Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Πόντιοι στο δρόμο της επιστροφής…


του Άγγελου Ασλανίδη


Εγκατέλειψαν την Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης

Οι Πόντιοι, που εξακολουθούν να διαμένουν στην Κύπρο, υπέβαλαν στην κυπριακή Κυβέρνηση υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ζητούν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, η οποία, κατά την άποψή τους θα συμβάλει στην ένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντίων είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους

Στην Κύπρο ζουν γύρω στους 30 με 35 χιλιάδες Ποντίους. Η οικονομική κρίση, όπως ήταν φυσικό, έπληξε και την κατηγορία των Ποντίων που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία συγκρότησης της ζωής τους. Από τις 35 Ποντίους οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Iδρύματος Aρωγής και μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού Άγγελο Ασλανίδη, οι 17 περίπου χιλιάδες ζουν στην Πάφο, ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος έχει μετακινηθεί στη Λευκωσία όπου υπάρχουν αυτή την περίοδο καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Ένας άλλος αριθμός Ποντίων και με ελληνικά διαβατήρια μάλιστα πήραν το δρόμο της επιστροφής στη Ρωσία και τη Γεωργία. Σε ερώτησή μας γιατί έγινε αυτό εξήγησε ότι στη Ρωσία «έχουν τουλάχιστον ένα σπίτι και δεν πληρώνουν ενοίκια. Με τα λίγα χρήματα που έχουν προσπαθούν να επιβιώσουν στην κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και έχει ο Θεός». Δημοσιεύματα ότι Πόντιοι έφυγαν από την Κύπρο χωρίς να τακτοποιήσουν τις οφειλές και τα δάνειά τους σε κυπριακές τράπεζες έχουν θίξει την πλειοψηφία των Ποντίων που είναι συνεπέστατοι με τις υποχρεώσεις τους και προσπαθούν να είναι πάντα σοβαροί και αξιόχρεοι ό,τι και να κάνουν στην Κύπρο ή την Ελλάδα.

Την Ελλάδα δεν την προτιμούν αυτοί που φεύγουν, γιατί και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία και πτώση του κύκλου εργασιών στις εργασίες που συνήθως επιδίδονταν οικοδομικές, μεταφορικές, επισκευές κ.ά.

Στο κεφαλαιώδες θέμα της απόκτησης Κυπριακής Υπηκοότητας, ώστε να νιώθουν σώμα της Κύπρου και να εγκλιματίζονται καλύτερα, ο Άγγελος Ασλανίδης απαντά ότι ούτε κι ο ίδιος δεν έχει υπηκοότητα κι ας ζει στην Κύπρο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η σχολαστική εξέταση για την παραχώρηση υπηκοότητας και η χρονοβόρες διαδικασίες, εξηγεί, αποθαρρύνουν τους Ποντίους να το ζητήσουν κι ας υπάρχουν κάποιες λίγες εξαιρέσεις που το έχουν κάνει.

Όσον αφορά την Πάφο μάς αναφέρθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει επιτευχθεί η ένταξη των Ποντίων στην τοπική κοινωνία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλην της δυσκολίας για ανεύρεση εργασίας. Τα παιδιά των Ποντίων φοιτούν κανονικά στα σχολεία, γνωρίζουν πολύ καλά τα Ελληνικά και δεν έχουν πια καμιά διαφορά κουλτούρας με τα άλλα παιδιά. Ίσως η Κυπριακή Πολιτεία θα έπρεπε από μόνη της να πρόσφερε σε αυτά τα παιδιά την υπηκοότητά της για να τους κερδίσει ολοκληρωτικά.

Οι Πόντιοι της Κύπρου έχουν δημιουργήσει τα δικά τους σωματεία και οργανώσεις και προσπαθούν να βρουν κοινή γλώσσα στα διάφορα αιτήματα που προβάλλουν προς τις κυπριακές αρχές. Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των Ποντίων με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους συμφωνήθηκε να αρχίσει εντατική προσπάθεια εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας από όλους τους Ποντίους. Παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες μεγάλες ηλικίες υπάρχει γλωσσική αδυναμία που εμποδίζει την ομαλή τους ένταξη και τη δυνατότητα να έχουν ίσες ευκαιρίες στις επιλογές που υπάρχουν.

