Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Γιάννης Νικολαΐδης: Σταμάτησε ένα μεγάλο σχέδιο για δημιουργία δασικού χωριού


Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά με τις ενέργειες που γίνονται, εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα άμεσα


Είναι χείμαρρος ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή «σε πρωϊνό χρόνο» όπου συζητήθηκε το θέμα της εκδίκασης της ένστασης του τεμένους Νυμφαίας, σχετικά με εκτάσεις που διεκδικεί στην δασική περιοχή. Οι προβληματισμοί του αποτυπώνονται αυτούσιοι.

«Η δική μας περιέργεια είναι το εξής γεγονός: Πως είναι δυνατόν για 9 ολόκληρα χρόνια ένα πολιτιστικό σωματείο να έχει παρουσία στον εν λόγω χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διότι η συντήρηση του χώρου, η φροντίδα για τα δέντρα τα οποία έχουν φυτευτεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τα οποία στην συνέχεια καταστράφηκαν γιατί υπήρξαν κάποιες ζημιές, πως είναι δυνατόν να υπάρχει μια διαρκής παρουσία 9 ετών, να έχουν επενδυθεί πάνω από 200.000 ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση, από διάφορα προγράμματα, να έχουν επισκεφτεί τον χώρο πάνω από 300 πολιτιστικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, να μην έχει γίνει ποτέ καμία παρέμβαση από κανέναν και ξαφνικά πέρυσι, μετά την περσινή πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και αφού έχουν ολοκληρωθεί υποδομές με ξύλινα κιόσκια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 700 – 800 άτομα, ξαφνικά να δημιουργείται αυτό το θέμα.

Πραγματικά είχαμε ξαφνιαστεί γιατί εμείς δεν βρεθήκαμε τυχαία σε αυτό τον χώρο. Βρεθήκαμε επειδή υποδείχτηκε σε εμάς αυτός ο χώρος από αρμόδια υπηρεσία και ότι και αν έγινε μέσα σε εκείνο τον χώρο έγινε από προτάσεις δικές μας και ότι το όλο θέμα και η όλη διεκδίκηση έγινε αφορμή για να σταματήσει ακόμη μια μεγάλη επένδυση στον εν λόγω χώρο, που έχει να κάνει με την δημιουργία ενός παραδοσιακού δασικού χωριού. Ελπίζω μετά το αίσιο τέλος και την απόδειξη ότι το ακίνητο αυτό ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, διότι θα είναι κρίμα κόποι τόσων ετών από την πλευρά την δική μας, για να καθιερώσουμε την εκδήλωση αυτή, δηλαδή να κάνουμε την τοπική κοινωνία να αγαπήσει το δάσος, την ορεινή Ροδόπη, να ανακαλύψει την σπάνια ομορφιά της, να μάθει όλη η περιφέρεια ότι εδώ στην Ροδόπη γίνεται πραγματικά ένα αυθεντικό πανηγύρι, γιατί ο παραδοσιακός χορός είχε ξεκινήσει από το φυσικό περιβάλλον. Έχει δημιουργηθεί μέσα στην φύση και είναι πολύ σημαντικό ο νέος χορευτής να δει τον παραδοσιακό χορό, να τον γευτεί μέσα στην φύση. Φέτος όπως κάθε χρονιά την εκδήλωση επισκέπτονται πάνω από 30 και 40 οργανωμένες αποστολές, που φτάνουν με λεωφορεία και χιλιάδες κόσμου ως επισκέπτες και αυτές οι υποδομές δημιουργήθηκαν προοδευτικά.

Αυτοί που θα αποφανθούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σαφέστατα είναι η ελληνική δικαιοσύνη και το συμβούλιο ιδιοκτησίας Δασών που σε λίγες ημέρες θα αποφανθεί. Όσον αφορά τα άλλα ακίνητα, και στις άλλες χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, υπήρξαν παρεμβάσεις πάλι με προτάσεις δικές μας όσον αφορά την διαμόρφωση τους και τότε οι αρμόδιοι φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είχαν εγείρει κάποιο θέμα ότι μπορεί να μην είναι του ελληνικού δημοσίου.

Έγιναν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και σε γειτονικά ακίνητα για την διαμόρφωση του παρκινγκ, συγκεκριμένα σε ένα γειτονικό χορτολίβαδο, κανείς δεν ήρθε να ενοχλήσει ή να αναρτήσει κάποια ταμπέλα που να λέει «ξέρετε εδώ δεν πρέπει να ξαναμπείτε γιατί είναι ιδιόκτητο», ούτε κανείς τα πείραξε ποτέ και είναι λυπηρό το ιδιοκτησιακό θέμα στα παρχάρια να το εκμεταλλεύεται ο Τύπος, γιατί πραγματικά είναι λυπηρό να διαβάζω άρθρα που ήταν ανυπόστατα και ψευδή.

Τι συμφέροντα μπορεί να κρύβονται από πίσω;
-Εγώ δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες, διότι ειλικρινά δεν έχω αποκομίσει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα και δεν έχω και τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξέρω, πάντως το σίγουρο είναι ότι εμείς είμαστε εκεί 9 χρόνια, έχουμε παρουσία σε συνεχή βάση, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και έχουμε ξαφνιαστεί και στεναχωρηθεί πάρα πολύ που μετά από 9 χρόνια δημιουργήθηκε αυτό το θέμα. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, δεν θέλουμε να τους βλέπουμε σαν καταπατητές της βακουφικής περιουσίας, αλλά αυτό που μας ξαφνιάζει είναι πως είναι δυνατόν η περιουσία αυτή, την οποία γνωρίζουν οι κάτοικοι της Νυμφαίας, η οποία εδώ και χρόνια έχει μέσα αυτές τις υποδομές που κατασκευάστηκαν με την φροντίδα και την οικονομική συμβολή του ελληνικού δημοσίου, ξαφνικά μετά την εκδήλωση του 2009 να έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο θέμα και μάλιστα να ταυτίζεται χρονικά με την ιστορία κατεδάφισης της βρύσης και του μνημείου, στο αντίστοιχο πανηγύρι που γίνεται στα Χίλια, στην ανατολική πλευρά της ορεινής Ροδόπης.

Να σας ευχαριστήσω θερμά.

Πηγή: Ο Χρόνος