Μια εκδήλωση που τιμά τα ήθη και τα έθιμα 3.000 ετών και θα συνεχίσει να τα τιμά, σύμφωνα με το συγγραφέα και συντονιστεί της εκδήλωσης Μιχάλη Καϊκουνίδη.
Την Κυριακή όσοι βρέθηκαν στα Κύργια Δράμας θα ένοιωσαν το Δέος που προκαλεί το συγκεκριμένο έθιμο, το οποίο αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την Ελληνική ιστορία και την πραγματική καταγωγή των Ελλήνων.
Με την έναρξη της εκδήλωσης, ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης στην εισαγωγική του ομιλία για να φέρει το κατάλληλο πνεύμα στις εκατοντάδες ψυχές που ήταν παρόν είπε, «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σας καλοσωρίζουμε στα «Παρχάρια 2010», στο δήμο Δοξάτου και στο πευκοδάσος των Κυργίων.
Θα έχετε την ευκαιρία να γίνεται κοινωνοί σε ήθη και έθιμα που διατηρήθηκαν για 3000 χρόνια, ιστορίες και παραδόσεις που μεταφέρθηκαν από γενεά σε γενεά. Οι μνήμες θα σας ταξιδέψουν, οι καρδιές θα ριγήσουν και οι ψυχές θα πετάξουν στα παρχάρια του αλησμόνητου Πόντου, του δικού μας Πόντου. Εκεί όπου ξαναζωντανεύουν οι ψυχές των προγόνων μας, εκεί που αφήσαμε μόνους και έρημους τους νεκρούς μας.
Εκεί όπου ξαναζεί η ιστορία και η παράδοση, εκεί που η γλυλολάλητη λύρα αφήνει τον αργόσυρτο, αρχέγονο νοσταλγικό της ήχο να διαβεί τα μονοπάτια της αξέχαστης πατρίδας. Η στιγμή μοναδική, ένας θρύλος ξαναρχίζει, μια παράδοση αιώνων συνεχίζεται… την παραθέτουμε ως ευλαβικό ευαγγέλιο μνήμης, ταπεινό πρόσφορο ψυχής, ως δικαίωση των αδικοχαμένων αδελφών μας…».
Μετά την ομιλία του κ. Καϊκουνίδη ακολούθησε η έξοδος της εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον π. Κορυφίδη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έξοδος γενεθλίου χώματος, νερού και στάχια της πατρίδας, όλα από το Ακτουβάν της Σαμψούντας, όπως επίσης και έξοδος μιας πέτρας από το Σερνίτς – Νταρ, πέτρα που προέρχεται από τα υπολείμματα μιας παλιάς Ελληνική εκκλησίας που βρισκόταν εκεί.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση για όλους τους σφαγιασθέντες του Πόντου και της Μ. Ασίας, προσκλητήριο ανταρτών του Πόντου και ενός λεπτού σιγή.
Πραγματοποιήθηκαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Δοξάτου, του επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Δοξάτου και του εκπρόσωπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυργίων «Αρίων».
Μετά τους χαιρετισμούς ανέβηκαν οι παλμοί αναπαριστώντας την έξοδο στο Παρχάρι όπως γινόταν στον ιστορικό Πόντο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα θεατρικό σατιρικό μονόπρακτο Αριστοφανικού τύπου από την Ιούλη Γεωργίαδου με θέμα, «Τα Παρχάρια και η Παρχαρομάνα τότε και σήμερα».
Ακολούθησαν χοροί από Συλλόγους της Δράμας και της Καβάλας, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σάββα Μαυρίδη, από τους πλέον εξειδικευμένους στη Λαογραφία του Πόντου, σύμφωνα πάντα με το Μιχάλη Καϊκουνίδη, ο οποίος μίλησε για τα Παρχάρια, την Ποντιακή διάλεκτο, την ιστορική επαναλειτουργία του θρυλικού Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά από τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος αυτού.
Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τους ποντίους καλλιτέχνες Φάνη Κουρουκλίδη (λύρα) και Γιάννη Χριστοδουλίδη (τραγούδι).
Να σημειώσουμε πως ο Δήμαρχος Δοξάτου Τάσος Χατζηλαζάρου στο τέλος της εκδήλωσης εξέφρασε την επιθυμία τα παρχάρια των Κυργίων να καθιερωθούν ως θεσμός στην περιοχή με αξιώσεις, ενώ ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου.
Πηγή: Ξυράφι