Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Με ποντιακό γλέντι έκλεισε το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος


Μ' ένα ποντιακό γλέντι που μόνο οι Καλαμαριώτες ξέρουν να απολαμβάνουν κάθε χρόνο παραμονές της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έκλεισε χθες βράδυ το διήμερο πανηγύρι που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, με το Μικτό χορευτικό συγκρότημα Ποντιακών Συλλόγων Καλαμαριάς.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι «Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς», ο «Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς», ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι» τιμώντας κατά παράδοση τη γιορτή της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, παρουσίασαν στις 4 Αυγούστου, μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό στην αυλή της Πλατείας Προσφυγικού Ελληνισμού. Την επόμενη μέρα το Μικτό χορευτικό συγκρότημα Ποντιακών Συλλόγων Καλαμαριάς ετοίμασαν και παρουσίασαν ποντιακό γλέντι με τους Σ. Παρασκευόπουλο (λύρα), Γ. Σιδηρόπουλο (λύρα - τραγούδι), Χ. Χρυσοπουλίδη (λύρα), Δ. Αθανασιάδη (λύρα), Κ. Τσακλίδη (λύρα), Α. Ιμιρτζίδη (νταούλι), Ν. Σιδηρόπουλο (νταούλι), Β. Τοπαλίδη (τραγούδι), Ι. Νικολαϊδη (πλήκτρα), Γ. Ιακωβίδη (κλαρίνο), Σ. Ιακωβίδη (ακορντεόν).

Μετά την περιφορά της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους δρόμους της Καλαμαριάς, η πλατεία μας πλημμύρισε από ήχους της ποντιακής λύρας και οι Καλαμαριώτες πιστοί στο ραντεβού του Αυγούστου, ήταν εκεί για να χορέψουν να τραγουδήσουν και να τιμήσουν με ευλάβεια και φέτος τη Μητρόπολη, που τόσο στενά είναι συνδεμένη μαζί τους, από τα χρόνια που βρέθηκαν πρόσφυγες στην Καλαμαριώτικη γη.

Γι αυτή την ευλάβεια και τιμή που νιώθουν οι Καλαμαριώτες προς τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης τονίζοντας πως «σε όλη την ιστορική διαδρομή της Καλαμαριάς υπήρξε πνευματικός φάρος, ελεήμων και κοινωνικός αρωγός των δημοτών, καταφύγιο προσευχής και ελπίδας για όλους μας».

Αναφερόμενος στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν στην Καλαμαριά, ο κ. Μπακογλίδης τόνισε πως «πρόκειται να ξεκινήσουν έργα πνοής όπως η πεζοδρόμηση της οδού Μεταμορφώσεως και η ανακατασκευή του πεζόδρομου, η στατική ενίσχυση και αποκατάσταση των όψεων του πρώην ιδρύματος «Αριστοτέλη» καθώς και έργα μικρής και μεγάλης εμβέλειας σε κάθε γειτονιά για την ανακούφιση της καθημερινότητας του πολίτη. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας, η Μπίλλειος στέγη νηπίων και ο δεύτερος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων».

«Έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η επέκταση της γραμμής του μετρό και στην Καλαμαριά, η αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα είναι θεμελιώδεις στόχοι για τους οποίους θα παλέψω να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν στη νέα μου θητεία», συμπλήρωσε.

«Οι μέρες που διανύουμε και περισσότερο αυτές που θα ακολουθήσουν επιτάσσουν να στηρίξουμε το πρόγραμμά μας σε μια βασική κατεύθυνση ανάπτυξης. Τον ορθολογικό προγραμματισμό και την αυστηρή αξιοποίηση των εργαλείων που μας παρέχονται. Ως εργαλεία αυτού του εγχειρήματος θεωρώ τη συνέπεια και ευθύνη λόγων και έργων, τη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές με τους πολίτες και τους δημόσιους φορείς, την ανοιχτή διοίκηση βασισμένη στη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και ιδεών, ισχύς εν τη ενώσει, με όλες τις δυνάμεις της Καλαμαριάς. Κυρίως όμως με την αξιοποίηση του θεμέλιου λίθου του δήμου μας - του πολίτη του».

«Πάνω σε αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο και με βάση αυτά τα διοικητικά εργαλεία η πορεία του Δήμου Καλαμαριάς σε αυτό το δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι ορίζεται μέσα από τη δραστηριοποίηση του κάθε συμπολίτη μας. Καλλιεργώ μια αμφίδρομη σχέση με το δημότη μας, προασπίζοντας τα δικαιώματά του, ως οφείλω, επισημαίνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους υπόλοιπους συνδημότες. Οι υποχρεώσεις του κάθε δημότη Καλαμαριάς σε αυτή τη συμμετοχική συμπολιτεία που προτείνω, εμπεριέχεται στο τρίπτυχο: ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Κλείνοντας την ομιλία του o Δήμαρχος Καλαμαριάς υπογράμμισε: «Θέλω στο σημείο να απευθυνθώ στον πολίτη της Καλαμαριάς με τρόπο απλό και καθημερινό, όπως ακριβώς θα συναντιόμασταν στο δρόμο και να του ζητήσω να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να διαχειριστεί μαζί μου το Δήμο μας. Για μια καλύτερη και βιώσιμη ποιότητα ζωής όλων μας και για ένα αύριο πιο ελπιδοφόρο από το σήμερα».

«Θα είμαι δίπλα σας και μαζί θα συνεχίσουμε. Έχοντας βάση την αμοιβαία εκτίμηση, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια που οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο», κατέληξε.