Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας διοργάνωσε με επιτυχία την ετήσια ημερήσια εκδρομή των τμημάτων της.

Είναι 11 Απριλίου 2010, 9.30 π.μ. οπότε και η αποστολή των 73 παιδιών-συνοδών-μελών της λέσχης αναχωρεί με προορισμό το δήμο Ελλησπόντου του Ν. Κοζάνης. 1η στάση το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στον Αγ. Δημήτριο, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όλης της Ελλάδας.

Φτάνοντας εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι κ. Μπουχάρας Γιώργος (εργοδηγός-μηχανολόγος) και κ. Κουτσουμπίδης Νίκος (τεχνολόγος σταθμών παραγωγής). Στη συνέχεια, αφού μας προσφέρθηκε ένα γευστικό πρωινό ξεκίνησε η ξενάγηση. Αρχικά είχαμε τη δυνατότητα να δούμε εικονικά την όλη διαδικασία λειτουργίας του εργοστασίου και έπειτα οδηγηθήκαμε από τους υπεύθυνους μέσα στο εργοστάσιο και μηχανοστάσιο όπου είδαμε και στην πράξη όλα όσα μας έδειξαν οι υπεύθυνοι κατά την παρουσίαση. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Ακόμα και για τα μικρά παιδιά που ίσως δεν καταλάβαιναν και πολλά πράγματα από τους τεράστιους αριθμούς ή τις μονάδες μέτρησης κατά την παρουσίαση, σίγουρα η εικόνα του εργοστασίου με τις μηχανές και εκείνου του δωματίου «με τα πολλά κουμπιά»(μηχανοστάσιο) θα τους μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους.

Η ώρα όμως περνούσε και αφού ευχαριστήσαμε τους κυρίους Μπουχάρα και Κουτσουμπίδη για τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπαν, επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία για τη δεύτερη και τελευταία στάση της φετινής μας εκδρομής, για το χωριό Τετράλοφο λίγα χιλιόμετρα δίπλα από τον Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου. Σε κάποιους ίσως είναι γνωστό από τα Κοτσαμάνια του, τα οποία την πρωτοχρονιά του 2009 με τη συνοδεία και υποστήριξη του κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, αναβίωσαν το έθιμο των Κοτσαμάνων ή Μωμόερων στο χωριό των προγόνων τους, τη Λιβερά του Πόντου.

Πάρα ταύτα, φτάνοντας στον Τετράλοφο τα μέλη του Δ.Σ. και τα παιδιά του Μορφωτικού και Λαογραφικού Συλλόγου του χωριού είχαν ετοιμάσει για εμάς ένα πλούσιο μπουφέ με διάφορες λιχουδιές. Αφού γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Πιλαλίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του χωριού αλλά και στην εικόνα την οποία φυλάσσετε στην εκκλησία του χωριού. Ο λόγος για την εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας την οποία έφεραν από την Πάνιδο της Αν. Θράκης το 1922 οι Θρακιώτες κάτοικοι του χωριού. Στην πορεία μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι η εικόνα έχει δυο όψεις, στο πίσω μέρος είναι ζωγραφισμένη και η Σταύρωση του Ιησού. Αφού προσκυνήσαμε και πήραμε την ευλογία της σειρά είχε το παιχνίδι για τα μικρά παιδιά στο σχολείο του χωριού και το Παρακάθ’ για τα «μεγάλα» παιδιά στο χώρο του συλλόγου όπου έπαιξαν και τραγούδησαν νεαρά παιδιά του χωριού με επικεφαλή τον Στάθη Παρχαρίδη.

Η αλήθεια είναι πως η ώρα πέρασε τόσο ευχάριστα που δεν το καταλάβαμε πότε έφθασε η ώρα της αναχώρησης. Αφού αντάλλαξαν αναμνηστικά και δώρα ο πρόεδρος του συλλόγου του Τετραλόφου κ. Χρήστος Πιλαλίδης και ο αρχηγός της αποστολής μας κ. Κώστας Παπαδόπουλος μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος τμημάτων της Ε.Λ.Β., επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Τέλος ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι στο πανηγύρι της Αγ. Κυριακής στο παρχάρ Τετραλόφου και στο πανηγύρι στο εξωκκλήσι του χωριού στις 6 Αυγούστου.

Η εκδρομή αυτή ήταν σίγουρα από τις ωραιότερες αποστολές της Ε.Λ.Β. δεδομένου ότι όλοι περάσαμε πολύ όμορφα. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Για το λόγο αυτό αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα οι οδηγοί των λεωφορείων που μας μετέφεραν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκδρομής και έπειτα οι κύριου Κουτσουμπίδης Ν., Μπουχάρας Γ., ο διευθυντής και το προσωπικό της Δ.Ε.Η. που μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν στο εργοστάσιο. Επιπλέον ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο, το Δ.Σ. και τα παιδιά του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου που μας υποδέχτηκαν ολόθερμα, μας πρόσφεραν τα νόστιμα εδέσματα και κυρίως την παρέα και το κέφι τους για ένα παραδοσιακό Παρακάθ’. Τέλος, ένα θερμό ευχαριστώ στον αρχηγό αποστολής κ. Κώστα Παπαδόπουλο, τον χοροδιδάσκαλο μας Βασίλη Ασβεστά και στους ακούραστους συνοδούς-μέλη του Δ.Σ. κυρίους Ζευγαρόπουλο Λάζαρο (υπεύθ. δημοσίων σχέσεων), Καπουρτίδη Χαράλαμπο (αντιπρόεδρο α’) και Σάρρα Σπύρο(αντιπρόεδρο β’), που κόπιασαν για την οργάνωση και διεξαγωγή της εκδρομής.

Ηρώ Φωστηροπούλου
Γραμματέας Δ.Σ. Νέων








ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ.
2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr