Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκαν στη Ζυρίχη, έδρα της Ένωσης Ποντίων Έλβετίας οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας που παρακολούθησε και φέτος πλήθος κόσμου, ποντιακής και μη καταγωγής. Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας βέβαια τιμήθηκε και από τους συμπατριώτες μας στην Ανατολική Ελβετία και την Βασιλεία. Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών προγόνων μας, παππούδων και γιαγιάδων μας, καθιστά την παρουσία όλων μας σε τέτοιες εκδηλώσεις επιβεβλημένη. Λαός χωρίς σεβασμό στην ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε το μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Ζυρίχης (δωρεά της οικογένειας Παναγιώτη Αγγελόπουλου και άλλων ευσεβών Ελλήνων). Ο εφημέριος της εκκλησίας, πατέρας Εμ. Σημαντηράκης έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό και εξείρε το φρόνημα και την πίστη των Ποντίων και ιδιαίτερα την προσήλωση τους στην παράδοση.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους –πάνω από 350 άτομα- εδέσματα προσφορά της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας και των κυριών μελών της Ένωσης, τις οποίες η Ένωση για μία ακόμη φορά ευχαριστεί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του τελετάρχη, γραμματέα της Ένωσης Γεωργίου Νικολαΐδη. Κάνοντας αναφορά τόσο στα τωρινά προβλήματα της Ελλάδας, όσο και στα γεγονότα της γενοκτονίας και της εξόδου, υποστήριξε πως μόνο η ανάλυση των αιτιών, όσο βαθιές και εάν είναι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι πήγε λάθος, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δεν θα επαναληφθούν τα ίδια τραγικά λάθη στο μέλλον. Οι αλήθειες πρέπει να αναδυκνείονται, όχι να κρύβονται. Είναι χρέος δικό μας, των απογόνων των χιλιάδων νεκρών και επιζώντων της γενοκτονίας να ξέρουμε, να γνωρίζουμε. Όπως και είναι χρέος μας να βοηθούμε στην γνωριμία με αυτήν την ξεχασμένη, κρυμμένη πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας όσους θέλουν, αλλά και όσων δεν θέλουν να μάθουν. Δίχως φανατισμό, δίχως να χάνουμε τον κύριο προσανατολισμό μας στο μέλλον. Πιστοί στην ρήση του επιφανή Πόντιου Δημήτρη Ψαθά: “Να ρίξουμε το πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε…”. Ο Γ. Νικολαΐδης έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως: "δεν ζητάμε εκδίκηση, δικαίωμα στην μνήμη ζητάμε".

Ακολούθησε προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Πόντος” του νεαρού συμπατριώτη μας και οργανωμένου στα Ποντιακά δρώμενα της Αυστραλίας, Παναγιώτη “Peter” Στεφανίδη, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι παραβρισκόμενοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ιατρού, πρώην δημάρχου και αντινομάρχη Κιλκίς, αλλά και βαθύ γνώστη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού κ. Αναστάσιου Αμανατίδη. Ο ομιλητής μεταξύ άλλων τόνισε: Υπάρχουν πολλοί μεταξύ των οποίων και μερικοί του Ποντιακού χώρου, που δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι διαπράχθηκε Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού κατά τα έτη 1914 – 1924 από φορείς του Τουρκικού εθνικισμού, της Νεοτουρκικής και Κεμαλικής περιόδου, παρ’ όλο που διαθέτουμε στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα ιστορικά και πολιτικά στοιχεία που παρατίθενται είναι όσο το δυνατόν αντικειμενικά και το πνεύμα της ομιλίας, παρά την συναισθηματική φόρτιση είναι συμφιλιωτικό.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός παρ’ όλους τους διωγμούς, τους εξισλαμισμούς, τις μετοικεσίες, αναπτύχθηκε γύρω από τα μεγάλα μοναστήρια και τα μεταλλεία της Αργυρούπολης, χάρις των ειδικών Σουλτανικών προνομίων, με διατήρηση της γλώσσας και σημαντικού πολιτισμού, παρά την απομόνωσή του στα βάθη της Ανατολής, ανάμεσα σε απρόσιτα βουνά. Ο υπόδουλος Ελληνισμός, μεταξύ του οποίου και ο Ποντιακός, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (Χάτι Χουμαγιούν 1856), με τις μεταρρυθμίσεις και άλλες ελευθερίες, που επιβλήθηκαν από τις μεγάλες δυνάμεις υπέρ των μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την διαβεβαίωση της εδαφικής της ακεραιότητας, σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς.




ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND
Griechischer Verein Pontion
Dennlerstrasse 14
8048 Zürich, Switzerland
www.opontos.ch
info@opontos.ch