Τελέστηκαν με κάθε λαμπρότητα το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αφιερωμένου στη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού ολοκαυτώματος. Το Μνημείο κοσμεί πλέον την Πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στο "Άλσος Ανδρέας Βαλαχής" και είναι φιλοτεχνημένο από τον διακεκριμένο γλύπτη Αναστάση Κρατίδη.
Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων Ν. Μαγνησίας ξεκινώντας την τελετή των αποκαλυπτηρίων είπε: Σήμερα εμείς οι Πόντιοι του Νομού Μαγνησίας εκπληρώνουμε ένα ιερό χρέος και επιτελούμε ένα υπέρτατο καθήκον: τιμούμε και παραδίδουμε στην αθανασία τους νεκρούς μας που παρίστανται και μας δείχνουν το δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης και της αποστολής.
Κληρονόμοι εμείς και μνήμονες της μεγάλης αυτής παρακαταθήκης, προσευχόμαστε και υποκλινόμαστε ευλαβικά μπροστά τους.
Σε μέρα όπως η σημερινή, μνήμης και οδύνης για την εξόντωση των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και τον ξεριζωμό από την πατρώα γη άλλων 500.000 καταδικασμένων ψυχών στην εξαθλίωση της προσφυγιάς, το νόημα αυτής εδώ της τελετής δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο μήνυμα ηχηρό προς την Πολιτεία ότι εμείς οι Πόντιοι πρέπει επιτέλους να δικαιωθούμε από την εξωτερική μας πολιτική στη αντιμετώπιση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τον Φεβρουάριο του 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώριζε ομόφωνα την Ποντιακή Γενοκτονία. Αυτό σήμαινε ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θα αναλάμβαναν όλες τις ηθικές, πολιτικές και διπλωματικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από την αναγνώριση αυτή.
Όμως το Ποντιακό δεν βρήκε μέχρι σήμερα τη λύση του. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να εντάξουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα με την Τουρκία.
Ας είναι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, άξονας σύνεσης αλλά και τόλμης της εξωτερικής αυτής πολιτικής για την διεθνοποίηση του ποντιακού ζητήματος και την απόδοση δικαίου γιατί η ιστορική απόφαση αναγνώρισης από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων τον φετινό Μάρτιο, αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει ευαίσθητη σε θέματα αναγνώρισης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση όλων μας για την ανακοίνωση της πρόσφατης απόφασης της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου κάθε 15Αύγουστο, χοροστατούντος του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ύστερα από 87 χρόνια σιωπής.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ενώσεως εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας και της Επιτροπής ανέγερσης του Μνημείου μας, ευχαρίστησε θερμά τον πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο που χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου και έκαμε το όραμα όλων των Διοικήσεων της Ενώσεως πραγματικότητα, τον Δήμαρχο της Πόλης κ. Παύλο Μαβίδη για την διαρκή και ένθερμη συμπαράστασή του, τους βουλευτές του Νομού για τις προσωπικές τους προσπάθειες στην επίτευξη του στόχου, τον Κωσταντίνο Φωτιάδη, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας για την ευγενική παραχώρηση της συλλογής έργων ζωγραφικής, που θα εκτίθενται στην Αίθουσα τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας έως 30/6, τον Ταξίαρχο Ταμουρίδη Νικόλαο που σχεδίασε τα πρώτα σκαλοπάτια του Μνημείου, τον Δήμαρχο και την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Νέας Ιωνίας για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους, το Κέντρο πέτρας Απόστολου Πατατούκου για την ευγενική προσφορά του και τους εργαζομένους στο Πολιτιστικό Τμήμα και στο Δημοτικό Ωδείο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης "ΙΩΝΙΑ" για την ένθερμη υποστήριξή τους.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το Μνημείο αυτό γιατί θα κρατά ζωντανή την τρισχιλιόχρονη Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ροδούλα Ζήση έκανε λόγο για σεβασμό και τιμή στη διατήρηση της μνήμης της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες του Πόντου χάθηκαν από τους Νεότουρκους οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα εις βάρος τους. Ανέφερε πως είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μέχρι την δικαίωσή τους και επεσήμανε πως πρέπει να διεθνοποιηθεί το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και πως η Βουλή κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Στη συνέχεια ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής σήμερα της Ν.Δ. Νομού Μαγνησίας κ. Θανάσης Νάκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου για την χρηματοδότηση του Μνημείου μέσω του προγράμματος "Θησέας", για να δοθεί η αρμόζουσα τιμή, όπως είπε, στους Έλληνες του Πόντου που υπέστησαν βίαιο εκπατρισμό από το τουρκικό κράτος και εκδιώχθηκαν από τα πατρώα εδάφη τους. Παρ΄ όλα αυτά, είπε, οι Έλληνες του Πόντου πρόκοψαν και αποτελούν ένα πρωτοπόρο, ενσωματωμένο πια κομμάτι της πατρίδας, που έχει αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική, πολιτική, οικονομική, εμπορική και κοινωνική δράση. Κλείνοντας ανέφερε πως η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχαστούν τα αθώα θύματα του Ποντιακού ολοκαυτώματος και ανέφερε πως οι Τούρκοι άσκησαν τη γενοκτόνα τακτική τους και στους Αρμένιους και τους Κούρδους, με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο. Οι νεότουρκοι αφαίμαξαν τους ελληνικούς πληθυσμούς, τους εκπάτρισαν, τους εκτόπισαν, τους αποδεκάτισαν με συνεργούς την πείνα, την αρρώστια, τις κακουχίες, την αδιαφορία και την κρυφή επικουρία των Μεγάλων.