Οι Πόντιοι ζητούν να ενταχθούν σε επαγγέλματα όπως αυτά των νοσοκόμων για τα οποία απαιτείται πολύ καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά

Με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας τα παιδιά των Ποντίων θα μπορούν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά και να επιλεγούν για τις ανώτατες παραγωγικές στρατιωτικές σχολές. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει γενικότερα για κυβερνητικές εργασίες και για τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Το πιστοποιητικό ευδόκιμης στρατιωτικής υπηρεσίας σταδιακά θα καταστεί προαπαιτούμενο για πολλούς κλάδους στην πορεία που χαράχθηκε για πάταξη της φυγοστρατίας.

Επαφές για καλές σχέσεις
Το ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού δραστηριοποιείται σε όλη την Κύπρο και την Ελλάδα με στόχο να προσφέρει βοήθεια και κατεύθυνση στους Ποντίους για να ενταχθούν ομαλά στις ελληνικές κοινωνίες.

Σε συνδιάσκεψη με τις Τοπικές Ενώσεις των Ποντίων στην Πάφο, την 30ή Μαΐου, το ίδρυμα κωδικοποίησε τα πάγια αιτήματα των Ποντίων και απέστειλε σχετικά υπομνήματα στις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας.

Η Ένωση Ποντίων και Συλλόγων Ποντίων Πάφου διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και έχει έλθει σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές. Μέσω των επαφών αυτών έχουν οικοδομηθεί καλύτερες σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό και οι Πόντιοι, μετά από διάφορα σκαμπανεβάσματα, έγιναν αποδεκτοί από τον τοπικό πληθυσμό. Έχουν αποκτήσει φήμη ότι είναι συνεπείς στη δουλειά τους και πιστοί στο ραντεβού και τις υποσχέσεις τους. Σε πολλές εκφάνσεις της παφιακής ζωής ήδη διαπρέπουν. Στα σχολεία τα παιδιά είναι πλήρως ενταγμένα και στις γειτονιές σιγά-σιγά ο κόσμος δένει μεταξύ τους παραμερίζοντας τα μεγάλα όντως προβλήματα της αρχικής συμβίωσης. Οι Πόντιοι πρόσθεσαν στο Παφιακό ταμεραμέντο και συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη της επαρχίας. Μπορεί πρόσκαιρα η οικονομική κρίση να επηρεάζει όλους, αλλά υπάρχει προσδοκία ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες.

Στην εκδήλωση που έγινε στην Πάφο παρέστη ο δήμαρχος της Πόλης Σάββας Βέργας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων Σ.Κ.ΕΔΕΚ και Ευρω.Κό. κ. Μιχάλης Πολυνείκης πρώην υπουργός και κ. Μίλτος Παπαμιλτιάδης αντίστοιχα. Επίσης χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας κ. Λύσανδρος Λυσάνδρου, της Συντεχνίας ΠΕΟ κ. Κώστας Κωνσταντίνου και της Συντεχνίας ΣΕΚ κ. Μάγια Ποζίδου.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Υπαστυνόμος κ. Νίκος Χ"Οικονόμου, ο κ. Δημήτρης Ασλανίδης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Μιχάλης Φραγκάκης γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κύπρου, ο κ. Πέτρος Αλεξάκης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλαδιτών Λεμεσού και ο κ. Χρίστος Ορφανίδης Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελα» Λευκωσίας.

Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Πόντιοι της Κύπρου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού ο κ. Άγγελος Ασλανίδης.

Επεξεργάστηκε το θέμα «Οι Πόντιοι της Πάφου, προβλήματα και προοπτικές».

