Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"

Στην Ορεινή Ροδόπη στο δασικό χορτολίβαδο όπου λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση "Παρχάρια" βρέθηκε ο Υπερνομάρχης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργος Μηνόπουλος, στην περιοχή του Ιστορικού Οχυρού της Νυμφαίας, όπου οι αρχές της Πανάρχαιας Ελληνικής φιλοξενίας αλλά και της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του εορτασμού στον οποίο συμμετείχαν 400 και πλέον νεοαφιχθέντες Πόντιοι ομογενείς από τις τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες καθώς επίσης και αρκετοί εκδρομείς από όλη την Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" κ. Γιάννης Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της Πρωτομαγιάς λέγοντας: "Η εργατικής Πρωτομαγιά ξεκίνησε ως μια ετήσια γιορτή με Παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας η οποία πλαισιώνονταν αρχικά από μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις μέσω των οποίων γινόταν η προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της εργατικής τάξης αλλά και ο καθορισμός του διεκδικητικού πλαισίου για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία όπως συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η Πρωτομαγιά ως εργατική γιορτή καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, για την κατοχύρωση του 8ωρου εργασίας και καλύτερων συνθηκών εργασίας, ξεσηκωμός ο οποίος κατέληξε σε αιματοχυσία.

Στη χώρα μας ο πρώτος εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893 στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη και επειδή η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο επιλέχτηκε τελικά η 2 Μαΐου ώστε να υπάρξει μαζικότερη συμμετοχή.

Για το τρόπο εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς στον Πόντο αντλούμε πληροφορίες κυρίως από το αρχείο του Πόντου, σχετικά άρθρα Ποντιακών εφημερίδων της περιόδου 1886-1923 αλλά και αρχειακό φωτογραφικό υλικό και καρτποστάλ της εποχής.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Ελληνισμός του Πόντου και κυρίως οι κάτοικοι των πόλεων που ήταν πιο κοντά στις εξελίξεις υιοθέτησαν σχετικά νωρίς τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ο οποίος πλαισιώνονταν από εκδρομές στα καταπράσινα θέρετρα των Οροπεδίων του Πόντου(Παρχάρια) αλλά και γενικότερα στις εξοχές χωρίς όμως ταξικά χαρακτηριστικά και οικονομικές διεκδικήσεις δεδομένου ότι οι κοινωνικές δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές της δύση.

Τη λαϊκή παράδοση του Πόντου τη συνδέει με την εξόρμηση στη φύση και η γιορτή της άνοιξης που λάμβανε χώρα στις 7 Μαΐου κατά την οποία όλοι οι κάτοικοι τω οικισμών και των πόλεων του Πόντου έβγαιναν για αναψυχή στις εξοχές και τις παραλίες της μαύρης θάλασσας με παϊτόνια, βοϊδάμαξες και με κάθε πρόσφορο μέσο ενώ σε ορισμένες περιοχές την ημέρα αυτή κατέβαζαν και τα ζωντανά στη θάλασσα για να πιουν θαλασσινό νερό αλλά και για λούσιμο.

Ως γνωστόν πολλοί συμπολίτες μας ανεβαίνουν για δασική αναψυχή εδώ στα "Παρχάρια" στην τοποθεσία "Γέφυρα του Βοσκού" δίπλα στο Οχυρό της Νυμφαίας πολλές φορές το χρόνο καθώς επίσης και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς αλλά σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο από όλο το νομό να διασκεδάζει και να απολαμβάνει το φυσικό κάλος της περιοχής, βλέπουμε τόσα πολλά μικρά παιδιά να τρέχουν κα να παίζουν ανέμελα και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και νοιώθουμε πραγματικά περήφανοι για αυτόν τον πανέμορφο χώρο δασικής αναψυχής που δημιουργήθηκε ύστερα από δικές μας προτάσεις.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι οι υποδομές του χώρου δασικής αναψυχής εδώ στα "Παρχάρια" όπως ο καλοπισμός του ρέματος και του χορτολίβαδου, τα κιόσκι που δύνανται να φιλοξενήσουν έως και 1000 επισκέπτες καθώς και οι βρύσες έχουν γίνει με την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και μέσω του Προγράμματος "Θησέας" ενώ στόχος μας εξακολουθεί να αποτελεί η δημιουργία ενός δασικού χωριού στα πρότυπα των οικισμών των Οροπεδίων του Πόντου που θα αποτελεί έναν επιπλέον πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και ένα μοναδικό χώρο δασικής αναψυχής για την πόλη της Κομοτηνής και την ευρύτερη περιοχή.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" σας εύχομαι Χριστός Ανέστη και καλό μήνα."









Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα"
Κ. Καραμανλή 37
Κομοτηνή
Τ.Κ. 69100
Tηλ. 6942592662
www.trapezounta2002.blogspot.gr
trapezounta2002@yahoo.gr