Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου στην Ποντιακή Κοινότητα στα πλαίσια της 91ης επετείου της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

Έγινε η παρουσίαση της νέας συλλογής ποιημάτων και ποιητικών πεζών της συγγραφέα και γλωσσολόγου Δρ. Έρμας Βασιλείου με τίτλο «Όταν η μνήμη έχει δικαίωμα» στα πλαίσια Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 2010.

Η παρουσίαση έγινε στην μοντέρνα αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας με συνεργασία τριών φορέων της παροικίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων, της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς και του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας.

Την παρουσίαση και ανάλυση του βιβλίου έκανε με επιτυχία ο κύριος Ιάκωβος Γαριβάλδης ενώ προλόγισε με ιδιαίτερη θέρμη για τη συγγραφέα και το έργο της ο κύριος Ντίνος Τουμάζος.

Επίσης απαγγελίες έκαναν η δημοσιογράφος κ. Ντίνα Γερολύμου, η εκπαιδευτικός κ. Άντρια Γαριβάλδη και η ζωγράφος και ποιήτρια κ. Αντριάνα Καραμήτρου της οποίας ο πίνακας που απεικονίζει τον ξεριζωμό των Ποντίων κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η εκπαιδευτικός κ. Νίκη Φαρφαρά και χαιρέτησαν από τους αντίστοιχους οργανισμούς ο κ. Σπύρος Κοροσίδης και ο κ. Θύμιος Χαραλαμπόπουλος.

Στο τέλος του προγράμματος η ίδια η συγγραφέας Δρ Έρμα Βασιλείου μαζί με τις ευχαριστίες της έδωσε μια ιδιαίτερα πνευματική νότα στην εκδήλωση εφόσον για πρώτη φορά έκανε ένα δημόσιο κάλεσμα ονομάτων του Ποντιακού Ελληνισμού συνδέοντας τα ονόματα αδικοχαμένων Ελλήνων με άτομα της παροικίας της Μελβούρνης που συμμετείχαν στην εκδήλωση και προώθηση του βιβλίου.

Στην παρουσίασή του ο παρουσιαστής Ιάκωβος Γαριβάλδης αναφέρθηκε εν ολίγοις στα εξής:

Το μήνυμα του βιβλίου το οποίο αποτελεί ένα κάλεσμα στον Ελληνισμό να ενωθεί και να υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια της πατρίδας αναφερόμενος σε φράσεις από το βιβλίο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε «...στη σκέψη της δημιουργού που επεξεργάζεται στο οργανωμένο δομικά μήνυμα προς τον αναγνώστη αλλά και προς τον θύτη και πάσα άλλη κατεύθυνση, γίνεται πιο συγκεκριμένη με τη χρήση των στοιχείων διαφόρων γλωσσών, των ιδεών της καταστροφής, αδικίας και ατιμίας των πράξεων και των αποκλίσεων όπως ‘Ή όλοι ή κανένας, ή όλοι οι Έλληνες θα σωθούμε ή κανένας’, που ανήκουν στο χώρο της προγλωσσικής σκέψης και που τελικά γίνονται προσιτές και κωδικοποιούνται με τη χρήση της έκφρασης και την τέχνη στη χρήση της γλώσσας.»

Στις εντυπώσεις του από το περιεχόμενο ο παρουσιαστής ανέφερε ότι «Η Ελληνική [γλώσσα που χρησιμοποιείται] κυρίως δίνει στα κείμενα μια αλληλεγγύη που δρα σαν στήριγμα στο λυρισμό και στην ανάπλαση γεγονότων της ιστορίας.»

Επίσης ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα του περιεχομένου των εκδόσεων Αφροδίτη 2010, η οποία είναι η μοναδική στην ελληνόγλωσση Διασπορά που καταγίνεται με το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι αποτελούν ένα κομμάτι του υπόλοιπου Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ήτοι της Ιωνίας, Κωνσταντινούπολης, Καπαδοκίας, Βιθυνίας κ.ά.

Ο κύριος Γαριβάλδης έκανε αναφορές στα λόγια της Δρα Τέσσα Χόφμαν, παγκοσμίου φήμης Γερμανίδας ιστορικού η οποία έγραψε 13 βιβλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και παροτρύνει τον ελληνισμό να μην ξεχάσει την ιστορία του και να απαιτήσει τη δικαίωση και τη συγνώμη από τους θύτες.

Ο παρουσιαστής έθιξε επίσης την άρνηση του Ελληνισμού της Διασποράς να ξεχαστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων όπως θέλουν οι Τούρκοι και όπως μήνυσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερτογάν στις 17 Απριλίου 2010 σε ραδιοσταθμό του BBC, εφόσον αυτό άλλωστε βαίνει και ενάντια στην φύση τους.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «Κατά συνέπεια μπορούμε να κατατάξουμε το έργο αυτό στην κατηγορία της "φυσικής αγωγής", μιας ψυχικής και πνευματικής διάπλασης, μιας συνένωσης της φύσης με την τέχνη του λόγου.»

Από πλευράς του ο Ντίνος Τουμάζος προλογώντας το βιβλίο αναφέρθηκε:

- Στο «χρέος που έχουμε στη μνήμη. Κι επειδή ακριβώς η μνήμη θέλει να χαθεί όπως δηλώνει ευθαρσώς η συγγραφέας Έρμα Βασιλείου από το πρώτο ποίημα αυτού του βιβλίου της, έχουμε χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή. Έχουμε χρέος να μην ποντίσουιμε, να μην την καταποντίσουμε, να μην την φουντάρουμε, να μην την καταστρέψουμε... τη μνήμη και το απαράδεκτο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού.»
- Στη συνέχεια αναφέροντας στη γενοκτονία γενικά είπε πως «...η χειρότερη γενοκτονία είναι η γενοκτονία της μνήμης. Με λόγο σπαθί, με λέξεις μαχαίρι κοφτερό, με φράσεις λεπίδι ακονισμένο [η συγγραφέας] καταθέτει την οργή της. Απειλεί, προτρέπει, παρακαλεί, ικετεύει...»

Ο Ντίνος Τουμάζος έκλεισε με τα εξής λόγια:
«Όσο υπάρχουν ποιητές με το ψυχικό σθένος και τη μαχητικότητα της Έρμας, μπορεί να γίνονται εισβολές, μπορεί να γίνονται κατακτήσεις εδαφών, δεν θα καταφέρουν όμως να αλώσουν την ψυχή μας που δεν ζητά εκδίκηση, δικαίωση και λύτρωση ζητά. Για να γίνει πράξη "η αδελφοσύνη των φωνών", η αδελφοσύνη των λαών».

Στους χαιρετισμούς τους οι κ.κ. Σπύρος Κοροσίδης και Θύμιος Χαραλαμπόπουλος εξείραν την υποχρέωση που έχουμε να ενθυμόμαστε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου και να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση για να φανούμε αντάξιοι της παράδοσης και ιστορίας μας κι έκαναν μια αναδρομή στην ιστορία της εγκατάστασης των Ελλήνων στον Πόντο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τους εκατό συμπαροίκους. Όλοι οι οργανισμοί που συμμετείχαν ευχαριστούν θερμά για μια ακόμη φορά την Ποντιακή Κοινότητα για την παραχώρηση του χώρου καθώς και τον Πρόεδρό της κ. Αλεξιάδη.

H συγγραφείς Έρμα Βασιλείου και Ιάκωβος Γαριβάλδης είναι μέλη της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων καθώς και της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς.

Πηγή: Fatsimare