Αισθάνονται παραμελημένοι οι Πόντιοι της Πάφου
Μέσα από τις παρεμβάσεις και το διάλογο που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση της Πάφου προέκυψε ως κοινή διαπίστωση ότι οι Ελληνοπόντιοι στην Πάφο είναι παραμελημένοι και δεν αισθάνονται ισότιμοι πολίτες με τους Κύπριους συμπατριώτες τους.

Όπως είπαν οι ίδιοι αλλά και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αρωγής και Στήριξης, μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η αναγκαία πολιτική στήριξη και υποστήριξη του πληθυσμού των Ελληνοποντίων, έτσι τα χρονίζοντα προβλήματα τους να βρουν οριστικές λύσεις. Φέτος, επισημάνθηκε, εμφανίζεται επιπλέον και το πρόβλημα της ανεργίας με όλα τα απότοκά του. Τη φυγή, δηλαδή, ποντιακών οικογενειών πίσω στη Ρωσία και το ξήλωμα της οικογένειάς τους και του προγραμματισμού τους για άλλη μια φορά στη ζωή τους.

Κωδικοποιημένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι κάτοικοι Πάφου είναι ανεργία, φτώχια, κοινωνικός αποκλεισμός, καθυστερήσεις στις άδειες παραμονής και απόδοσης της Κυπριακής υπηκοότητας, μη ισότιμης αντιμετώπισης, ενσωμάτωσης, αποπληρωμές στεγαστικών δανείων κτλ.

Για την απάμβλυνση των πιο πάνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι τέθηκαν εισηγήσεις και το σχετικό υπόμνημα έχει ήδη αποσταλεί στις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για να προσεγγίσουν λύσεις. Με το υπόμνημα ζητείται
1) Να αντιμετωπίζονται ως ίσοι πολίτες με τους Κυπρίους για θέματα επιμόρφωσης και εργοδότησης στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
2) Να δοθεί βοήθημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ηλικιωμένους Ποντίους, οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα.
3) Τα αθλητικά σωματεία των Ελληνοποντίων στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστούν και να χρηματοδοτηθούν από τις ομοσπονδίες και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.
4) Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να χρηματοδοτεί εξολοκλήρου τις δραστηριότητες των Ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην ενσωμάτωση των Ποντίων στην Κυπριακή κοινωνία.
5) Η άδεια παραμονής να τακτοποιείται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που ο Ευρωπαίος πολίτης δείξει ενδιαφέρον.
6) Εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για Κυπριακή Υπηκοότητα να τυγχάνει θετικής απάντησης ή αιτιολογημένης αρνητικής ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει αυτή.
7) Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχώς να προτρέπει με διάφορους τρόπους τους πολίτες της Ευρώπης να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίζουν και να ψηφίζονται στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές τουλάχιστο μιας και το θέμα λύνεται οριστικά με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.
8) Το Υπουργείο Εσωτερικών να εγγράψει και να δώσει άδεια λειτουργίας στους συλλόγους μας ή άλλους φορείς, των οποίων οι άδειες εκκρεμούν.
9) Τα παιδιά των Ποντίων χρειάζονται περισσότερη στήριξη στο σχολείο. Τα πράγματα βέβαια είναι καλά, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερα.
10) Να γίνουν σχολεία 2ης ευκαιρίας στην Πάφο, ώστε να μπορούν οι ομογενείς των Ποντίων να αποκτήσουν γνώσεις και να συμμετέχουν στη διά βίου μόρφωση και εκπαίδευση.
11) Το Γραφείο Ευημερίας να ανοίξει τις πόρτες του στους Ελληνοπόντιους και να δουν την καθημερινότητα των δυσπραγούντων οικογενειών, έτσι, ώστε να σταθεί αρωγός τους.
12) Ζητούμε να αλλάξει ο νόμος περί εγγραφής στον Οδοντιατρικό Σύλλογο έτσι ώστε παιδιά Ελληνοποντίων που τελείωσαν Οδοντιατρική να μπορούν να εργαστούν στην Κύπρο, όπως οι Κύπριοι συνάδελφοί τους.
13) Να γίνουν παρεμβάσεις στις εμπορικές τράπεζες για να διευθετηθούν τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων.

Πηγή: Sigma Live