Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μια "μαύρη" σελίδα στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου η συνεδρίαση της Δευτέρας

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η βραδιά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, την περασμένη Δευτέρα, σε μία – φαινομενικά τουλάχιστον – τυπική συνεδρίαση, με υπηρεσιακά, κυρίως, θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ωστόσο η συζήτηση για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου Βέροιας και του αναπληρωματικού του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» - σύμφωνα με το δικαίωμα που είχε παλιά η Κοινότητα Καστανιάς και τώρα ο Δήμος της Βέροιας – κράτησε ώρες και έβγαλε «λαγό», καθώς αποδείχθηκε ότι ο προτεινόμενος από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς για την εκπροσώπηση του Δήμου Βέροιας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Ιωάννης Πετρίδης, παραδέχτηκε πως έχει ήδη ορκιστεί ως μέλος (!), πριν καν αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας…

Μαραθώνιος ανταλλαγής νομικών και πολιτικών απόψεων για το διοικητικό καθεστώς στο Ίδρυμα «Ι.Μ. Παναγία Σουμελά»

Όπως προαναφέρθηκε, αν και στην ημερήσια διάταξη το θέμα αφορούσε τον ορισμό εκπροσώπου και του αναπληρωτή του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος έδωσε το λόγο στους νομικούς συμβούλους του Δήμου Βέροιας, καθώς και στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και νομικού συμβούλου Λάζαρο Κουμπουλίδη, καθώς και στο νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος Λάζαρο Ματραντζή.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου γνωμοδότησαν για το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος και για το εάν ο Δήμος της Βέροιας δικαιούται να ορίσει εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος ή όχι, όπως ζητά με το αίτημα κατοίκων της Καστανιάς και μελών ποντιακών σωματείων του Νομού. Όπως τόνισαν, αν και θεωρούν το σημερινό καθεστώς αντικανονικό, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το θέμα, παρά μόνο καλείται να ορίσει τον εκπρόσωπό του, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα του 924 του 1966, που ορίζει τα της ίδρυσης, διοίκησης και λειτουργίας του Ιδρύματος και την μεταγενέστερη Κανονιστική Διάταξη 47/1973 της Εκκλησίας της Ελλάδος (υπό το καθεστώς των οποίων μέχρι και σήμερα διοικείται το Ίδρυμα).

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης αναφέρθηκε στο διοικητικό καθεστώς, θέτοντας παράλληλα ζητήματα οικολογικά και διαχειριστικά του δάσους που δωρίθηκε από την Κοινότητα Καστανιάς, για την ανέγερση Μονής. Ζήτησε δε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην «νομιμοποιήσει» το ισχύον διοικητικό καθεστώς, ορίζοντας εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί «παράνομης και αντικανονικής σύνθεσης» του Δ.Σ. της «Παναγίας Σουμελά», αναφέροντας πως με τα ισχύοντα δεδομένα, οι αρχαιρεσίες και εν γένει η διοίκηση καλύπτεται από έγκυρες γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι να οριστεί κάτι διαφορετικό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ματραντζή, οι διαδικασίες δεν μπορούν να αλλάξουν.

Η «βόμβα» της ορκωμοσίας του υποψηφίου εκπροσώπου του Δήμου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος

Μετά την πολύωρη συζήτηση για το θέμα, και την προσπάθεια των Δημοτικών Συμβούλων να λάβουν σφαιρική ενημέρωση για το ζήτημα και να αποφανθούν αν τελικά θα ορίσουν εκπρόσωπο του Δήμου ή όχι, η παραδοχή του μέχρι πρότινος εκπροσώπου (από το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς) του Δήμου Βέροιας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Ιωάννη Πετρίδη, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Ο κ. Πετρίδης, απαντώντας αυθόρμητα στην ερώτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για το αν όντως – όπως έλεγαν οι φήμες στους διαδρόμους της αίθουσας – έχει ορκιστεί ήδη με τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά», ήταν θετικός και επιβεβαίωσε ότι έχει έχει ήδη ορκιστεί προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Σώματος και χειροκροτήματα (αποδοκιμασίας προφανώς) των παραβρισκόμενων πολιτών.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με ένταση, ο πρόεδρος έκανε λόγο για «απαξίωση του Σώματος», πολλοί από τους Δημοτικούς Συμβούλους χαρακτήρισαν την πράξη αυτή «εξευτελιστική, απαξιωτική, ύποπτη» κ.α., ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Δάσκαλος, Γιώργος Ορφανίδης, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και ο πρόεδρος του Σώματος Πέτρος Τσαπαρόπουλος αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Καταγγελία του περιστατικού και αναβολή του θέματος

Η πρόταση του Νίκου Δελαβερίδη για την καταγγελία του περιστατικού και την έκφραση της έντονης δυσαρέσκειας του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Ίδρυμα «Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά» έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Σώμα και στη συνέχεια, το θέμα για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος αναβλήθηκε.

Ωστόσο, από την πλευρά της μειοψηφίας, τέθηκε η πρόταση να παρθεί απόφαση εκείνη τη στιγμή, η οποία θα αναφέρει ότι δεν θα οριστεί εκπρόσωπος, μέχρι να «νομιμοποιηθεί» η κατάσταση στο διοικητικό καθεστώς. Επίσης, ακούστηκε και η πρόταση να συνεχιστεί η συζήτηση και να οριστεί επί τόπου ο εκπρόσωπος, κάτι που τελικά δεν έγινε, λόγω της αναβολής που αποφασίστηκε τελικά.

Ήταν η ώρα 1 μετά τα μεσάνυχτα, όταν πάρθηκε η απόφαση για την αναβολή, με 50 και πλέον θέματα να εκκρεμούν προς συζήτηση…

Νίκος Βουδούρης

Πηγή: ΛΑΟΣ