του Γιώργου Κιούση
Έντεκα συναπτά έτη, τέτοια εποχή κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού των Ποντίων της Ευρώπης, στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, το 29ο για την ιστορία, στο Μπόχουμ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ντίσελντορφ.
Παρά την κρίση την ελληνογερμανική, εδώ δεν συζήτησαν για ταμειακές μηχανές, μέτρα του ΔΝΤ και επαναπροσδιορισμούς του ελλείμματος, αλλά για το χρέος τους, η ιστορία να παραμείνει ζωντανή, η πατρίδα να διατηρηθεί ως ιδέα στο αγιοκάντηλο της ψυχής. Μιλούν για την Ελλάδα και δακρύζουν, λες και κοινωνούν σε ιερή τελετουργία. Βλέμματα βαθιά και ειλικρινή, νεολαίοι με χαμόγελο και ελπίδα.
Το φετινό 29ο Φεστιβάλ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης δεν το άγγιξε η περιδίνηση της κρίσης. Με τη λετσίνα, το τικ, το κότσαρι, το διπάτ, τη σέρρα, τη σερανίτσα, τα μαντίλια, που χόρεψαν πάνω από 1.500 ποντιόπουλα με τις παραδοσιακές τους στολές από Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και Σουηδία, στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε μια εποχή αναψηλάφησης αξιών και θεσμών. Οταν έχεις στόχους και αξίες, όταν έχεις οράματα και νουνεχείς ηγεσίες, δικαιούσαι καλύτερο μέλλον.
Ολα τα παραπάνω τόσα χρόνια οι Πόντιοι τα σοδειάζουν. Η επιτυχία, καρπός συλλογικός και προσωποπαγής: Γιώργος Τσορακλίδης, Χρήστος Γαλανίδης, Γιώργος Αμαραντίδης, Τάκης Εμμανουηλίδης, Τεό Κωνσταντινίδης, Λάκης Βασιλειάδης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιάννης Μπουρσανίδης και οι αείμνηστοι Γιάννης Ταϊγανίδης, Γιάννης και Χρήστος Παπαδόπουλος και μετά, η νέα γενιά...
Ήταν εκεί: ο αθόρυβος αρωγός Γιώργος Λυσσαρίδης, η Αφέντρα Βαρσαμακίδου της εξαιρετικής «Οδύσσειας» του δορυφορικού τής ΕΡΤ, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο στεντόριος «βηματοδότης» του Φεστιβάλ, οι Πόντιοι της Σουηδίας, που κατάφεραν την αναγνώριση της γενοκτονίας από το εκεί Κοινοβούλιο. Επόμενα ραντεβού, τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο και του χρόνου στα τριαντάχρονα, μάλλον στη Φρανκφούρτη... *
Όνειρα της αθωότητας
«Η ΟΣΕΠΕ πήγε και θα πηγαίνει καλά όσο έχει τη στήριξη και την αγάπη των μελών της», τόνισε ο Χρήστος Γαλανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για ελλείμματα οικονομικά και δημοσιονομικά και σπανίως ακούμε για "έλλειμμα ψυχής και ζωής". Να μη μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς, να αγωνιστούμε να φύγουμε από τη μιζέρια, να πάμε μπροστά, να ανοίξουμε δρόμους την ώρα που πρέπει, για να ξανανθίσει η ελπίδα για μια δικαιότερη ζωή και να πάρουν σάρκα και οστά "τα όνειρα της αθωότητας"».
Ικανοποίηση για Σουμελά
Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στον ποντιακό Ελληνισμό η ανακοίνωση της πρόσφατης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά του Πόντου κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Η απόδοση της ιστορικής Ιεράς Μονής στη Θεία Λατρεία, ύστερα από 87 χρόνια σιωπής, αποκαθιστά, έστω μερικώς, τα ιστορικά δικαιώματα του ποντιακού Ελληνισμού αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή του ιστορικού Πόντου», τονίζει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης, ο οποίος προτρέπει τα 375 σωματεία-μέλη της ΠΟΕ να συμμετάσχουν στην πρώτη Θεία Λειτουργία, στις 15 Αυγούστου.
«Αδά είναι τ' αδέλφια μ'»
Ο Μουσταφά Γιλτίζ γεννήθηκε το 1938 στο Κατοχώρι (σημερινή Τσαϊκαρά) του Νομού Τραπεζούντας του Πόντου.
Έχει δύο παιδιά, τον Κεμάλ και τον Μαχίρ. Βρέθηκαν και οι τρεις στο Φεστιβάλ στο Μπόχουμ. Ο Μουσταφά -δάσκαλος και χότζας- μας είπε σε καταπληκτικά ποντιακά. «Εγώ τη Τουρκάντς κι αγαπώ ατς, πολλά ψέματα λέγνε. Οι παλαιοί έμουν έλεαν, τ' εμετέρ' κι οι Πόντιοι άμον αδέλφια έσαν. Η ψύ μ' λύεται όταν ακούω τον κεμετζέ και οι Πόντιοι αδά είναι τ' αδέλφια μ'». Μετάφραση: «Εγώ τους Τούρκους δεν τους αγαπάω, γιατί λένε πολλά ψέματα. Οι πατεράδες και οι παππούδες μάς έλεγαν πως εμείς και οι Πόντιοι ήμασταν σαν αδέλφια. Η ψυχή μου αγαλλιάζει όταν ακούω την ποντιακή λύρα και οι Πόντιοι εδώ είναι τα αδέλφια μου».
Αντιθέσεις
- Ελπίδα Τσουρή πρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
«Ο ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της διασποράς μας».
- Γιώργος Αμαραντίδης αναπληρωτής πρόεδρος ΣΑΕ
«Οι απόδημοι στηρίζουν την πατρίδα, η Ελλάδα τι κάνει για τη διασπορά;»
Πηγή: Ελευθεροτυπία