδεση με το παρελθόν. Οι Έλληνες του Πόντου στην Ιστορία της Ανθρωπότητας".

Πηγή: Ελευθεροτυπία