Είπε επίσης πως η Τουρκία το λιγότερο που οφείλει να κάμει είναι να ζητήσει συγνώμη για τα 353.000 αθώα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν θέλει να λέγεται πολιτισμένο κράτος.
Κλείνοντας συγκινημένος ο Δήμαρχος είπε πως το Μνημείο θα αποτελεί τον Φάρο της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού και πως αυτή η ημέρα μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς ας προβληματίσει για να έχουμε καλύτερες επιλογές στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Παρχαρίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς το δραστήριο Σύλλογο και την συγκίνηση του που παραβρίσκεται στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης αλλά η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου και προέτρεψε τον κόσμο να είναι όλοι εκεί, τον φετινό 15 Αύγουστο.
Ακολούθησε ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε πως ο όρος γενοκτονία, μεταξύ άλλων, επινοήθηκε για να στιγματίσει καταστάσεις του παρελθόντος, οι οποίες προσέλαβαν διαστάσεις εθνοκάθαρσης στα πλαίσια εθνογενετικών διαδικασιών του παρελθόντος. Είπε πως είναι καιρός να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μνήμη. Γιατί ο δρόμος προς το αύριο περνάει μέσα από το ξεκαθάρισμα με το χθες και ότι αυτό αντιπροσωπεύει. Όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι στο πεπρωμένο με τόλμη και συνέπεια αλλά και με σεβασμό απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών συμπατριωτών. Στο τέλος έκαμε αναφορά στο ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει επιτέλους να εκπληρώσει την υπόσχεση έκδοσης του τόμου της Γενοκτονίας που έχει έτοιμο μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες στο συρτάρι της, για να σταλεί στους ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι επιτελούν εξαιρετικά μοναδικό έργο στο ζήτημα της διεθνοποίησης του ποντιακού ζητήματος.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τους κ.κ. Ροδούλα Ζήση, Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Θανάση Νάκο, πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών και Παύλο Μαβίδη, Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Η πλατεία γέμισε με δάκρυα όταν ανάφτηκαν τα 353 κεριά στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η λαμπρή τελετή τελείωσε με τον Πυρρίχιο Χορό, ο οποίος αφιερώθηκε στους άταφους νεκρούς της Γενοκτονίας.
Στην τελετή παρέστησαν και οι: Δήμαρχοι Βόλου και Πορταριάς κ.κ. Αλέκος Βούλγαρης και Βασίλης Κοντορίζος, η αντινομάρχης κ. Νατάσσα Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Γιώργος Κολέτσος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο πρώην Νομάρχης κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Νέας Ιωνίας κ.κ. Σούλα Βαΐου, Απόστολος Καζάκης, Σακελλαρίου Κώστας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΩΝΙΑ κ. Στέφανος Λάζος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού κ. Λαμπρινίδης Φώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τέλης Μπασδάνης, ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Νίκος Μαυρόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Ταμουρίδης, ο πρώην Αρχηγός ΑΤΑ κ. Θεολόγος Συμεωνίδης, εκπρόσωποι Εκκλησιαστικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΘΡΑΚΗΣ 126
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ
Τ.Κ. 38445
Τηλ. & Φαξ: 242106104
Η Πρόεδρος της Ενώσεως Ποντίων Ν. Μαγνησίας ξεκινώντας την τελετή των αποκαλυπτηρίων είπε: Σήμερα εμείς οι Πόντιοι του Νομού Μαγνησίας εκπληρώνουμε ένα ιερό χρέος και επιτελούμε ένα υπέρτατο καθήκον: τιμούμε και παραδίδουμε στην αθανασία τους νεκρούς μας που παρίστανται και μας δείχνουν το δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης και της αποστολής.
