Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα στην ψυχή τους


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΠΟΧΟΥΜ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Οι οικονομικοί μετανάστες που έφυγαν από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και πήγαν να δουλέψουν στις στοές των ανθρακωρυχείων του Μπόχουμ της Γερμανίας για ένα κομμάτι ψωμί -οι γκασταρμπάϊτερ όπως τους είπαν- σίγουρα δε θα φαντάζονταν ποτέ ότι έπειτα από 50 περίπου χρόνια τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα συγκεντρώνονταν πάνω από τις στοές για να πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη γιορτή του απόδημου ελληνισμού, το 29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Οι 38 πρόεδροι των ποντιακών συλλόγων που τους επιδόθηκε αναμνηστικός έπαινος για τη συμμετοχή των παιδιών τους στο φεστιβάλ


Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στο δημοσιογράφο και σατιρικό συγγραφέα ποντιακής καταγωγής Δημήτρη Ψαθά. Περισσότεροι από 1.200 νέοι και νέες, μέλη των 38 συλλόγων από τις πόλεις της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Ελβετίας, ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στο κλειστό στάδιο του Μπόχουμ, ώστε να παρουσιάσουν τους ποντιακούς χορούς που έμαθαν να χορεύουν στους συλλόγους τους και να αποσπάσουν το θερμό χειροκρότημα των 3.000 θεατών. Με τους ρυθμούς της ποντιακής λύρας, χιλιάδες νέοι του Πόντου ηλικίας από 5 έως 25 ετών, πιασμένοι χέρι χέρι, φορώντας με υπερηφάνεια την ποντιακή ενδυμασία, παρουσίασαν τους χορούς που έμαθαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους, εκεί, στην καρδιά της βιομηχανικής Γερμανίας.

Μικρά ποντιόπουλα που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις και χόρεψαν ποντιακούς χορούς


Κι όπως είπε ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ, τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης, «μαζευόμαστε όπως κάθε χρόνο, για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε για ό,τι έχει χαθεί και για άλλα τόσα που είναι να γεννηθούν». Ο συντονιστής της ποντιακής νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Σαββίδης, επισήμανε ότι «κάθε χρόνο, συναντιόμαστε από μια πηγαία ανάγκη, όχι απλώς για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε, αλλά για να συναντηθούν τα βλέμματά μας, να πιάσει ο ένας του χέρι του άλλου».

Ο πεντάχρονος Παύλος Χατζηχριστίδης από το Βούπερταλ δίνει το ρυθμό με το νταούλι του


Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ, Χρήστο Γαλανίδη, «πρέπει να αντισταθούμε, να παλέψουμε, να μην καταργηθεί ο πολιτισμός με τα ανθρώπινα ιδεώδη της παιδείας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης. Κι αυτό κάνουμε με το Φεστιβάλ Νεολαίας μας». Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Γιάννης Μπουρσανίδης, στο χαιρετισμό του τόνισε πως «το 29ο Φεστιβάλ αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να κινητοποιεί τα παιδιά και τους νέους». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ και συντονιστής του ΣΑΕ Ευρώπης, Γιώργος Αμαραντίδης, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως «τα νέα παιδιά, Ποντιόπουλα τέταρτης και πέμπης γενιάς, μέσα από τη δράση των συλλόγων κατακτούν τη γνώση της Ιστορίας, μεταφέρουν τον πολιτισμό μας στις νέες τους πατρίδες».


Ο Μουσταφά Γιλτίζ

Στο φετινό 29ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας συμμετείχε ως επισκέπτης και ο 73χρονος Μουσταφά Γιλτίζ, που γεννήθηκε στο Κατοχώρι του Πόντου στην Τουρκία και διαμένει στο Ντούιζμπουργκ, μαζί με τους δυο γιους του, τον Κεμάλ και τον Μαχίρ (που ήρθε από τη Ζυρίχη), για να δουν όπως είπαν «τ' αδέλφια τους Ποντίους». Ο Μουσταφά είναι 40 χρόνια δάσκαλος και χότζας και από το 1969 βρίσκεται στη Γερμανία. Μας μίλησε σε άπταιστα ποντιακά και μας είπε για την επιλογή του να βρεθεί στο Φεστιβάλ: «Εγώ τη Τουρκάντας κι αγαπώ ατς. Η ψυ μ' εν' με τη Πόντιους τη Γερμανίας. Σην Τουρκίαν πολλά ψέματα λένε μας. Τεμετέρ' οι παλαιοί έλεαν πως έμνες άμον αδέλφια. Η κεμετζέ και η καλατσή έμουν, έφεραν έμεν αδά σο φεστιβάλ». («Εγώ τους Τούρκους δεν τους αγαπώ. Η ψυχή μου είναι με τους Ποντίους της Γερμανίας. Στην Τουρκία μας λένε πολλά ψέματα. Οι παππούδες μας, μας έλεγαν πως εμείς είμαστε αδέλφια. Η λύρα και η ποντιακή ομιλία, που με κάνουν και επικοινωνώ με τους Ποντίους της Γερμανίας, με έφεραν εδώ στο Φεστιβάλ».

Ο Μουσταφά Γιλντίζ με καταγωγή από το Κατοχώρι του Πόντου, ήρθε από το Ντούϊσμπουργκ να παρακολουθήσει το φεστιβάλ


Ο Γιώργος Ματσουκάτωφ


Ο Γιώργος Ματσουκάτωφ είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Λιθουανίας. Βρέθηκε στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Γερμανία για να νιώσει πώς είναι να βρίσκεσαι κοντά στα αδέλφια στην ξενιτιά. Στη Λιθουανία βρίσκονται, όπως μας είπε, «λιγότεροι από 1.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δάσκαλο ελληνικής γλώσσας. Ξέρουμε τις ρίζες μας, θέλουμε να μάθουμε ελληνικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας, αν και το ενοχλήσαμε, δε μας στέλνει δάσκαλο της ελληνικής γλώσσας. Όμως εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε Ελληνες κι ας μη γνωρίζουμε να μιλάμε καλά τα ελληνικά».

Ο Γιώργος Ματσουκάτωφ (δεξιά) με τον ολυμπιονίκη Αγαθάγγελο Τσιριπίδη

Πηγή: Αγγελιοφόρος