Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας συμμετείχε με το μεγάλο χορευτικό τη τμήμα στο διεθνές φεστιβάλ που διοργάνωσε ο όμιλος πολιτισμού και τουρισμού του Σισλί Κων/πολης από τις 28-6-10 εως 4-7-10.

Η αποστολή των 21 ατόμων της Λέσχης φιλοξενήθηκε από τους διοργανωτές στις φοιτητικές εστίες του πολυτεχνείου του Σισλί μαζί με τις αποστολές των άλλων χορών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, της Τσεχίας, Νορβηγίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και του Πουέρτο Ρίκο.

Κατά τη διαμονή μας εκεί ξεναγηθήκαμε στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ καθώς επίσης περιηγηθήκαμε με καραβάκι στο Βόσπορο θαυμάζοντας τα παράλια της ευρωπαϊκής αλλά και της ασιατικής Κων/πολης.

Οι παραστάσεις που δώσαμε ήταν στην πλατεία του Σισλί, στο Καγίτχαν, μια περιοχή η οποία παλαιότερα αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Πόλης, στο ξενοδοχείο Τζεβαχίρ, στο εμπορικό κέντρο Τζεβαχίρ, στο εμπορικό κέντρο Προφίλο, στην περιοχή Τσεκμέκιοϊ και φυσικά στο ίδρυμα της Μαύρης Θάλασσας.

Εκτός από τις καθημερινές παραστάσεις, συμμετείχαμε και σε δυο παρελάσεις η μία εκ των οποίων ήταν στην οδό ανεξαρτησίας, μπροστά από το ελληνικό προξενείο. Οπότε η ποντιακή λύρα, το αγγείο, το ταούλ, το τραγούδι και ο χορός ξεσήκωσαν τα πλήθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις-παραστάσεις μεταδόθηκαν δορυφορικά. Επιπλέον τριμελής αντιπροσωπεία μας συμμετείχε μαζί με αντιπροσωπείες των άλλων χωρών σε ζωντανή εκπομπή στο δορυφορικό κανάλι ΤΕΚ RUMELI όπου πέρα της συνέντευξης που παραχωρήθηκε κληθήκαμε κατ’εξαίρεση να χορέψουμε και ένα χορό με τη βοήθεια των μουσικών της εκπομπής.

Ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για όλους εμάς (ίσως η σημαντικότερη) ήταν αυτή στο ίδρυμα της Μαύρης Θάλασσας, καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι κατάγονταν από την «Πατρίδα» όπως λένε και οι παππούδες μας. Έτσι όπως ήταν φυσικό το άκρατο γλέντι κράτησε για ώρες. Η συγκίνηση φυσικά ήταν απερίγραπτη και ιδιαίτερα για τα νεαρά μέλη της αποστολής μας, τα οποία βλέποντας τους συνομήλικους τους από το χορευτικό της Άγκυρας να τραγουδούν «ρωμέϊκα τραγωδίας» και να χορεύουν όπως και εμείς, δεν έκρυψαν τα δάκρυα τους.

Συνοψίζοντας, από την αποστολή μας αυτή στην Κωνσταντινούπολη, δυο πράγματα ήταν αυτά που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας. Αρχικά η εγκαρδιότητα-φιλικότητα με την οποία μας αντιμετώπιζε ο κόσμος γενικότερα και έπειτα η συγκίνηση που ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες εκεί, συναναστρεφόμενοι με «αδελφούς καρδιάς».

Φυσικά, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους όπως στους οδηγούς του λεωφορείου κυρίους Άκη Τυρογιάννη και Γιάννη Τυρογιάννη, οι οποίοι φρόντισαν για την ασφάλεια μας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, στο χοροδιδάσκαλο της αποστολής, κ. Κυριάκο Παλασίδη χάρη στον οποίο οι εμφανίσεις μας κάθε φορά ήταν μοναδικές με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουμε τα πλήθη του κοινού, στην υπεύθυνη του χορευτικού κ. Ιφιγένεια Αμοιρίδου Πασχαλίδου, η οποία για άλλη μια φορά έκανε τα πάντα για την ασφάλεια και την καλύτερη διαμονή μας εκεί ΚΑΙ στους οργανοπαίκτες μας Γιώργο Ιωσηφίδη, Πανταζή Πονερίδη και Γιάννη και Μιχάλη Τσανασίδη, οι οποίοι όπως πάντα συνόδευσαν επάξια με το χορευτικό. Τέλος ευχαριστούμε ολόψυχα τον αρχηγό της αποστολής και αντιπρόεδρο α’ της Ε.Λ.Β. κ. Χαράλαμπο Καπουρτίδη ο οποίος είχε την ευθύνη όλων, ατόμων και καταστάσεων και φρόντιζε μαζί με την υπεύθυνη χορευτικού και τον χοροδιδάσκαλο, για κάθε λεπτομέρεια.








ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. Πορφύρα 1, Πανόραμα
Βέροια
Τ.Κ. 59100
Τηλ.
2331072060
Fax 2331028356
www.elverias.gr
info@elverias.gr