Ömür AVCI- Muhammet KAÇAR- Osman ŞİŞKO- Yunus Emre SEL/TRABZON, (DHA)
TRABZON’un Maçka İlçesi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 88 yıl sonra ilk kez ayin yapıldı. Ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, bugünkü heyecanlarının yanlış anlaşılmamasını istedi. Bartholomeos, “Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır, ön yargı ile tefsir edilmemelidir. Bizim hiç bir art niyetimiz yoktur. Her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik” dedi.
Ayin için Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dan gelen gruplar sabah erken saatlerde otobüslerle Sümela Manastırı’na akın etti. Trabzon Valiliği tarafından kart verilen yaklaşık 500 kişi ayinin yapılacağı manastıra alınırken, yaklaşık 1000 kişi de manastırın alt tarafında yer alan tesislerin bulunduğu alana kurulan iki dev ekrandan ayini izledi. Ayini izleyenler zaman zaman gözyaşı döktüğü gözlendi.
PATRİKTEN KEMENÇECİLERE BAHŞİŞ
Fener Rum Patriği Bartholomeos, geceyi Maçka İlçesi’nde geçirdikten sonra bu sabah patrikhane görevlileri ile birlikte Sümela Manastırı’na geldi. Araçtan indikten sonra yaklaşık 400 metrelik patika yolu zorlanmadan yürüyen Bartholomeos, yol üzerindeki iki kemençeciye bahşiş verdi ve birlikte fotoğraf çektirdi.
Manastıra giren Bartholomeos, alkışlar ve dualarla karşılandı. Bir çok kişi Patrik Bartholomeos’un elini öpmek için büyük çaba sarf etti. Patrik Bartholomeos’un gelişinin ardından yaklaşık yarım saat süren ilahi ve dua bölümü gerçekleştirildi.
Ortodoks geleneklerine göre yapılan dua törenini ardından kürsü olarak hazırlanan bölüme çıkan Bartholomeos, ayinde Rumca bir konuşma yaptı. Bartholomeos’un konuşması sırasında törene katılan bir çok kişi duygulanarak ağladı ve mum yaktı.
BARTHOLOMEOS’UN BARIŞ MESAJI
Fener rum Patriği Bartholomeos, Türkçe yaptığı konuşmada barış mesajları verdi. Sözlerine “Sıcakkanlı, misafirperver Karadenizliler, sevgili Trabzonlular” diye başlayan Bartholomeos, şunları söyledi:
“88 yıl sora Sümela’da tarihle ve sizlerle buluşmaya ve kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve bu tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza imkan veren yüce Allahımıza hamdolsun. Sümela Manastırı onyıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bugünleri beklemiştir. Ortodoks camiasının hatta tüm Hıristiyan aleminin en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Anamız’ın ölüm yıldönümünün kutlandığı bir tarihte burada bulunmaktan ve ayin yönetmekten büyük mutluluk duymaktayım. Çeşitli milletlerden Ortodoks müminin kalbi bugün burada bizlerle beraberdir.”
“PADİŞAHLARA DUA ETMEYE GELDİK”
Hiç bir art niyetleri olmadığını, dua etmeye geldiklerini kaydeden Patrik Bartholomeos, “Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır, ön yargı ile tefsir edilmemelidir” dedi. Bartholomeos, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada yıllarca yaşamış Rum Ortodoksların anısına ve burada hizmet etmiş keşişlerin ruhlarına dua etmeye geldik. Bu manastırı tarihinde gönülden destekleyen Osmanlı padişahlarının anılarına dua etmeye geldik. Türkiye’nin, Ortadoğu’nun tüm insanlığın ve bilhassa burada bulunan ve bizleri izlemeye gelen herkesin saadeti, huzuru ve mutluluğu için dua etmeye geldik. Çok inanan az inanan, Ortodoks veya başka mezhep veya dinden olanlar için dua etmeye geldik. Yüce Allah bu kutsal günde bu kutsal mekanda şükür dualarımızı kabul etsin. Bu tarihi günü yaşamamıza neden olan sayın Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a, Trabzon’daki tüm devlet yöneticilerine ve yerel yöneticilere, özellikle Maçka Belediye Başkanı’na şükranlarımızı ifade ederiz.
Birlikte yaşam kültürü medeniyetimizin bizlere bıraktığı bir mirastır. Bu mirası yaşatalım ve öğretelim ki artık bu konularda acılar vuku bulmasın, ailelerin yürekleri yanmasın, çocuklar korkmasın. Gençler endişe etmesin, bizlere komşu olan Ortadoğu, Balkan ve Kafkas halklarına ve tüm insanlığa barış gelsin, huzur gelsin, mutluluk gelsin. Bu vesileyle mübarek Ramazan ayınızı samimiyetle kutlarız. Bu anlamlı ayı huzur, sabır ve ibadetle geçirmenizi candan temenni ederiz.”
Patrik Bartholomeos’un konuşması sonrasında ayin, ilahi ve dualarla devam etti. Kemençe eşliğinde ilahi okunması dikkat çekti. Okunmuş ekmek dağıtılmasının ardından ayin saat 12.50 sıralarında sona erdi.
Bu arada Patrik Bartholomeos’un konuşması sırasında bir din adamı baygınlıkg eçirdi. Sağlık görevlilerinin müdahale ettiği din adamının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ
Trabzon’da yaklaşık 3 gündür sürdürülen geniş çaplı güvenlik önlemleri ayin sırasında da devam etti.
Sümela Manastırı’nın bulunduğu Altındere Vadisi Milli Parkı’na izni olmayan araç ve kişilerin girişine izin verilmedi. Bölge üzerinde uçuş yapan polis helikopteri, oluşturduğu gürültü nedeniyle ayini aksatabileceği için alçak uçuş yapmaması konusunda haber merkezi tarafından telsizle uyarıldı. Uyarının ardından helikopter bölgeden uzaklaştı.
Geçen yıl Sümela Manastırı’nda izinsiz ayin yapmak isteyen ancak buna izin vermeyen yetkililerle tartışan Rusya Parlamentosu Milletvekili İvan Savvidis de ayine katıldı. Ayin sonrası bir açıklama yapan Savvidis, “Geçen seneyi unutmak istiyoruz. Bizi yanlış anladılar, bizim de hatalarımız oldu. Bu yıl ayinimizi yaptık. Bunu sağlayanlara teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonraki yıllarda da gelir ve ibadetimizi yaparız” dedi.
EMİNE HANIM, YUNANLI KADINLARLA KUCAKLAŞTI
Bu arada Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Şahinkaya Köyü’nde yaşayan Emine Turan, ayinin sonunda Yunanlı grubun bulunduğu alana gelince beklenmedik bir sahne yaşandı. Emine Turan’ı karşılarında gören yaklaşık 10 Yunanlı kadın heyecanla koşarak Turan’a sarıldı ve gözyaşı döktü.
Yunanlı kadınlarla Rumca konuşan Emine Turan, “İki oğlum Yunanistan’da çalışıyor. Bir oğlum tur rehberi, diğeri inşaat işçisi. Tur rehberi olan oğlum daha önce bu hanımları Sümela Manastırı’na getirmişti. Ben de onları evimde misafir etmiştim. Onların geleceğini bilmiyordum. Belki görürüm umuduyla geldim. Görünce de çok mutlu oldum, onlar da beni görünce çok sevindiler” diye konuştu.
Πηγή: Milliyet