Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μαθητές παρέδωσαν μαθήματα μνήμης και ιστορίας

Το αφιέρωμα στην ποντιακή γενοκτονία που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή στηρίχτηκε στις εργασίες των μαθητών του 5ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, που έγιναν για το μάθημα της τοπικής ιστορίας.


της Δήμητρας Συμεωνίδου


Μαθήματα μνήμης και ιστορίας παρέδωσαν μαθητές του 5ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης οι οποίοι εργάστηκαν επί ένα χρόνο πάνω στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων για να παρουσιάσουν την επετειακή εκδήλωση «Μνήμη Πόντου». Η Κομοτηνή φιλοξένησε την προσπάθεια μαθητών και εκπαιδευτικών να τιμήσουν τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας με αφορμή την 19η Μαΐου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα της νομαρχίας Ροδόπης και οι μαθητές είχαν τον πρώτο λόγο μέσα από τα κείμενα που αφηγήθηκαν, τα τραγούδια και τα ποιήματά τους.

Είναι ένα μάθημα ζωής για τα ίδια τα παιδιά, είπε ο διευθυντής του 5ου γυμνασίου Αλεξανδρούπολης που συνόδεψε τους μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές, παραδεχόμενος ότι η ποντιακή γενοκτονία δεν διδάσκεται στα σχολεία όσο θα έπρεπε, «πολλοί ίσως θέλουν να ξεχαστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αυτό όμως δεν θα γίνει γιατί είναι βαθιά ριζωμένα όλα αυτά μέσα στην καρδιά μας και δεν θα τα λησμονήσουμε ποτέ». Οι μαθητές με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων αλλά κυρίως με τη φωνή της ψυχής τους μίλησαν για τους φυγάδες, την εθνική αντίσταση στον Πόντο, τον Ζάλογγο του Πόντου, τη μαζική δολοφονία και την αγέρωχη ψυχή.

Πρωτοστάτες στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης, που δίνουν το παρόν σε κάθε προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Άλλωστε ο αγώνας είναι διαρκής, όπως ανέφερε η Χρύσα Μαυρίδου πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Ιδιαίτερα χαρούμενη και η ίδια από την παρουσία των μαθητών από την Αλεξανδρούπολη, τόνισε, «όταν οι ίδιοι οι νέοι έρχονται να μας μιλήσουν για μια ιστορία που δεν την διδαχθήκαμε ποτέ και ούτε και τα ίδια την διδάχθηκαν μέσα από τα βιβλία, αλλά την διδάχθηκαν χάρη στην ευαισθησία κάποιων δασκάλων με την σημασία της λέξης, αυτό είναι συγκινητικό και σπουδαίο». Η εκδήλωση στηρίχτηκε στις εργασίες των μαθητών της γ’ τάξης του 5ου γυμνασίου, που έγιναν για το μάθημα της τοπικής ιστορίας, ενώ ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Η σύγχρονη Τουρκία αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιστορία

Την επόμενη μέρα δηλαδή Κυριακή 23 Μαΐου στην Κομοτηνή και με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, παρουσία των φορέων της πόλης και ποντιακών συλλόγων. Τα ποντιακά σωματεία της πόλης ανήμερα της 19ης Μαΐου συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:

«19 Μαΐου 1919.

Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα ως δήθεν ειρηνοποιός και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από την δολοφονική μανία των Τσετών συμμαχεί με αυτούς και τον αδίστακτο υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν. Υιοθετεί το σύνθημα της εθνοκάθαρσης «Η Τουρκία στους Τούρκους» και θέτει σε συστηματική εφαρμογή με ειδεχθείς γενοκτονικές πράξεις το σχέδιο ολοκληρωτικής εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, που εμπνεύστηκαν οι Νεότουρκοι. Η σύγχρονη Τουρκία αρνείται επίμονα να συμφιλιωθεί με την ιστορία, επιχειρεί να την παραχαράξει και προκαλεί την διεθνή κοινότητα, αρνούμενη πεισματικά να αναγνωρίσει το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής οι Νεότουρκοι και το Κεμαλικό καθεστώς. Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Αγίας Σοφίας της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και διαδηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μεθοδικά και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι την τελική δικαίωση.

Καλούμε την Τουρκία να ομολογήσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας και να υποβάλλει αίτηση συγγνώμης. Ζητούμε από τους συνταγματικούς θεσμούς της πατρίδας μας (κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα) να αναβαθμίσουν το ηθικό και ιστορικό αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας σε πολιτικό. Να θέσουν το ζήτημα και να κινήσουν τις διαδικασίες για την διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο οικουμενικός ποντιακός Ελληνισμός θα είναι συνεχώς η δυνατή ζωντανή φωνή των θυμάτων της γενοκτονίας που ζητά δικαίωση»

Πηγή: Ο Χρόνος