Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πετυχημένα Φίλυρα


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα 5α Φίλυρα, στη Φιλυριά, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στις 9:30 μ.μ., στο προαύλιο του συλλόγου από τον Π.Σ. Ποντίων Φιλυριάς «Η ΦΙΛΥΡΙΑ» και υπό την αιγίδα του Δήμου Γουμένισσας. Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων που πλαισίωσαν το πρόγραμμα ήταν της Ραχώνας και Φιλυριάς. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Κεχαΐδου ως ευχαριστήριο δώρο για τη συμμετοχή του συλλόγου Ποντίων Ραχώνας, προσέφερε την εικόνα της Αγίας Κυριακής στον πρόεδρο του συλλόγου.

Ακολούθησε γλέντι με ποντιακολαϊκό τραγούδι, με το μεγάλο πόντιο καλλιτέχνη Πόλυ Παυλίδη στη λύρα και την ορχήστρα του.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Ιουλίου και την κυριώνυμο ημέρα Τετάρτη 7 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής στο ομώνυμο Ιερό Ναό της Φιλυριάς.

Το απόγευμα της Τρίτης τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός και Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Αρχιμ. Νικόδημου Δαούλκα, του π. Σταύρου Καρεκλά και άλλων ιερέων. Πολυπληθής ήταν η παρουσία των πιστών που προσέτρεξαν στην χάρη της Αγίας τις δύο αυτές ημέρες.

Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε την πρώτη ημέρα της εβδομάδος, που είναι αφιερωμένη στον Κύριο, γι’ αυτό και έλαβε το όνομα Κυριακή. Είναι καρπός προσευχής. Είναι δώρο του Θεού στον Δωρόθεο και την Ευσεβία, τους ευσεβείς γονείς της που ήσαν άτεκνοι και προσεύχονταν στο Θεό μέρα και νύκτα, με πολλή πίστη και αγάπη να τους χαρίσει ένα παιδί.

Σύμφωνα με την υπόσχεσή τους την ανέθρεψαν "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου", κατά τον Απόστολο Παύλο και την πρόσφεραν σαν αντίδωρο στον Θεό. Ο λαός αγαπά πολύ τους Αγίους και τους τιμά με κάθε τρόπο και διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως με τα πανηγύρια την ημέρα της μνήμης τους.

Στη Φιλυριά, γίνεται αληθινό, ποντιακό πανηγύρι που το διοργανώνει ο Π.Σ. Ποντίων «Η ΦΙΛΥΡΙΑ». Μετά την λατρευτική σύναξη στον όμορφο Ναό της Αγίας Κυριακής, ακολουθεί η ευχαριστιακή Τράπεζα ή υλική τράπεζα, αφού ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική ύπαρξη.

Το πανηγύρι της οσίας Κυριακής στη Φιλυριά είναι πνευματική αναβάπτιση στα νάματα της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης. Η αγία με την γέννησή της προξένησε μεγάλη χαρά στους γονείς της. Με την συνεχή παρουσία, τις πρεσβείες, αλλά και με το ετήσιο πανηγύρι της προξενεί αληθινή χαρά και αγαλλίαση στους κατοίκους της Φιλυριάς, της γύρω περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την ορθόδοξη Οικουμένη.

Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Γουμένισσας κ. Μαρία Παλάνη παρακολούθησε τον αρχιερατικό εσπερινό και ευχήθηκε στο σύλλογο χρόνια πολλά και πάντα όλες τους οι εκδηλώσεις να στέφονται με επιτυχία όπως αυτή των 5ων Φιλύρων.

Πηγή: Ειδήσεις