Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ομιλία του προέδρου της Π.Ο.Ε., καθηγητή κ, Γεώργιου Παρχαρίδη, στην κεντρική εκδήλωση Μνήμης στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αγ. Σοφίας στις 19.5.2010

Ομιλία του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), καθηγητή κ, Γεώργιου Παρχαρίδη, στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αγ. Σοφίας στις 19.5.2010


Πατριώτες και πατριώτισσες,

Μαχητικοί νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σας ευχαριστώ για την πρόθυμη ανταπόκρισή σας στο προσκλητήριο μνήμης τιμής και αγώνα.

Η δυναμική παρουσία σας είναι η εγγύηση για την ευόδωση της μεγάλης προσπάθειας που όλοι μαζί αναλάβαμε.

Υποδεχόμαστε σήμερα με ευγνωμοσύνη και καλωσορίζουμε στην προσφυγόμανα Θεσσαλονίκη την κα. Ulla Hoffmann πρώην πρόεδρο του αριστερού κόμματος της Σουηδίας και τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο ομογενή ποντιακής καταγωγής Βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

Στα πρόσωπα τους τιμούμε όλους τους βουλευτές της Σουηδίας που με την τολμηρή θετική ψήφο τους υπέρ του ψηφίσματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσυροχαλδέων και Ελλήνων του Πόντου απέδειξαν ότι υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες του κόσμου που υπερασπίζονται δυναμικά και αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ποντιακός ελληνισμός τους ευχαριστεί και τους ευγνωμονεί.

Καλωσορίζουμε επίσης και υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά το αδελφό σωματείο της Στοκχόλμης «Εύξεινος Πόντος» που παρίσταται σήμερα εδώ με τον Πρόεδρο του, φλογερό πατριώτη Κώστα Φραγγίδη. Τους ευχαριστούμε για τον επίμονο και μεθοδικό αγώνα τους και την αποφασιστική συμβολή τους στο πρόσφατο ευτυχές αποτέλεσμα στο Σουηδικό Κοινοβούλιο. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς και εύχομαι το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν όλα τα αδελφά σωματεία της διασποράς γιατί ο αγώνας θα είναι σκληρός και ο δρόμος μακρύς.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες κατά των χριστιανικών λαών της Ανατολής που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και το Κεμαλικό καθεστώς με θύματα και τους 353.000 προγόνους μας Έλληνες του Πόντου. Με την στάση τους αυτή η σημερινή Τουρκία είναι υπαίτια της ηθικής αυτής εκκρεμότητας, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και εμποδίζει την επιθυμητή και επιδιωκόμενη ειλικρινή φιλία και συνεργασία των δύο λαών.

Εμείς ως άμεσοι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας δεν δικαιούμαστε να σιωπούμε και είμαστε αδιαλλάκτως αντίθετοι με συμβιβασμούς σκοπιμότητας.

Ιερό προγονικό χρέος μας καθοδηγεί και μας καλεί όχι μόνο να θυμόμαστε τα θύματα της γενοκτονίας αλλά και να διεκδικούμε αγωνιστικά την ηθική καταδίκη των θυτών και την διεθνή αναγνώρισή της μέχρι την τελική δικαίωση.

Γι’ αυτό είμαστε και σήμερα εδώ. Για να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ότι δεν ξεχνούμε. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μεθοδικά και ανυποχώρητα σε συνεργασία με τις οργανώσεις μας σε όλο τον κόσμο, που συντονίζει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, να διεκδικήσουμε την ηθική ικανοποίηση που μας την οφείλει η Τουρκία και της δικαιούμαστε από την διεθνή κοινότητα.

Μια μεγάλη, ηθική δικαίωση αισθανθήκαμε οι Πόντιοι όλου του κόσμου στις 30-4-2009 με την γενναία πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας κ. Μichael Atkinson να εισηγηθεί στο κοινοβούλιο την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων και να προκαλέσει ομόφωνη απόφασή του.

Την ίδια ηθική ικανοποίηση και συγκίνηση αισθανθήκαμε και φέτος με το ψήφισμα του Σουηδικού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου.

Τα δυο κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας και της Σουηδίας άνοιξαν και δείχνουν τον δρόμο της τιμής.

Ζητούμε
- Από την Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.
- Από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει την ποντιακή γενοκτονία στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την τουρκική κυβέρνηση.
- Από την Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει τα κοινοβούλια των ξένων χωρών και
- Από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της διεθνούς καταδίκης και αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος οργανωμένος ποντιακός Ελληνισμός, ζωντανό και δραστήριο κομμάτι του οικουμενικού Ελληνισμού, θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και θα αγωνισθεί με όλα τα μέσα μέχρι την τελική δικαίωση των 353.000 θυμάτων προγόνων μας και την ηθική ικανοποίηση όλων ημών των επιγόνων.