Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΒΗΜΑτοδότης

Απόσπασμα από τη στήλη "Βηματοδότης" της εφημερίδας "Το Βήμα"

Ποια κυρία του ΠαΣοΚ της Βόρειας Ελλάδας, η οποία ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να συμμετάσχει στο προσκύνημα που θα γίνει στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, επικοινώνησε με Ποντίους οι οποίοι έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν το μοναστήρι για να τους ρωτήσει τι είδους παπούτσια είναι καλύτερο να φορέσει: τακούνια (που της δίνουν έναν αέρα μεγαλοπρεπούς θηλυκότητας) ή ένα πιο ίσιο ζευγάρι (που παρ΄ ότι δεν την κολακεύει ιδιαίτερα διευκολύνει την πεζοπορία); Την πιθανότητα να πάρει τον ανήφορο ξυπόλυτη, όπως κάνουν οι ταμένες προσκυνήτριες σε άλλες Παναγίες- όπως στη Μεγαλόχαρη της Τήνου- δεν τη συζήτησε καν. Ωστόσο, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ένα τάμα μπορεί και να βοηθούσε. (Ναι, όπως θα καταλάβατε από το σκίτσο, πρόκειται για την υφυπουργό Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη - βοήθειά της!)

Η αλήθεια είναι ότι η Παναγία Σουμελά (μεγάλη η Χάρη της!) στη δική μου περίπτωση το έχει κάνει το θαύμα της: αυτή την εποχή, των ισχνών (ειδησεογραφικών) αγελάδων, όπου δηλαδή οι περισσότεροι πολιτικοί απουσιάζουν για διακοπές και με δυσκολία βρίσκω υλικό για την παρούσα στήλη, με εφοδιάζει με εξαιρετικές ειδήσεις! Τις προάλλες σας έγραφα για το νέο... χτύπημα του βορειοελλαδάρχη, νομάρχη Θεσσαλονίκης και φιλόδοξου περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη: ο οποίος ζήτησε από τους Ποντίους να του στείλουν τα ονόματα των νεκρών τους, τα οποία στη συνέχεια θα μετέφερε στη μονή- ο ίδιος- για να μνημονευτούν από τους ιερείς. Προκαλώντας την ενόχληση ποντιακών σωματείων (ανάμεσά τους, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος), που είδαν σε αυτή την πρωτοβουλία άλλη μία προσπάθεια να τονίσει το μεγαλείο της ποντιακής καρδιάς του, το ξεχωριστό της παρουσίας του, τον πατριωτισμό του κ.λπ., κ.λπ., χρησιμοποιώντας την κορυφαία θρησκευτική εορτή τους. Ενοχλώντας και μια επιφανή Ποντία, η οποία, αποφάσισε να μην του χαριστεί.

«Κανένας μας,αν έχει συνείδηση και αν στηρίζει την προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θα τελέσει στη μονή λειτουργία για πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια, δεν εξουσιοδοτείται αφ΄ εαυτού να μεταφέρει με fax ή με e-mail ονόματα κεκοιμημένων αγαπημένων αλλά όχι ξεχασμένων συγγενών μας» δήλωσε η κυρία Βούλα Πατουλίδου. Η οποία προτείνει: «Ας είμαστε προσεκτικοί εκείνη την ημέρα, στις 15 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, να μην πάει στράφι η προσπάθεια του Πατριάρχη μας να μαλακώσει τις ψυχές όλων όσοι τον ακολουθούν χωρίς να επιδιώκουν να τον προσπεράσουν». Τι απαντάει άραγε ο κ. Ψωμιάδης στις έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες ότι επιχείρησε... αντικανονική προσπέραση;

Πηγή: Βηματοδότης