Κληρονόμοι εμείς και μνήμονες της μεγάλης αυτής παρακαταθήκης, προσευχόμαστε και υποκλινόμαστε ευλαβικά μπροστά τους.
Σε μέρα όπως η σημερινή, μνήμης και οδύνης για την εξόντωση των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και τον ξεριζωμό από την πατρώα γη άλλων 500.000 καταδικασμένων ψυχών στην εξαθλίωση της προσφυγιάς, το νόημα αυτής εδώ της τελετής δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο μήνυμα ηχηρό προς την Πολιτεία ότι εμείς οι Πόντιοι πρέπει επιτέλους να δικαιωθούμε από την εξωτερική μας πολιτική στη αντιμετώπιση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τον Φεβρουάριο του 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώριζε ομόφωνα την Ποντιακή Γενοκτονία. Αυτό σήμαινε ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θα αναλάμβαναν όλες τις ηθικές, πολιτικές και διπλωματικές υποχρεώσεις που απέρρεαν από την αναγνώριση αυτή.
Όμως το Ποντιακό δεν βρήκε μέχρι σήμερα τη λύση του. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να εντάξουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα με την Τουρκία.
Ας είναι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, άξονας σύνεσης αλλά και τόλμης της εξωτερικής αυτής πολιτικής για την διεθνοποίηση του ποντιακού ζητήματος και την απόδοση δικαίου γιατί η ιστορική απόφαση αναγνώρισης από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων τον φετινό Μάρτιο, αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει ευαίσθητη σε θέματα αναγνώρισης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση όλων μας για την ανακοίνωση της πρόσφατης απόφασης της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου κάθε 15Αύγουστο, χοροστατούντος του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ύστερα από 87 χρόνια σιωπής.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ενώσεως εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ποντίων Νομού Μαγνησίας και της Επιτροπής ανέγερσης του Μνημείου μας, ευχαρίστησε θερμά τον πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θανάση Νάκο που χρηματοδότησε την ανέγερση του Μνημείου και έκαμε το όραμα όλων των Διοικήσεων της Ενώσεως πραγματικότητα, τον Δήμαρχο της Πόλης κ. Παύλο Μαβίδη για την διαρκή και ένθερμη συμπαράστασή του, τους βουλευτές του Νομού για τις προσωπικές τους προσπάθειες στην επίτευξη του στόχου, τον Κωσταντίνο Φωτιάδη, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας για την ευγενική παραχώρηση της συλλογής έργων ζωγραφικής, που θα εκτίθενται στην Αίθουσα τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας έως 30/6, τον Ταξίαρχο Ταμουρίδη Νικόλαο που σχεδίασε τα πρώτα σκαλοπάτια του Μνημείου, τον Δήμαρχο και την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Νέας Ιωνίας για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους, το Κέντρο πέτρας Απόστολου Πατατούκου για την ευγενική προσφορά του και τους εργαζομένους στο Πολιτιστικό Τμήμα και στο Δημοτικό Ωδείο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης "ΙΩΝΙΑ" για την ένθερμη υποστήριξή τους.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το Μνημείο αυτό γιατί θα κρατά ζωντανή την τρισχιλιόχρονη Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ροδούλα Ζήση έκανε λόγο για σεβασμό και τιμή στη διατήρηση της μνήμης της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες του Πόντου χάθηκαν από τους Νεότουρκους οι οποίοι διέπραξαν εγκλήματα εις βάρος τους. Ανέφερε πως είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος μέχρι την δικαίωσή τους και επεσήμανε πως πρέπει να διεθνοποιηθεί το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και πως η Βουλή κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Στη συνέχεια ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής σήμερα της Ν.Δ. Νομού Μαγνησίας κ. Θανάσης Νάκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου για την χρηματοδότηση του Μνημείου μέσω του προγράμματος "Θησέας", για να δοθεί η αρμόζουσα τιμή, όπως είπε, στους Έλληνες του Πόντου που υπέστησαν βίαιο εκπατρισμό από το τουρκικό κράτος και εκδιώχθηκαν από τα πατρώα εδάφη τους. Παρ΄ όλα αυτά, είπε, οι Έλληνες του Πόντου πρόκοψαν και αποτελούν ένα πρωτοπόρο, ενσωματωμένο πια κομμάτι της πατρίδας, που έχει αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική, πολιτική, οικονομική, εμπορική και κοινωνική δράση. Κλείνοντας ανέφερε πως η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχαστούν τα αθώα θύματα του Ποντιακού ολοκαυτώματος και ανέφερε πως οι Τούρκοι άσκησαν τη γενοκτόνα τακτική τους και στους Αρμένιους και τους Κούρδους, με τον ίδιο βάρβαρο τρόπο. Οι νεότουρκοι αφαίμαξαν τους ελληνικούς πληθυσμούς, τους εκπάτρισαν, τους εκτόπισαν, τους αποδεκάτισαν με συνεργούς την πείνα, την αρρώστια, τις κακουχίες, την αδιαφορία και την κρυφή επικουρία των Μεγάλων.
