Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

«Συνταγές του Πόντου»

Ένα βιβλίο με άρωμα από τον Πόντο, γεμάτο από αγαπημένες γεύσεις και τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής παρουσίασε την Κυριακή το βράδυ, σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο σύλλογος Ποντίων γυναικών Θρυλορίου.

Όλες οι αυθεντικές ποντιακές συνταγές που περικλείονται στην έκδοση συγκεντρώθηκαν από τις γυναίκες του συλλόγου, χρυσοχέρες νοικοκυρές ποντιακής καταγωγής, οι οποίες με πολύ μεράκι, διέθεσαν τον προσωπικό τους χρόνο για να υλοποιηθεί αυτό το μοναδικό εγχείρημα.

Όπως ήταν φυσικό τα τραπέζια ξεχείλιζαν από νοστιμιές της ποντιακής κουζίνας που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του συλλόγου και είχαν την τιμητική τους το βράδυ της εκδήλωσης.

Τσιριχτά (λουκουμάδες), πιροσκί, σαρμαδάκια με λαχανίδες, αμπελόφυλα, τανομένο σορβά, φασόλια με λάχανο, σιρόν, αρουστέ, λογής-λογής πίτες και πολλές άλλες παραδοσιακές λιχουδιές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση του συλλόγου.

Οι Πόντιοι φημίζονται για την μακροζωία τους γεγονός που όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων γυναικών Θρυλορίου κ. Ελευθερία Σαλπιγγίδου οφείλεται εν μέρει και στην ποντιακή κουζίνα.

«Είναι σε όλους γνωστό ότι οι Πόντιοι φημίζονται για την μακροζωία τους και πρωτεύοντας ρόλο σε αυτό παίζει η απλή και αγνή κουζίνα τους. Τα ποντιακά φαγητά βασίζονται σε υλικά της φύσης, π.χ. σιτηρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λίγο κρέας και φυσικά το ελαιόλαδο. Είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας, είναι οι διατροφικές συνήθειες των πατέρων μας και βασικό πλεονέκτημα της ποντιακής μαγειρικής είναι ότι ακολουθεί τον κύκλο των εποχών γεγονός που την συνδέει όχι μόνο με τη φύση, αλλά και με τη παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Σαλπιγγίδου.

Ενώ από την πλευρά της Αγαθή Αμαξοπούλου τόνισε πως βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να διασωθεί και να διαδοθεί η ποντιακή κουζίνα η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να παρουσιάσουμε την ποντιακή κουζίνα, να τη διασώσουμε και να τη διαδώσουμε στις νέες γενιές. Ήταν ένα όνειρό μας να κάνουμε ένα βιβλίο για την ποντιακή κουζίνα. Μαζευτήκαμε από το σύλλογο οι γυναίκες και αρχίσαμε να μαγειρεύουμε, παίρνοντας συνταγές από τις γιαγιάδες μας, τις μανάδες, και αρχίσαμε να γράφουμε και να φωτογραφίζουμε τα φαγητά για να βγάλουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το όνειρο μας έγινε πραγματικά».

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν φορείς της αυτοδιοίκησης, ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής, τα μέλη του συλλόγου αλλά και απλοί λάτρεις της Ποντιακής κουζίνας.

Τέλος να σημειωθεί πως από την εκδήλωση δεν έλειπε η ποντιακή μουσική και οι ποντιακοί χοροί που παρουσιαστήκαν από το χορευτικό του σύλλογου «η Τραπεζούντα και το Γαρς», που πλαισίωσε την εκδήλωση.

Πηγή: Ελεύθερο Βήμα