Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ"

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ακριτοχωρίου Θρακικού "Οι Ακρίτες" σας καλεί στο 2ο Ακριτικό Πανοϋρ που θα γίνει στις 22 Ιουλίου 2010 στο προαύλιο του Δημ. Σχολείου Ακριτοχωρίου.

Συμμετέχουν: Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Γ. Σανίδης (λύρα), Πουλαντζακλής Γιώργος (κεμανέ, λύρα, τραγούδι), Σιαμίδης Γιώργος (αγγείον, γαβάλ), Πολυχρονίδης Γιάννης (νταούλι) και οι Μωμόγεροι του Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης.

Η Αναβίωση

Στις 22 Ιουλίου 2008 προς ανάμνηση του ξεχασμένου προσκυνήματος των Παφραίων και μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του Ακριτοχωρίου, τοποθετήθηκε στην εκκλησία του χωριού η νέα εικόνα της Παναγίας Μάγαρας (ή Οτ Καγιά).

Η εικόνα είναι δωρεά και αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ι. Η. Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.

Κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου γίνεται περιφορά της εικόνας και ακολουθεί πολιτιστική εκδήλωση από το Σύλλογο Ποντίων του χωριού, αναβιώνοντας έτσι κατά καποιο τρόπο και τη μεγάλη πανήγυρη που γίνονταν στην Πατρίδα πριν τον ξεριζωμό.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την Ακολουθία της Υπεραγίας Θεοτόκου Επονομαζόμενης Μάγαρας της εν επαρχία Πάφρας του Πόντου νυν τιμωμένης εν Ακριτοχώριο Σιντικής , του Δρος Χαραλάμπου Μ. Μπούσια (Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας).

Ήχος α΄ Των ουρανίων Ταγμάτων

Φρουρός, ακέστωρ και σκέπη
και μέγα στήριγμα
Παφραίων Χριστωνύμων,
και Ποντίων απάντων,
της Μάγαρας Παρθένε, σκέπε πιστούς
νύν είς Ακριτοχώριον
ασπαζομένους την εικόνα σου τη σεπτήν,
χαριτόβρυτε Παντάνασσα.








Οικολογικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Ακριτοχωρίου Θρακικού "Οι Ακρίτες"
Ακριτοχώρι, Σέρρες
Τ.Κ. 62043
Τηλ. & Fax: 2323071090
Κιν. 6944554325
akrites.akritochoriou@gmail.com