Είπε επίσης πως η Τουρκία το λιγότερο που οφείλει να κάμει είναι να ζητήσει συγνώμη για τα 353.000 αθώα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν θέλει να λέγεται πολιτισμένο κράτος.
Κλείνοντας συγκινημένος ο Δήμαρχος είπε πως το Μνημείο θα αποτελεί τον Φάρο της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού και πως αυτή η ημέρα μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς ας προβληματίσει για να έχουμε καλύτερες επιλογές στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Παρχαρίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς το δραστήριο Σύλλογο και την συγκίνηση του που παραβρίσκεται στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης αλλά η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου και προέτρεψε τον κόσμο να είναι όλοι εκεί, τον φετινό 15 Αύγουστο.
Ακολούθησε ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε πως ο όρος γενοκτονία, μεταξύ άλλων, επινοήθηκε για να στιγματίσει καταστάσεις του παρελθόντος, οι οποίες προσέλαβαν διαστάσεις εθνοκάθαρσης στα πλαίσια εθνογενετικών διαδικασιών του παρελθόντος. Είπε πως είναι καιρός να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μνήμη. Γιατί ο δρόμος προς το αύριο περνάει μέσα από το ξεκαθάρισμα με το χθες και ότι αυτό αντιπροσωπεύει. Όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι στο πεπρωμένο με τόλμη και συνέπεια αλλά και με σεβασμό απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών συμπατριωτών. Στο τέλος έκαμε αναφορά στο ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει επιτέλους να εκπληρώσει την υπόσχεση έκδοσης του τόμου της Γενοκτονίας που έχει έτοιμο μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες στο συρτάρι της, για να σταλεί στους ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι επιτελούν εξαιρετικά μοναδικό έργο στο ζήτημα της διεθνοποίησης του ποντιακού ζητήματος.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου από τους κ.κ. Ροδούλα Ζήση, Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Θανάση Νάκο, πρώην Υφυπουργό Εσωτερικών και Παύλο Μαβίδη, Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Η πλατεία γέμισε με δάκρυα όταν ανάφτηκαν τα 353 κεριά στην μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Η λαμπρή τελετή τελείωσε με τον Πυρρίχιο Χορό, ο οποίος αφιερώθηκε στους άταφους νεκρούς της Γενοκτονίας.
Στην τελετή παρέστησαν και οι: Δήμαρχοι Βόλου και Πορταριάς κ.κ. Αλέκος Βούλγαρης και Βασίλης Κοντορίζος, η αντινομάρχης κ. Νατάσσα Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων κ. Γιώργος Κολέτσος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο πρώην Νομάρχης κ. Παναγιώτης Σκοτινιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Νέας Ιωνίας κ.κ. Σούλα Βαΐου, Απόστολος Καζάκης, Σακελλαρίου Κώστας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΩΝΙΑ κ. Στέφανος Λάζος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού κ. Λαμπρινίδης Φώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τέλης Μπασδάνης, ο Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Νίκος Μαυρόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Ταμουρίδης, ο πρώην Αρχηγός ΑΤΑ κ. Θεολόγος Συμεωνίδης, εκπρόσωποι Εκκλησιαστικών, Στρατιωτικών, Λιμενικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΘΡΑΚΗΣ 126
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ
Τ.Κ. 38445
Τηλ. & Φαξ: 242106104