Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία του Πόντου

Το πρωί της Κυριακής 23/5, έγιναν σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19η Μαΐου).

Στο μητροπολιτικό ναό Ευαγγελίστριας Σπάρτης, τελέστηκε στις 10 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοσυγγελεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιο Μπλάθρα.

Ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο των Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Νικόλαο Σταυριανίδη ο οποίος με λόγο γλαφυρό αναφέρθηκε στην αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου του 1919 όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να συνεχίσει με φρικιαστικό τρόπο τη γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα, με επιμνημόσυνη δέηση, προσευχή από τη Δημοτική Φιλαρμονική, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Συγκεκριμένα στεφάνια κατέθεσαν ο διοικητής του ΚΕΕΜ, ταξίαρχος κ.Αθανάσιος Σαπουντζής, ο αντινομάρχης Λακωνίας κ. Παναγιώτης Φαρλέκας, ο δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Πατσιλίβας και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος» κ. Αφροδίτη Στεργιάδη.