Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ξαναζωντανεύει η Σουμελά στην Τραπεζούντα

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ιστορικό γεγονός καθώς μετά από 88 χρόνια το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα θα "ξαναζωντανέψει". Όπως φέρεται να αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μετά το 1922 - που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο- πρόκειται να τελεσθεί ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού κ. Γκιουνάϊ γνωστοποίησε την σχετική απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το βράδυ της Δευτέρας (07/06), στο περιθώριο συναυλίας που δόθηκε στον Ναό της Αγ. Ειρήνης.

Η απόφασή της Τουρκικής Κυβερνήσεως κοινοποιήθηκε, την Τρίτη (08/06) και επισήμως δια σχετικού εγγράφου της προς το Πατριαρχείο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Άγκυρας ήρθε να επιβεβαιώσει τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού.

Η ιστορία του μοναστηρίου

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, για μια αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του ιστορικού μοναστηριού, συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά.

Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.

Mε ενέργειες του τότε πρωθυπουργού της Eλλάδας Eλευθερίου Bενιζέλου, το 1930, όταν στα πλαίσια της προωθούμενης τότε ελληνοτουρκικής φιλίας ο Tούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού επισκέφτηκε την Αθήνα, δέχτηκε μια αντιπροσωπεία να πάει στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. H εικόνα φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Bυζαντινό Mουσείο της Aθήνας.

Το 1951 ο Φίλων Kτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα η εικόνα.

Πηγή: Digital Crete